Steve Bannon, aliatul lui Trump, se va prezenta la închisoare fiind condamnat de sfidare a Congresului

Steve Bannon în Huntington Beach, California, la 18 septembrie 2022. (John Fredricks/The Epoch Times)
Redacţia
01.07.2024

Steve Bannon, unul dintre strategii şefi ai fostului preşedinte american Donald Trump, urmează să se prezinte luni la o închisoare federală pentru a începe să execute o pedeapsă de patru luni pentru refuzul de a se conforma unei citaţii a Congresului care investiga asediul Capitoliului SUA din 6 ianuarie.

Avocaţii lui Bannon au susţinut că dosarul său ridică probleme care justifică examinarea de către Curtea Supremă, dar instanţa a refuzat, vineri, să respingă apelul său de ultim moment pentru a evita închisoarea.

Bannon a atras în mai multe rânduri atenţia că respectiva Comisie de anchetă a Congresului în privinţa evenimentelor din 6 ianuarie este ilegal constituită, din cauza încălcării regulamentelor de către preşedinta grupului democrat din Camera Reprezentanţilor, la momentul respectiv, Nancy Pelosi.

Steve Bannon, aliat de lungă durată al lui Trump, urmează să se prezinte luni la o închisoare federală din Connecticut pentru a ispăşi o pedeapsă de patru luni pentru sfidarea unei citaţii în cadrul anchetei Congresului privind atacul asupra Capitoliului SUA, potrivit AP.

Un judecător i-a permis lui Bannon să rămână în libertate aproape doi ani în timp ce făcea apel, dar i-a ordonat să se prezinte la închisoare luni, după ce o instanţă a Curţii de Apel a confirmat condamnările sale pentru sfidarea Congresului.

Curtea Supremă a respins apelul său de ultim moment pentru a evita condamnarea sa.

Un juriu l-a găsit pe Bannon vinovat de două capete de acuzare de sfidare a Congresului: unul pentru refuzul de a se prezenta la o depoziţie în faţa Comisiei Camerei Reprezentanţilor din 6 ianuarie şi al doilea pentru refuzul de a furniza documente legate de implicarea sa în eforturile fostului preşedinte republican de a anula pierderea alegerilor din 2020 în faţa democratului Joe Biden.

Avocaţii apărării au susţinut că acest caz ridică probleme care ar trebui examinate de Curtea Supremă, inclusiv convingerea avocatului anterior al lui Bannon că citaţia nu era valabilă deoarece fostul preşedinte Donald Trump a invocat privilegiul executiv. Totuşi, procurorii susţin că Bannon părăsise Casa Albă cu ani înainte, iar Trump nu invocase niciodată privilegiul executiv în faţa comisiei.

Apelul lui Bannon va continua, iar liderii republicani din Camera Reprezentanţilor şi-au exprimat sprijinul pentru a afirma că respectiva Comisie de anchetă a evenimentelor din 6 ianuarie a fost creată în mod necorespunzător, încercând efectiv să considere că citaţia primită de Bannon este nelegitimă.

Un alt consilier al lui Trump, consilierul comercial Peter Navarro, a fost de asemenea condamnat pentru sfidarea Congresului. Acesta s-a prezentat la închisoare în martie pentru a-şi ispăşi pedeapsa de patru luni, după ce Curtea Supremă a respins încercarea sa de a amâna sentinţa.

Bannon se confruntă, de asemenea, cu acuzaţii penale în instanţa statului New York, susţinând că a înşelat donatorii care au dat bani pentru construirea unui zid de-a lungul frontierei dintre SUA şi Mexic. Bannon a pledat nevinovat pentru spălare de bani, conspiraţie, fraudă şi alte acuzaţii, iar acest proces a fost amânat cel puţin până la sfârşitul lunii septembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor