Scandalul “Nordis” se extinde. Fostul şef ANPC: Am propus acuzatorilor mei să participe la testarea mea cu aparatul poligraf
În ciuda unor plângeri cu privire la clauze abuzive din contractele dintre firma imobiliară Nordis şi clienţi, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor nu s-a implicat semnificativ pentru a clarifica situaţia. Deşi românii ar trebui să fie protejaţi de stat împotriva clauzelor abuzive, afacerea Nordis a scăpat de atenţia instituţiei înainte de investigaţia jurnaliştilor de la Recorder, relatează Ziare.com.
Potrivit sursei citate, o nouă serie de dezvăluiri cu privire la modul în care instituţiile statului nu au intervenit în situaţia Nordis, cu peste 100 de procese împotriva companiei imobiliare include şi prietenia dintre fostul preşedinte al ANPC Horia Constantinescu şi Laura Vicol, soţia unuia dintre asociaţii principali ai firmei, care a demisionat din funcţia de preşedinte al Comisiei juridice din Camera Deputaţilor şi din PSD.
Investigaţia Recorder a arătat şi o legătură de prietenie strânsă între şeful de atunci al ANPC şi Laura Vicol, acuzată de liberali că ar fi blocat în Comisia juridică un proiect care ar fi protejat clienţii de abuzurile firmelor imobiliare, continuă site-ul citat.
Fostul şef ANPC Horia Constantinescu a declarat, joi, că este dispus să facă testul poligraf pentru a-şi dovedi nevinovaţi în faţa acuzaţiilor ce i se aduc:
“Se spune că cel condamnat are ultimul cuvânt. Cred că nici revoluţia franceză nu a ghilotinat fără judecată atâtea capete câte au fost tăiate în România ultimilor 30 de ani. Mă îndrept spre Bucureşti să îmi construiesc apărarea împotriva unui linşaj public. Aparenta dreptate se bazează pe indicii şi supoziţii ce nu au niciun fundament real. Am propus acuzatorilor mei să participe la testarea mea cu aparatul poligraf - detectorul de minciuni. Am fost refuzat pentru că probabil mai importantă este denigrarea mea. Voi reveni cu materiale video din timpul testării cu rezultatele acesteia şi cu ceea ce am eu de spus.”
Reamintim că, săptămâna trecută, după izbucnirea scandalului legat de grupul Nordis, Laura Vicol a demisionat atât de la conducerea Comisiei, cât şi din PSD, acuzând un “linşaj mediatic” şi o “campanie de denigrare” ce urmăreşte subminarea credibilităţii partidului.
Demisiile Laurei Vicol au venit în contextul în care numele acesteia a apărut în cea mai recentă investigaţie Recorder, intitulată “Schema Nordis. Maşinăria de făcut bani a celui mai puternic clan politico-imobiliar”.
Nordis trebuia să fie cel mai spectaculos proiect imobiliar din România ultimilor ani, dar evoluţia acestei afaceri a căpătat toate ingredientele unei scheme piramidale cu sute de oameni păgubiţi şi multe milioane de euro dispărute din conturile dezvoltatorului, relata Recorder.
Potrivit Recorder, folosind campanii de marketing agresive şi speculând slăbiciuni majore din legislaţia românească, Nordis a încasat sume uriaşe în avans de la oameni care, deşi le-au plătit integral, n-au mai intrat în posesia apartamentelor promise.
De asemenea, Recorder susţine că a descoperit indicii solide că unele apartamente au fost vândute de mai multe ori, către persoane diferite.
“România este un adevărat paradis legislativ pentru dezvoltatorii imobiliari care vând apartamente din stadiul de proiect. Legile româneşti le permit acestor firme să încaseze în avans chiar şi 100% din valoarea apartamentelor încă neconstruite, nu impun nicio restricţie cu privire la cheltuirea acestor bani şi nu obligă dezvoltatorii să încheie asigurări care i-ar putea despăgubi pe clienţi în caz de forţă majoră. Prin comparaţie, în Franţa nu se poate încasa un avans iniţial mai mare de 5%, banii merg într-un cont special destinat construcţiei, iar dezvoltatorii sunt obligaţi să încheie asigurări care îi protejează pe clienţi”, au precizat jurnaliştii de la Recorder.
Conform Recorder, legile care favorizează astfel de fraude imobiliare ar trebui modificate în Parlament, dar afacerea Nordis este plină de conexiuni politice la cel mai înalt nivel. Asociatul principal al Nordis este Vladimir Ciorbă, iar soţia acestuia este Laura Vicol, parlamentar PSD şi şefa Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor.
“Această comisie are un rol cheie în procesul legislativ din Parlament. Practic, Vicol ar trebui să modifice legile care i-au permis soţului său să deruleze toată această schemă frauduloasă. Deputata Laura Vicol conduce o maşină care aparţine firmei Nordis şi are în declaraţia de avere bijuterii de un milion de euro. Înainte de a fi parlamentar, i-a apărat pe fraţii Cămătaru în calitate de avocat. Acum, din postura de şefă a Comisiei Juridice este cea care audiază ministrul Justiţiei înainte de a ajunge în funcţie.
Printre notarii cu care Nordis a lucrat în parafarea contractelor se numără Ioana Băsescu, fiica fostului preşedinte al României, şi Andreea Cosma, fostă deputată PSD şi fiica lui Mircea Cosma, fost baron PSD de Prahova. Mai mulţi oameni păgubiţi în această afacere se plâng că Nordis beneficiază şi de protecţie în Justiţie, plângerile penale făcute împotriva companiei fiind ignorate de procurori. Cât de mare este dimensiunea acestei afaceri şi până unde se întind conexiunile politice puteţi afla în investigaţia video de mai jos”, a mai scris Recorder pe pagina sa de Facebook.