Posibilă grevă la metrou. Sindicaliştii ameninţă că vor opri metrourile până la ora 16.00

Metrou în Bucureşti (YouTube Screenshot)
Ana Ion
25.10.2024

Marian Artimon, lider de sindicat Metrorex, a declarat pentru Gândul că în cazul în care negocierile în ceea ce priveşte un nou Contract Colectiv de Muncă vor eşua, sindicaliştii vor demara procedurile pentru grevă. Cel mai sumbru scenariu pentru bucureşteni ar fi oprirea metroului până la ora 16:00, adică în prima partea a zilei, când toată lumea se duce la muncă, scoală etc.

Negocierile dintre sindicalişti şi conducerea Metrorex sunt în continuare în impas iar liderul de sindicat Metrorex a declarat că în cazul în care nu se ajunge la o înţelegere până joi, 24 octombrie, se vor demara procedurile „de luptă sindicală”.

„Deşi nu ne-am înţeles până la data de 1 octombrie, pentru a ne arăta buna-credinţă, USLM a prelungit negocierea până pe data de 14 octombrie inclusiv. Iar nu ne-am înţeles, pentru că Metrorex nu a reuşit să-şi cristalizeze ideile legate de ce îşi doresc să fie modificat în actualul Contract Colectiv de Muncă.

Am mandatat comisia USLM să negocieze până pe data de 24 octombrie, inclusiv. Asta înseamnă că până joi trebuie să finalizăm negocierea şi să găsim soluţia. Altfel, vom trece la lupta sindicală, care prevede pichetări, mitinguri şi, dacă nu ne înţelegem, facem greva de avertisment şi greva propriu-zisă”, a declarat Marian Artimon.

Sindicalistul a explicat şi care ar putea fi scenariul unei greve.

„Avem dreptul să facem o grevă, dar să lăsăm o treime din activitate. Vom închide la 04:00 dimineaţa, şi vom deschide la orele 16:00”, a precizat Artimon.

Acesta a mai spus că ultima grevă la metrou a avut loc în 2009, iar ce s-a întâmplat în 2021, când s-a oprit circulaţia, ar fi fost „o întrerupere voluntară a lucrului”.

În paralel cu negocierea noului CCM, potrivit publicaţiei citate, sindicaliştii au şi următoarele cerinţe:

  • condiţii mai bune de muncă;
  • o mai bună finanţare;
  • angajarea de personal;
  • asigurări de serviciu şi de sănătate.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor