Insider - SUA au trimis Israelului cel puţin 14 000 de bombe de două tone, începând cu 7 octombrie

Operaţiuni de salvare după bombardamente în Gaza (Getty Images)
Redacţia
01.07.2024

Statele Unite au livrat Israelului cel puţin 14 000 de bombe MK-84 de 2.000 de kilograme de la începutul războiului din Gaza în octombrie, a raportat Reuters, citând doi oficiali americani informaţi cu privire la o listă actualizată a livrărilor, potrivit Business Insider.

MK-84 este una dintre cele mai mari şi mai distructive bombe ale Israelului. O investigaţie New York Times de anul trecut a constatat că Israelul a folosit "în mod obişnuit" bombe de asemenea dimensiuni în zone pe care le-a declarat sigure pentru civili în primele şase săptămâni ale războiului.

Joint Program Executive Office Armaments & Ammunition afirmă că bomba MK-84, pe care SUA a folosit-o pe scară largă în Războiul din Golf din 1990-1991, are un mecanism de explozie şi fragmentare şi este ideală pentru lovituri asupra "clădirilor, triajelor şi liniilor de comunicaţii".

SUA a suspendat anterior un transport de bombă de 2.000 de kilograme din cauza îngrijorărilor legate de impactul pe care l-ar putea avea în zonele dens populate din Fâşia Gaza. Experţii în muniţii spun că bombele de asemenea dimensiuni sunt rareori lansate de forţele americane în zone dens populate, conform The Times.

Sprijinul SUA pentru Israel

De asemenea, SUA a livrat Israelului 6 500 de bombe de 250 kg, 3.000 de rachete Hellfire şi alte muniţii începând cu 7 octombrie, au declarat cei doi oficiali pentru Reuters.

Tom Karako, expert în arme la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale, a declarat agenţiei că acest lucru demonstrează în mod clar "un nivel substanţial de sprijin din partea Statelor Unite pentru aliaţii noştri israelieni".

Acesta a adăugat că este vorba de tipul de muniţie pe care Israelul l-ar folosi împotriva Hamas sau într-o eventuală luptă cu Hezbollah.

Deşi amploarea totală a livrărilor de arme americane către Israel rămâne neclară, un înalt oficial al administraţiei Biden a confirmat recent că SUA a livrat 6,5 miliarde de dolari în asistenţă pentru securitate începând cu 7 octombrie.

Având în vedere că numărul morţilor palestinieni se ridică în prezent la peste 37.000, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, acţiunile Forţelor de Apărare Israeliene (IDF) au fost supuse unui control tot mai atent, Biden punând în aşteptare un transport de bombe către Israel, pe fondul îngrijorărilor că acestea vor fi utilizate în ofensiva de la Rafah, fără un plan de a proteja civilii de acolo.

Dar Biden nu a luat încă nicio altă măsură pentru a condiţiona livrările de ajutor militar, iar cel mai recent raport Reuters privind detaliile transporturilor sugerează că a existat o mică reducere a cantităţii livrate Israelului.

Pe plan intern, sprijinul lui Biden pentru Israel a devenit o problemă controversată, în special în rândul tinerilor alegători.

Între Israel şi SUA au apărut tensiuni, în ciuda continuării livrărilor de ajutoare, Biden declarând recent că există "toate motivele" pentru ca oamenii să creadă că prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu prelungeşte războiul din Gaza pentru a rămâne la putere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor