Ce prevede tratatul încheiat de România cu Rusia lui Putin? Dezvăluirile celui care l-a negociat [Fanatik]

Vladimir Putin (WANG ZHAO/AFP via Getty Images)
Loredana Diacu
18.10.2024

Cristian Diaconescu a fost liderul echipei de negociatori a României pentru încheierea ultimului tratat bilateral dintre România şi Federaţia Rusă, semnat de Ion Iliescu şi Vladimir Putin la 4 iulie 2003.

Fostul ministru de externe a dezvăluit cum a fost modificată o prevedere extrem de importantă în ultimul tratat încheiat de România cu Rusia, scrie Fanatik.

Întrebat de publicaţia citată dacă există vreun articol din acel tratat care ar trebui reamintit românilor astăzi, candidatul la preşedinţie a răspuns: “Da. Unul singur, după părerea mea extrem de important.

În tratatul din 1991 se spunea: ‘Cele două părţi trebuie să se consulte în prealabil când una dintre ele trebuie să-şi aleagă un alt aranjament de securitate'”, a reamintit diplomatul în cadrul emisiunii TATULICI LA FANAT1K.

Cristian Diaconescu a mai relatat faptul că în urma negocierilor, echipa României a reuşit să modifice prevederea din tratatul din 1993, acordul din 2003 prevăzând că părţile semnatare sunt libere să-şi aleagă ce aranjamente de securitate consideră necesare.

Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor