SUA suspendă un exerciţiu militar planificat cu Georgia

Puşcaşi marini americani testează un obuzier M777 (wikipedia.org)
Redacţia
06.07.2024

SUA a suspendat un exerciţiu militar comun planificat cu Georgia, pe fondul tensiunilor cu guvernul republicii caucaziene, potrivit aussiedlerbote.de.

Participarea armatei americane la exerciţiul "Noble Partner", programat iniţial între 25 iulie şi 6 august, a fost "amânată pe termen nedeterminat", a anunţat vineri Departamentul Apărării de la Washington.

La baza amânării aparent sunt "acuzaţii false" din partea guvernului de la Tbilisi.

Mai exact, Pentagonul a făcut referire la declaraţiile potrivit cărora SUA ar fi făcut presiuni asupra Georgiei pentru a porni un război împotriva Rusiei şi că ar fi fost implicată în "două tentative de lovitură de stat" împotriva guvernului georgian.

Prin urmare, guvernul american a decis că "exerciţiul militar la scară largă din Georgia" este "nepotrivit în acest moment", a mai precizat Pentagonul.

Relaţiile dintre Washington şi Tbilisi s-au deteriorat semnificativ în ultimele luni - mai ales după ce parlamentul georgian, la iniţiativa partidului de guvernământ Visul Georgian, a adoptat o lege împotriva "influenţei străine" la începutul lunii iunie, în ciuda protestelor în masă.

Ţările occidentale consideră că această legislaţie, al cărei model este o lege rusă împotriva "agenţilor străini", reprezintă un căluş pentru mass-media şi organizaţiile care critică guvernul.

În luna mai, SUA a restricţionat eliberarea vizelor pentru persoanele responsabile sau implicate în "subminarea democraţiei" în Georgia, precum şi pentru membrii familiilor acestora. În plus, Washingtonul a anunţat o "revizuire cuprinzătoare a cooperării bilaterale".

În Georgia, ţară candidată la aderarea la UE din decembrie anul trecut, guvernul este acuzat de luni de zile că doreşte să apropie ţara de Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor