Stanomir: Că a ajuns Becali, care are în palmaresul său sechestrarea cuiva într-un portbagaj, arbitru al vieţii politice nu mă miră

Gigi Becali cu degetele la cap. (Captură youtube.com.)
Andrei Pricopie
25.10.2024

Politologul Ioan Stanomir, profesor al Facultăţii de Ştiinţe Politice de la Universitatea din Bucureşti, a refuzat să comenteze, la Digi24, pe marginea celui mai recent scandal politic stârnit în plină campanie de afaceristul Gigi Becali, candidat AUR la parlamentare.

"Cred că încercăm să înţelegem nişte lucruri care aproape nu pot fi înţelese. Ce se poate vedea este că există un deficit foarte mare de idei în această campanie prezidenţială. Se poate vedea că domnul Marcel Ciolacu se fereşte cu foarte mare grijă de a stârni orice fel de scandal şi a genera orice fel de animozitate. Şi se mai poate observa că limbajul pe care-l practică oamenii publici de la noi este unul mai degrabă de stadion decât de oameni civilizaţi. Că a ajuns domnul George Becali arbitru al vieţii politice de la noi nu mă miră. Înţeleg că va fi pe listele AUR, al doilea la Cameră, după George Simion. Pentru cineva care are în palmaresul său şi sechestrarea cuiva într-un portbagaj, cred că demnitatea de parlamentar este... o treabă bună, cu ghilimele de rigoare. Sper că va fi observată ironia", a declarat Ioan Stanomir.

Analistul politic a explicat că este şi foarte greu să comentezi aşa ceva, pentru că situaţia e complicată.

"De ce? Dacă am avea aceste discuţii în timpuri normale, am putea să tolerăm mediocritatea, vulgaritatea, prostia. Dar timpurile în care trăim nu ne permit să avem nici oameni mediocri, nici oameni vulgari, nici oameni care nu ştiu să se exprime clar într-o limbă străină la conducerea ţării. Sunt timpuri extraordinare. Nu cred că trebuie să folosim cuvântul cu uşurinţă. Chiar sunt timpuri importante, e de ajuns să citeşti paginile de politică externă, iar provincialismul acesta dus până în pânzele albe este regretabil. Eu, în general, refuz să comentez asemenea aserţiuni. Pentru că înseamnă să intri în ceva imposibil de descâlcit. Este ca discuţia dintre doi: eu vă spun dvs. că v-am dat telefon, dvs. veţi spune, da, mi-aţi dat telefon, dar este despre altceva. Asta nu se poate preta la niciun fel de interpretare. Este o pierdere de timp. Este cum spun bătrânii, un nebun aruncă o piatră şi foarte mulţi înţelepţi se chinuie să o scoată. Eu cred că nu trebuie să ne pierdem vremea cu aşa ceva", a precizat Ioan Stanomir.

Potrivit politologului, trebuie să înţelegem însă un lucru foarte clar, că Marcel Ciolacu este un candidat care se simte vulnerabil în condiţiile apariţiei unui sentiment de negativitate la adresa sa şi se simte vulnerabil în condiţiile în care ar exista un contracandidat sau o contracandidată capabilă măcar să acţioneze ca un reper de polarizare împotriva PSD.

"PSD-ul ştie că turul 2 nu este turul 1 şi, cu siguranţă, domnul Ciolacu este mult prea inteligent şi nu cred că trebuie niciodată să-l subestimăm. Ştie foarte bine că există memoria anului 2000, de aceea ne şi spune să nu ne întoarcem în trecut. Nu ne întoarcem în trecut, dar cunoaştem trecutul. Pentru că domnul Ciolacu, cu siguranţă, nu este Ion Iliescu, dar ar beneficia asemenea preşedintelui Ion Iliescu de o şansă unică, aceea de a fi plebiscitat în condiţiile în care un vot dat domnului George Simion ar fi dificil de justificat. Iar dacă PSD face acest lucru, sigur că este în contradicţie directă cu ceea ce susţin unii membri de vază ai PSD, că domniile lor doresc coaliţie cu PNL. Dacă încearcă să deschidă punţi de comunicare cu AUR, o coaliţie post-electorală cu PNL este dificilă", a punctat Ioan Stanomir.

Profesorul a subliniat că ambele partide au o datorie elementară de a gândi în termeni realişti şi pragmatici, "adică PSD să nu încerce să distrugă tot ceea ce a construit acest nou PSD cu ghilimelele de rigoare, luând în braţe un partid care pune pe un om ca domnul George Becali pe listele electorale, iar PNL să înţeleagă că poţi să proclami existenţa unei majorităţi de dreapta, dar este nevoie şi de voturi".

"L-aţi avut înainte pe domnul Ilie Bolojan şi cred că vocea unei personalităţi ca domnul Bolojan trebuie ascultată, pentru că dacă îl asculţi pe domnul Bolojan înţelegi de fapt de ce este contraproductiv să ne pierdem timpul cu prostii. Ţara asta nu mai are timp pentru prostii. Avem războaie, avem de construit, avem de modernizat, avem de clarificat nişte probleme. Este timpul unor discuţii cu miez, iar miezul problemei este acesta. Ce vrea PSD să fie? Vrea să reînvie patrulaterul roşu? Că dacă e vorba de lecţii de istorie, putem să-i aducem aminte domnului Ciolacu că tot Ion Iliescu, într-o altă epocă, pe când era premier Nicolae Văcăroiu, construise patrulaterul roşu", a adăugat Ioan Stanomir.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor