Expert: Banii dictează politica. Becali şi Ghiţă sunt oameni cu bani, care pot da partidelor, care au televiziuni. RTV e principala tribună a AUR

Sebastian Ghiţă (Eugen Horoiu/Epoch Times România)
Andrei Pricopie
25.10.2024

Expertul în securitate naţională Iulian Fota nu vede cu ochii buni situaţia din ţară, în lumina alegerilor vitale care bat la uşă, mai ales în contextul în care următorii 5-10 ani vor fi ani în care România se va confrunta cu o catastrofă economică.

"E foarte trist ceea ce se întâmplă cu ţara asta în momentul ăsta, mai ales că în două luni de zile facem 35 de ani de când s-a prăbuşit comunismul în România. Ar fi un moment bun de tras o linie, de făcut un bilanţ. De bine, de rău, în ultimii 35 de ani am reuşit, chinuit, că aşa suntem noi, dar totuşi am reuşit să aderăm la NATO şi la Uniunea Europeană şi să ne creăm nişte condiţii favorabile pentru dezvoltarea economică, iar faptul că discutăm astăzi de aderare la OECD arată că, cel puţin pe zona asta, lucrurile au mers mulţumitor. Suntem în NATO, avem aliaţi, lucrurile arată rezonabil", a precizat Iulian Fota.

În opinia expertului în securitate naţională, partea proastă este că ceea ce avem în acest moment nu este suficient pentru următorii 35 de ani.

"Următorii 35 de ani vor fi ani complicaţi, periculoşi şi, cel puţin următorii 5-10 ani, în mod clar, vor fi ani în care România se va confrunta cu o catastrofă economică şi lucrurile sunt clare aici, le-am explicat: decreţei, schimbarea metodei de finanţare la UE, faptul că economia nu produce suficiente venituri, deficitul ăsta enorm şi aşa mai departe, catastrofa geopolitică - rămâne să vedem cum vor evolua lucrurile, dar ele arată urât. Uitaţi, avem militari coreeni care luptă, cel puţin deocamdată, de partea Rusiei, împotriva Ucrainei şi împotriva Occidentului. Tabăra anti-occidentală se conturează tot mai bine, încep să strângă rândurile", a continuat Iulian Fota.

Cu alte cuvinte, fostul secretar de stat în MAE e mai mult decât convins că următorii ani nu au cum să fie mai buni decât aceştia care au trecut. În mod clar, vor fi mai proşti şi gradul de pericol pentru România creşte.

"Or, reacţia normală într-o ţară, în faţa pericolului, e să-i scoţi în faţă pe cei mai buni dintre ai tăi, şi prin noi înşine, că e un moment în care noi trebuie să avem mai multă încredere în noi şi trebuie să facem mai mult pentru noi. Noi înşine trebuie să însemne cei mai buni dintre noi. Deci românii, la vot şi în alegerile astea, să-i aleagă pe cei mai buni, ca, odată în fruntea ţării, aceia să treacă cu bine România prin perioada asta foarte complicată. Or, ce vedem este că alegerile astea nu sunt despre noi, alegerile sunt despre ei, despre modul în care vor puterea, deşi aici aş face o paranteză, ei nu ştiu ce să facă cu puterea asta. Şi asta o vedem când citim programele politice sau vedem în puţinele momente când se discută despre noi şi ţara asta, cam ce îşi propun ei să facă. Altfel, este despre ei, despre aranjamentele lor", a declarat Iulian Fota.

Banii dictează politica

"Acum tenebrele astea ale politicii româneşti le cam ştim, măcar de 35 de ani, cel puţin cei de vârsta mea care au trecut prin toate momentele importante, atât cele din anii '90, cât şi cele din ultimii ani. E vorba şi de bani şi aici e un lucru de care, din păcate, şi alte ţări suferă. E o întreagă teorie care se dezvoltă acum şi care arată că în ultimii ani banii sunt cei care au dictat politica.

Banii vor dicta politica şi în Statele Unite. Banii o dictează şi la noi. George Becali sau Sebastian Ghiţă, aceştia sunt oameni cu bani, aceştia sunt oameni care pot da partidelor, au televiziuni, nu întâmplător România TV este principala tribună a AUR-ului de câteva luni, un lucru pe care toată lumea îl vede, dar nimeni nu se sinchiseşte de chestiunea asta.

Deci suntem într-un moment în care combinaţia asta de, era să zic neamuri proaste, dar e un cuvânt cam prea dur, de oameni cu educaţie scăzută, dar care beneficiază de sprijinul unora cu potenţial financiar important, va dicta rezultatul acestor alegeri.

Şi vom avea în fruntea ţării oameni care vor fi datori celor care i-au sprijinit, dar care nu ştiu dacă vor putea să facă ce trebuie pentru noi, ceilalţi care ar trebui de fapt să fim grija lor principală", a punctat Iulian Fota.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor