Suedia respinge propunerea de conexiune electrică submarină cu Germania din cauza ineficienţei pieţei

Cabluri submarine (Getty Images)
Redacţia
17.06.2024

Într-o iniţiativă notabilă, guvernul suedez a respins propunerea de conexiune electrică submarină Hansa PowerBridge de 700 MW între Suedia şi Germania, potrivit OilPrice.com.

Principalul motiv al deciziei invocat de ministrul Energiei, Ebba Busch, ar fi ineficienţa de pe piaţa germană a energiei electrice. Potrivit oficialului, conectarea sudului Suediei - care se confruntă deja cu un deficit de producţie de energie electrică - cu Germania ar putea duce la creşterea preţurilor şi la o mai mare instabilitate a pieţei.

Proiectul Hansa PowerBridge, o colaborare între operatorii de reţea Svenska Kraftnät şi compania germană 50Hertz, a avut ca scop facilitarea transferului de energie regenerabilă din ţările nordice către Germania. Cu toate acestea, guvernul suedez şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la starea actuală a reţelei electrice germane. Spre deosebire de Suedia, care este împărţită în patru zone de preţ al energiei electrice pentru a gestiona blocajele din reţea, Germania funcţionează ca o singură zonă de piaţă a energiei electrice. Această structură a dus la congestii semnificative, în special în ceea ce priveşte transferul de energie din nordul bogat în vânt către sudul consumator de energie, ceea ce a dus la apeluri pentru o divizare a pieţei - o mişcare căreia Germania îi opune rezistenţă din cauza potenţialelor creşteri de preţuri şi a impactului industrial în regiunile sale sudice.

Un purtător de cuvânt al 50Hertz şi-a exprimat dezamăgirea cu privire la oportunitatea ratată de a consolida piaţa internă de energie electrică din Europa, dar a susţinut că decizia suedeză nu va afecta în viitor securitatea aprovizionării şi stabilitatea sistemului în zona reţelei 50Hertz.

Această evoluţie are loc în contextul strategiei energetice mai ample a Germaniei. Recent, autorităţile de reglementare în domeniul concurenţei din UE au aprobat în mod informal planul Germaniei de a subvenţiona 10 GW de noi capacităţi energetice pe bază de gaze naturale. Această iniţiativă face parte din efortul Germaniei de a-şi stabiliza reţeaua pe fondul unei creşteri substanţiale a instalaţiilor de energie eoliană şi solară. Noile centrale pe gaz, care sunt concepute pentru a putea fi convertite în hidrogen, sunt considerate o măsură de tranziţie pentru a asigura o aprovizionare stabilă cu energie electrică, în condiţiile în care ţara îşi propune să atingă un nivel de 80% de energie regenerabilă până în 2030 şi neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon până în 2045.

Respingerea proiectului Hansa PowerBridge subliniază complexitatea şi provocările legate de integrarea pieţelor energetice europene, în special în contextul în care ţările trebuie să găsească un echilibru între ambiţiile în materie de energie regenerabilă şi stabilitatea reţelei şi eficienţa pieţei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor