Directorul general al Rapidului, reţinut pentru luare de mită. Acuzat că a cerut şpagă pentru atribuirea unor contracte

Directia Nationala Anticoruptie - DNA (Epoch Times România)
Loredana Diacu
25.10.2024

Directorul general al clubului Rapid, Bogdan Vasiliu, a fost reţinut, începând cu 24 octombrie, de procurorii DNA. Acesta este acuzat că a solicitat o mită de 200.000 de euro unui om de afaceri, din care ar fi încasat 70.000 de euro.

Bogdan Vasiliu, la data faptelor director general al Clubului Sportiv Rapid, este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Procurorii l-au reţinut şi pe Radu Marian Florin, la data faptelor manager de transport în cadrul Clubului Sportiv Rapid, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la luare de mită, complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit precum şi pe un om de afaceri, acesta fiind acuzat de săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, favorizarea făptuitorului şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în luna iulie 2024, Vasiliu Bogdan, în calitate de director general al C.S. Rapid, ar fi pretins de la G.M.M., om de afaceri, suma de 200.000 de euro pentru a facilita atribuirea unor contracte de închiriere a cantinei şi restaurantului aparţinând C.S. RAPID şi de servire a mesei sportivilor clubului.

Din suma totală solicitată, Vasiliu Bogdan ar fi primit suma de 30.000 de euro în conturile personale şi 348.103 lei, echivalentul a aproximativ 70.000 de euro, prin conturile societăţii controlate de el. Diferenţa de 100.000 de euro urma sa fie primită pe parcursul derulării contractelor de servire masă, respectiv câte 10.000 de euro lunar, până la achitarea acestei sume.

De asemenea, Vasiliu Bogdan ar fi urmat să primească un procent de 33% din profitul ce va fi obţinut de societatea care urma sa deruleze contractul cu C.S. Rapid, precum şi plata unor „salarii” pentru Radu Marian-Florin şi o altă persoană apropiată de Vasiliu Bogdan, în cuantum de 7.000 lei, respectiv 3.500 lei lunar, pentru aceeaşi perioadă.

Procurorii mai susţin că, în acelaşi timp, în baza unei înţelegeri anterioare avute cu inculatul Vasiliu Bogdan şi cu omul de afaceri câştigător al licitaţiei, Radu Marian-Florin i-ar fi ajutat pe aceştia să deconteze sume de bani de la C.S. Rapid prin întocmirea unor situaţii lunare fictive (pontaje) care să ateste că firma ar fi servit sportivilor C.S. Rapid un număr mult mai mare de porţii decât cel real.

De asemenea, Radu Marian-Florin ar fi acceptat să primească sume de bani ce fuseseră pretinse de Vasiliu Bogdan în schimbul atribuirii contractelor de închiriere cantină şi restaurant aparţinând CS Rapid şi de furnizare masă pentru sportivii clubului.

La rândul său, afaceristul G.M.M. ar fi întocmit şi semnat înscrisuri nereale care au fost folosite în cadrul CS RAPID în scopul de a atesta că ar fi fost organizate licitaţiile pentru atribuirea către societatea sa a contractelor de închiriere cantină şi restaurant aparţinând CS RAPID şi de furnizare masă sportivilor CS Rapid.

După atribuirea contractelor, în baza înţelegerii avute cu Bogdan Vasiliu şi Radu Marian Florin, inculpatul G.M.M, a întocmit şi semnat situaţii şi facturi fiscale cu privire la servicii de servire masă supraevaluate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor