Protestele din Ierusalim împotriva încorporării evreilor ultraortodocşi în armata israeliană au devenit violente

Protest al evreilor ultraortodocşi din Israel împotriva recrutării militare (YouTube Screenshot)
Redacţia
01.07.2024

Protestele din Ierusalim împotriva încorporării evreilor ultraortodocşi în armata israeliană au devenit violente duminică, manifestanţii atacând atât ofiţeri de poliţie, cât şi maşina unui ministru, potrivit poliţiei locale.

Manifestanţii au aruncat cu pietre în poliţişti şi în maşina ministrului Yitzhak Goldknopf în timp ce acesta se întorcea acasă, potrivit unui purtător de cuvânt al Poliţiei israeliene. De asemenea, protestatarii au dat foc coşurilor de gunoi şi drumului, blocând autostrada.

Purtătorul de cuvânt al lui Goldknopf a confirmat că poliţia l-a evacuat în siguranţă din zonă la câteva minute după atac şi că acesta nu a fost rănit.

Goldknopf este ministrul locuinţelor şi construcţiilor şi şeful partidului United Torah Judaism.

Videoclipuri difuzate pe reţelele de socializare au arătat protestatari care au înconjurat maşina ministrului, unii dintre ei bătând în geamurile acesteia. Alte înregistrări video au arătat copii şi adolescenţi protestatari mergând în apropierea unor tomberoane incendiate.

Evreii ultraortodocşi au protestat pe străzile din Ierusalim de când Curtea Supremă israeliană a emis marţi o hotărâre prin care a ordonat guvernului să recruteze evrei ultraortodocşi în armată.

De la fondarea Israelului, evreii ultraortodocşi au fost scutiţi de serviciul militar obligatoriu. Curtea a declarat, de asemenea, că guvernul nu mai poate finanţa nicio şcoală religioasă - numită "yeshivas" - ai cărei elevi nu participă la recrutare.

Deşi atât bărbaţii, cât şi femeile sunt supuşi recrutării obligatorii din Israel, hotărârea se aplică numai bărbaţilor ultraortodocşi.

Poliţia a declarat că a fost nevoită să recurgă la forţă pentru a dispersa protestatarii, după ce ordinele acestora de a pleca au fost ignorate.

Cinci persoane au fost arestate, două dintre ele pentru că au atacat ofiţeri de poliţie, iar alte trei pentru că au aruncat cu pietre sau alte obiecte, a menţionat poliţia într-o declaraţie.

Unii ofiţeri au rămas în zonă pentru a dirija traficul şi a preveni alte tulburări, a precizat poliţia.

"Poliţia ia în serios încercările acestor violenţi care încalcă legea de a răni ofiţeri de poliţie israelieni cu pietre, beţe, ouă şi alte obiecte. Nu există nicio legătură între un protest legal şi un comportament criminal şi violent de acest tip - care poate duce la vătămări corporale şi materiale", a comunicat poliţia, adăugând:

"Comportamentul celor care tulbură ordinea şi încalcă legea în zonă merită toate reproşurile. Poliţia israeliană va continua să acţioneze împotriva acestor perturbatori violenţi pentru a menţine ordinea publică şi legea".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor