USR punctează după scandalul Nordis: Proiect de lege pentru protecţia celor care vor să-şi cumpere o casă

Stelian Ion (Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
17.10.2024

În contextul scandalului Nordis, parlamentarii USR depun un proiect de lege pentru ca cei care vor să-şi cumpere o casă să fie cu adevărat apăraţi şi să nu mai devină victime ale mafiei imobiliare, protejate adeseori politic.

Concret, USR propune introducerea în legislaţie a mai multor măsuri clare şi eficiente de protecţie a cumpărătorilor, începând cu folosirea Cărţii Funciare, astfel încât să nu mai avem abuzuri sau practici comerciale neloiale şi, în final, situaţii dramatice şi mii de oameni rămaşi şi fără bani, şi fără casă.

Proiectul USR, iniţiat de parlamentarii Silviu Dehelean, Stelian Ion, Victor Ilie, Ionuţ Moşteanu, Diana Buzoianu, Alin Apostol, Mihai Badea şi Daniel Blaga, stabileşte responsabilitatea contractuală şi răspunderea financiară în antecontractele de vânzare-cumpărare încheiate cu dezvoltatori imobiliari.

"Am depus în Parlament legea care pune capăt abuzurilor în piaţa imobiliară şi oferă românilor siguranţa de care au nevoie atunci când cumpără o locuinţă nouă. Sunt soluţii care îi protejează pe consumatori fără a creşte nejustificat preţurile de finalizare a locuinţelor. Avem nevoie de măsuri clare, nu pompieristice, cum au făcut cei de la PSD, doar pentru a-şi spăla imaginea", a declarat Silviu Dehelean, co-iniţiator al proiectului de lege.

"Vrem să prevenim un fenomen care, de-a lungul timpului, a fost sprijinit, chiar ajutat prin taxe reduse - TVA de 5%, respectiv de 9% -, prin Programul Prima Casă şi aşa mai departe. Este un sector important al economiei, dar el trebuie să funcţioneze şi cu garanţii pentru cetăţeni, astfel încât aceştia să nu-şi mai rişte economiile de-o viaţă, chiar să facă credite la bănci pe 30 de ani, iar apoi să nu primească nimic", a afirmat şi Victor Ilie.

O primă măsură de protecţie a cumpărătorilor vizează antecontractele şi promisiunile de vânzare-cumpărare, care nu se vor mai putea încheia fără notarea în Cartea Funciară a autorizaţiei de construire şi fără ca planul de apartamentare să fie întocmit şi înregistrat. Astfel, cumpărătorii vor avea siguranţa că imobilul are toate autorizaţiile necesare şi că apartamentele sunt clar delimitate juridic şi fizic.

Totodată, prin înscrierea simultană a unei ipoteci legale pentru avansul achitat, cumpărătorii vor avea un grad suplimentar de protecţie, asigurându-se că aceştia au un drept real de garanţie asupra imobilului, corespunzător sumelor plătite în avans.

O altă măsură cuprinsă în proiectul USR prevede pentru dezvoltatorul imobiliar obligaţia să deţină o asigurare pentru transferul de proprietate. În prezent, multe proiecte nu sunt finalizate de către dezvoltatori fie din lipsă de fonduri, fie din cauza insolvabilităţii acestora, iar cumpărătorii – care au plătit avansuri considerabile în cadrul antecontractelor – se găsesc în situaţia de a nu mai putea recupera banii investiţi sau de a pierde proprietatea promisă. Prin obligarea dezvoltatorilor să deţină o poliţă de asigurare care să acopere riscurile asociate transferului de proprietate, cumpărătorii vor avea garanţia că le sunt protejate sumele plătite drept avans, în cazul apariţiei unor situaţii nedorite.

În ipoteza lipsei asigurării, USR propune limitarea avansului ce poate fi solicitat de dezvoltatori la 15% din valoarea contractului. În prezent, avansurile mari reprezintă o povară financiară pentru cumpărători şi creează un dezechilibru în relaţia contractuală, deoarece dezvoltatorul beneficiază de aceste fonduri înainte de a furniza bunul promis.

Nu în ultimul rând, sumele achitate drept avans vor fi depuse într-un cont cu destinaţie specială, menit exclusiv acoperirii costurilor de construcţie. Administratorul contului va răspunde personal pentru utilizarea fondurilor în alte scopuri decât cele prevăzute de lege.

"Adoptarea acestui proiect de lege va contribui la reducerea abuzurilor pe piaţa imobiliară. Nu putem să nu ne întrebăm de ce, ani la rând, schema Nordis nu a fost deranjată de nicio autoritate. Pe lângă protecţia asigurată de Marcel Ciolacu la nivel înalt, caracatiţa din spatele afacerii imobiliare şi-a întins tentaculele şi în sfera administrativă a Constanţei. De exemplu, în 2021, fostul şef ANPC, pesedistul Horia Constantinescu, pe atunci angajat în Primăria Constanţa de primarul PNL Vergil Chiţac, a obţinut o «sponsorizare» de la Nordis pentru amenajarea unui spaţiu de fitness în aer liber", a afirmat Stelian Ion, fost ministru al Justiţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor