Protest de amploare în Piaţa Victoriei. Silvicultori şi pensionari din armată, poliţie, penitenciare, minerit, nemulţumiţi de Legea pensiilor

Protest in Piata Victoriei (Epoch Times)
Loredana Diacu
25.10.2024

Mii de persoane, în marea lor majoritate pensionari din Armată, penitenciare, poliţie, minerit, silvicultură, energeticieni au protestat, vineri, în Piaţa Victoriei, nemulţumiţi de legislaţia privind recalcularea pensiilor.

Organizatorii au acuzat faptul că legislaţia în domeniul pensiilor şi al salarizării este incoerentă şi sunt inechităţi generate de nerespectarea şi neaplicarea legilor care trebuiau să le asigure condiţii de viaţă, de muncă, de salarizare şi de pensionare decente.

"Mitingul de protest reprezintă, în fapt, o continuare a acţiunilor de protest iniţiate de diverse organizaţii sindicale la solicitarea reprezentanţilor categoriilor profesionale care sunt afectate de prevederile Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, Legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung şi de efectele retroactive ale Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii asupra unor drepturi formate şi consacrate anterior", au transmis organizatorii.

"Aici sunt rezervişti, poliţişti, silvicultori, ceferişti, mineri, revoluţionari pană şi stewardese suntem aici, aici suntem societatea civilă, armată, poliţie, sindicate, mai lipseşte clerul, suntem aici să le cerem angajaţilor noştri să respecte Constituţia şi să ne asigure un trai decent", a declarat unul dintre organizatori, colonelul în rezervă Mircea Dogaru.

Liderul Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură ”Silva”, Silviu Geană, a explicat că principala problemă nu este cunatumul pensiilor ci vârstă de pensionare, el arătând că speranţa de viaţă a unui pădurar este mult mai redusă decât a altor categorii socio-profesionale.

Liderul sindical a mai acuzat faptul că legea pensiilor creează o uriaşă inechitate pentru silvicultori şi că aproximativ 20.000 de salariaţi din domeniul silvic aflaţi în activitate astăzi nu vor mai putea beneficia de încadrare în fosta grupă I de muncă, care s-a transformat în condiţii speciale, de la 1 septembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor