"Sunt dezgustat" - Scandal la TV după ce contabila Federaţiei de Canotaj a primit premiu 162.400 euro, mai mult decât David Popovici

Emisiunea "Politica zilei"
Andrei Pricopie
17.10.2024

În emisiunea "Politica zilei", realizată de Ioana Constantin, a avut loc o dezbatere aprinsă, miercuri seară, după ce fostul ministru al Sportului Eduard Novak a dezvăluit că secretarul general şi contabila de la Federaţia Romană De Canotaj au primit, fiecare, câte 162.400 de euro după ce canotorii români au obţinut aur olimpic.

Valoarea acestor premii este cu atât mai şocantă cu cât marele campion David Popovici a fost premiat cu doar 140.000 de euro pentru medalia de aur la olimpiadă.

Jurnalistă: Hai să vă arăt însă ceva de care nu vorbeşte nimeni. Cu tot respectul pentru doamna Elisabeta Lipă, cu tot respectul pentru ce s-a întâmplat la Federaţia de Canotaj, dar ştiţi, una e una, alta e alta.

E o postare a fostului ministru Eduard Novak pe care vreau să o arătăm, vreau să o discutăm, chiar dacă eu cred că el a fost cel mai slab ministru care a existat vreodată. Acum nu mai avem nici Ministerul Sportului, avem o direcţie, nu ştiu ce e acolo în subordinea Guvernului. Însă, ce spune aici domnul Eduard Novak? Contabila Federaţiei de Canotaj a fost propusă să ia 162.000 de euro premiu de la COSR după Jocurile Olimpice de la Paris, mai mult decât David Popovici.

Pentru medalia de aur de la Jocurile Olimpice de la Paris, David Popovici a primit din partea COSR un premiu în valoare de 140.000 de euro, în timp ce secretarul general al Federaţiei Române de Canotaj şi contabilul-şef al aceleiaşi federaţii au primit un premiu de câte 162.400 de euro fiecare, adică mai mult decât premiul obţinut de David Popovici. De ce au fost premiaţi cei doi? Pentru participare activă şi contribuţie substanţială la obţinerea rezultatelor, vorbim de o zonă de performanţă administrativă, spune Eduard Novak.

Acum, pot fi sponsorizări, pot fi tot felul de lucruri care se întâmplă acolo, dar totuşi, Oana Ţoiu, e o discrepanţă foarte mare. Din nou, cu tot respectul pentru tot ce se întâmplă cu această Federaţie de Canotaj, dar acolo vorbim de performanţa sportivilor, de munca lor, de chinul lor, de tot ce au făcut de-a lungul timpului. Dar contabila-şefă de acolo şi secretarul general de la Federaţia de Canotaj să ia... e enorm.

Oana Ţoiu (USR): Este absurd. Din nefericire, este în acelaşi timp şi legal, pentru că am verificat împreună cu colegii mei pe parcursul acestei zile legislaţia şi are aceste lacune. Pe de altă parte, nu cred că legiuitorul se poate gândi la toate abuzurile politice pe care le poate face cineva la conducerea unei instituţii. Este complet absurd ca un contabil, tot respectul pentru munca contabililor, în acest context să fie premiat mai mult decât un sportiv medaliat olimpic cu aur. Asta nu o poate explica nimeni, nici principial, nici practic, nici etic, nici din perspectiva performanţei sportive.

Şi îmi aduc aminte cât de criticaţi am fost noi când am reuşit să trecem prin Parlament, şi aici sub coordonarea colegului meu, deputatul Cristian Brian, pachetul de legi pentru transparenţă, atât la nivelul Comitetului Olimpic Român, cât şi la nivelul federaţiilor. Pentru că toată lumea spunea atunci că poate nu e cazul să avem acest nivel de transparenţă. Noi am spus că atât timp cât sunt bani publici, trebuie să poată să fie urmăriţi, să fie transparent ce se întâmplă cu ei şi să poată să fie practic judecat dacă e corect sau nu, şi de plătitorii de taxe din care...

Jurnalistă: Deci e legal. Aici eram convinsă că nu e vreo problemă. Felix Cozma, dar totuşi e o subliniere importantă pe care o face Novak. Nu poţi să dai cuiva din stafful tehnic un premiu de o asemenea valoare, mult mai mare decât al unui sportiv medaliat.

Felix Cozma (PSD): Am citit şi eu subiectul puţin, nu este corect din niciun punct de vedere, nici măcar moral. Sigur că, dacă în cazul antrenorilor şi antrenorului secund şi aşa mai departe, discutăm de o asemenea opţiune, care mi se pare corectă, la urma urmei sunt convins că sunt ore de antrenament pe care sportivii le fac, e meritul lor şi al antrenorilor.

Aici, eu cred că orice performanţă administrativă ai avea, un astfel de premiu cel puţin vine să-şi bată joc, în primul rând de cetăţenii României şi, în al doilea rând, să-şi bată joc de alţi angajaţi ai statului care, nu ştiu, îmi pun şi eu întrebarea cu ce au greşit, că sunt şi alţii care lucrează la stat şi au performanţă, nu numai această federaţie.

Nu ştiu dacă sunt bani luaţi din ce întreprind dânşii sau nu, dar într-un moment ca acesta mi se pare lipsă de respect şi mă refer la modul în care merge România, că sunt situaţii economice la care abia le face faţă. Adică, să poţi, ca angajat la stat, să semnezi tu cu mâna ta un premiu de genul ăsta, eu, care conduc o instituţie, vă spun sincer şi am evidenţa şi managementul a 106.000 de funcţionari publici, mă simt jignit, adică mi se pare un...

Jurnalistă: Da, eu aştept să vină cineva să ne spună ceva public, dar nu s-a întâmplat nimic, de asta am tot evitat ştirea de azi-dimineaţă, până la urmă am zis, dom'le, tot nu vorbeşte nimeni, hai să arătăm totuşi această informaţie.

Ionel Dancă (Forţa Dreptei): Sfidează evident orice regulă de moralitate, chiar dacă e legal, multe lucruri sunt legale, din păcate, pentru că aşa le-au gândit tot nişte politicieni de-a lungul anilor.

Am auzit de această informaţie, de acest scandal încă de dimineaţă, nu ştiu, până la ora aceasta nu există nicio demisie, nici de la Federaţia Română de Canotaj, nici din partea celor care au abuzat efectiv de performanţa sportivă a lui David Popovici şi a celorlalţi sportivi români de la Federaţia Română de Canotaj pentru a-şi însuşi merite clar necuvenite într-o formă sfidătoare de sume de bani.

Doamna Elisabeta Lipă este şi candidat PSD, până la această oră nu şi-a dat demisia de la Federaţia Română de Canotaj sau candidează din partea PSD şi în acelaşi timp este preşedintele Federaţiei Române de Canotaj.

Felix Cozma: E la Agenţia Naţională pentru Sport.

Ionel Dancă: Aici nu mai e timp de vorbe, nu suntem la PSD să trecem de la fapte la vorbe, aici e vorba despre demisii, iar oamenii care şi-au însuşit aceste merite necuvenite, repet, în forma unor sume colosale de bani, aceşti oameni ar trebui în toată viaţa lor să nu mai aibă niciun loc de muncă la stat pentru sfidarea pe care au făcut-o, le ajung banii că probabil nu se mai pot lua banii înapoi, le ajung banii pe care i-au luat să-şi caute în privat...

Felix Cozma: Eu sunt dezgustat de ideea în sine, dar acum, domnule Dancă, nu tragem foloase din orice poziţie, doar să mai creştem electoral. Doamna Lipă conduce ANS-ul, eu nu ştiu să vă spun efectiv dacă şi există o formă, chiar nu ştiu zona aceea, de a controla federaţia sau sub ce formă sunt finanţate, dar ştiu că doamna Lipă a precizat că va reveni cu un comunicat. Acum, faptul că dânsa candidează la Botoşani nu ştiu dacă are legătură cu...

Ionel Dancă: Are o mare legătură, pentru că măcar din această poziţie ar trebui să-şi asume răspunderea politică, pentru că ea coordonează domeniul sportului.

Jurnalistă: Nu ştiu cine ce-şi mai asumă în România, nimeni, nimic, am observat eu de-a lungul timpului...

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor