“Charlie” – Alertă ridicată la bazele militare americane din Europa. Inclusiv în România

Baza aeriană de la Ramstein, Germania. (Captură Foto)
Redacţia
01.07.2024

Bazele militare americane din Europa au fost plasate într-o stare de alertă ridicată în weekend, instalaţiile îndemnând membrii lor la vigilenţă.

La cartierul general al Comandamentului European al SUA din Stuttgart, garnizoana militară a emis duminică o alertă la nivelul întregii comunităţi potrivit căreia nivelul de ameninţare pentru protecţia forţelor a fost ridicat la starea "Charlie" până la noi ordine, relatează Stars and Stripes.

Directive similare au fost trimise altor baze din Germania, inclusiv bazelor militare Rheinland-Pfalz şi Ramstein Air Base, care împreună formează cea mai mare comunitate militară americană de peste mări. Garnizoana de alertă Rheinland-Pfalz include Baumholder şi instalaţiile periferice din România şi Bulgaria.

Baza aeriană Aviano din Italia şi-a ridicat, de asemenea, nivelul de stare la Charlie, iar alte instalaţii din Italia au introdus măsuri de securitate sporite.

Nivelul de ameninţare Charlie "se aplică atunci când are loc un incident sau sunt primite informaţii care indică faptul că este probabilă o anumită formă de acţiune teroristă sau o acţiune îndreptată împotriva personalului sau a instalaţiilor", conform site-ului armatei SUA.

Membrii serviciilor şi alte persoane trebuie să se aştepte la întârzieri semnificative la punctele de intrare din cauza securităţii sporite.

EUCOM a precizat duminică într-o declaraţie că "evaluează în mod constant o varietate de factori care intervin în siguranţa comunităţii militare americane din străinătate. Ca parte a acestui efort, de multe ori luăm măsuri suplimentare pentru a asigura siguranţa membrilor serviciilor noastre".

Membrii comunităţii militare ar trebui să raporteze orice activitate suspectă, să monitorizeze avizele de călătorie ale Departamentului de Stat şi să ia măsuri de precauţie pentru a minimiza riscurile personale, se adaugă în declaraţie.

De obicei, comandamentele militare refuză să intre în detalii cu privire la modificările măsurilor de protecţie a forţei din motive de securitate.

Sâmbătă, baza aeriană Spangdahlem, o instalaţie din vestul rural al Germaniei, a emis propria sa alertă, care spunea că, din motive de precauţie, aviatorilor din 52nd Fighter Wing li s-a interzis să îşi poarte uniformele în afara bazei şi că trebuie să facă naveta în haine civile.

Sâmbătă, oficialii de la Spangdahlem au declarat că au fost luate măsuri pentru a proteja comunitatea, dar că, din "motive de securitate operaţională", baza nu poate oferi mai multe detalii.

În anii trecuţi, comandamentele au luat măsuri similare cu privire la purtarea uniformelor din cauza preocupărilor legate de ameninţările teroriste. În 2010, EUCOM a emis o directivă care interzicea temporar trupelor să poarte uniforme în afara bazei.

În 2014, EUCOM a limitat purtarea uniformei în afara bazei la naveta zilnică, o restricţie pe care comandamentul a început să o relaxeze în 2022.

Armata stabileşte nivelul de protecţie a forţelor fie la Normal, Alfa, Bravo, Charlie sau Delta, cea mai înaltă stare de alertă.

Nivelul "Bravo" a devenit comun în baze timp de mulţi ani după atacurile din 11 septembrie 2001. Nivelul Charlie pune în mişcare "planuri de restrângere a personalului neesenţial", potrivit armatei.

Oficialii garnizoanei din Stuttgart au declarat că o serie de servicii nu vor fi disponibile din cauza nivelului crescut de ameninţare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor