Studenţi chinezi care au fugit din Ucraina critică răspunsul Ambasadei Chinei privind evacuarea

Femei şi copii încearcă să se urce într-un tren de evacuare în Irpin, Ucraina, 4 martie 2022 (Getty Images)
Andrei Popescu
08.03.2022

În timp ce mass media de stat chineză a lăudat activitatea Ambasadei Chinei din Kiev, poziţia acesteia de la începerea războiului lansat de Rusia a fost aspru penalizată de unii dintre studenţii chinezi din Ucraina, care au stat zile în şir în adăposturi din cauza bombelor. Aceştia susţin că sfaturile venite cu întârziere ale Ambasadei şi mesajele sale confuze – inclusiv sfatul ca studenţii să afişeze un steag chinez pe vehiculele lor, ca apoi, o zi mai târziu, să le ceară să nu afişeze niciun simbol de identificare – sunt în contrast cu imaginea de control pe care Beijingul a încercat să o proiecteze de-a lungul anilor, relatează The Guardian.

China a anunţat, luni, că majoritatea cetăţenilor săi au plecat din Ucraina. La conferinţa anuală de presă cu jurnaliştii chinezi şi străini, desfăşurată în Beijing în aceeaşi zi, ministrul de Externe, Wang Yi, le-a transmis milioanelor de chinezi aflaţi în străinătate că ţara îi va susţine mereu.

Potrivit The Guardian, la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina, pe data de 24 februarie, Yang Yanhua, un student la muzică în Kiev, a sunat la Ambasada Chinei din capitala ucraineană pentru a cere ajutor. A încercat de câteva ori dar linia era ocupată.

“Nu ştiu de ce Ambasada nu ne-a spus despre războiul care urma să vină, când alte ţări şi-au sfătuit cetăţenii să plece din Ucraina cu mai multe zile înainte”, a precizat Yang, al cărui nume nu este real, adăugând că a urmat apoi protocoalele de urgenţă ale universităţii şi s-a refugiat într-un adăpost pentru bombe. Câteva zile mai târziu, în rândul prietenilor săi a început să fie vehiculată o rută de scăpare şi a decis să încerce pe cont propriu să iasă din Ucraina.

Cu aproape două săptămâni înainte ca Rusia să demareze invazia, ţări precum Marea Britanie şi Canada şi-au sfătuit cetăţenii să plece din Ucraina. Dar în cazul Chinei, care a avut aproximativ 6.000 de cetăţeni în ţara est-europeană, Ambasada şi-a anunţat cetăţenii să plece cu doar o zi înaintea izbucnirii războiului.

Ling Li, expertă în politică şi drept chinez la Universitatea din Viena, a declarat pentru The Guardian:

“De mult timp, agenţiile de stat chineze precum şi mass media finanţată de stat au adoptat o abordare oportunistă pentru a folosi fiecare eveniment ca un mijloc de a-şi avansa obiectivele propagandistice. Exact acest lucru s-a întâmplat când Ambasada şi-a schimbat recomandarea iniţială, realizând că ucrainenii şi comunitatea internaţională nu vor privi cu ochi buni o poziţie expresă pro-Rusia”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor