Spania trimite mai multe trupe în zona inundată. Populaţia, furioasă, acuză oficialii de oportunism politic
Alţi 2.500 de soldaţi au sosit luni în estul Spaniei, afectat de inundaţii, pentru a consolida eforturile de localizare a cadavrelor şi de îndepărtare a molozului, în timp ce oficialii guvernamentali şi-au împărţit vina cu privire la modul în care au fost gestionate cele mai grave inundaţii din ultimele decenii şi în timp ce pachetele de prim ajutor erau pregătite.
Furia publică creşte din cauza dezastrului care a provocat moartea a cel puţin 217 persoane, iar zeci de alte persoane sunt încă date dispărute. Aproape toate decesele au avut loc în regiunea Valencia şi peste 60 în suburbia Paiporta.
Armata a trimis aproximativ 5.000 de soldaţi în weekend pentru a ajuta la distribuirea de alimente şi apă, la curăţarea străzilor şi la protejarea împotriva jefuitorilor, şi alţi 2.000 li se vor alătura, a declarat ministrul Apărării Margarita Robles la radioul de stat RNE, potrivit Reuters.
O navă de război cu 104 soldaţi de infanterie marină, precum şi camioane cu alimente şi apă au sosit în portul Valencia chiar în timp ce o furtună puternică cu grindină lovea Barcelona la aproximativ 300 km spre nord.
Luni seara, ministrul Preşedinţiei, Justiţiei şi Relaţiilor Parlamentare, Felix Bolanos, a anunţat că unele dintre cele mai afectate sate de inundaţii din regiunile Valencia, Andaluzia, Castilia La Mancha şi Catalonia vor fi declarate de către cabinetul de marţi drept „zone grav afectate”, astfel încât acestea să aibă dreptul la fonduri de urgenţă.
El a adăugat că guvernul va aproba marţi un pachet de măsuri de ajutorare pentru a ajuta populaţia să facă faţă situaţiei, dar nu a dat detalii suplimentare.
Ulterior, şeful regiunii Valencia, Carlos Mazon, a declarat că regiunea sa va distribui separat fiecărei gospodării 6.000 de euro şi va pune la dispoziţie cel puţin 200.000 de euro pentru a ajuta fiecare oraş să facă faţă nevoilor urgente de cheltuieli.
Mazon a declarat că regiunea va solicita guvernului central al Spaniei un pachet de prim ajutor în valoare de aproximativ 31,4 miliarde de euro, inclusiv fonduri pentru reconstrucţia infrastructurii cheie.
Luni, operatorul aeroportuar AENA a declarat că aproximativ 50 de zboruri care urmau să decoleze de pe aeroportul El Prat din Barcelona, parţial inundat, au fost anulate sau au suferit întârzieri severe, în timp ce 17 zboruri care urmau să aterizeze acolo au fost deviate. Unele servicii feroviare locale au fost, de asemenea, anulate.
Salvatorii au folosit drone şi pompe de apă pentru a căuta şi elibera parcările şi garajele subterane. De asemenea, au scanat gurile râurilor unde curenţii ar fi putut aduce mai multe cadavre.
„Aceste drone le putem trimite în interiorul garajelor şi putem avea o primă imagine a ceea ce se întâmplă”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei, Ricardo Gutierrez.
Politicienii din opoziţie au acuzat guvernul central de stânga că a acţionat prea lent pentru a avertiza locuitorii şi a trimite salvatori.
Confederaţia Hidrografică din Jucar (CHJ), care măsoară debitul râurilor şi râurilor pentru stat, a anulat o alertă planificată de trei ori, a declarat luni Mazon.
Dar Madridul a declarat că CHJ nu emite alerte privind riscul de inundaţii, care sunt responsabilitatea guvernelor regionale ale Spaniei.
Răspuns întârziat
Localnicii au criticat alertele tardive ale autorităţilor cu privire la pericole şi reacţia întârziată percepută a serviciilor de urgenţă.
Dar generalul Javier Marcos, comandantul serviciilor de intervenţie de urgenţă ale armatei, a declarat că a ordonat desfăşurarea a 500 de soldaţi în termen de 15 minute de la apariţia avertizării de inundaţii de marţi, care au putut intra în zonele grav afectate.
„Gradul de distrugere este atât de mare încât mobilitatea este limitată. Este atât de complex încât necesită două lucruri: disciplină şi răbdare”, a spus el.
Duminică, unii locuitori din Paiporta au aruncat cu noroi în premierul Pedro Sanchez şi în regele Felipe şi soţia sa, regina Letizia, scandând: „ucigaşi, ucigaşi!”
Prim-ministrul a fost, de asemenea, lovit în timpul protestelor, a declarat ministrul de Interne, Fernando Grande-Marlaska, într-un interviu la TVE, învinuind o mână de extremişti pentru probleme.
„Majoritatea persoanelor adunate sunt oameni absolut paşnici care au pierdut totul si a căror furie o înţelegem în mod evident”, a declarat Grande-Marlaska.
Localnicii din Paiporta au declarat că furia a izbucnit pentru că au simţit că autorităţile se folosesc de ei pentru o ocazie foto. Ei au negat că mulţimea era plină de extremişti.
Belen, o casieră de supermarket în vârstă de 50 de ani, care şi-a pierdut ambele maşini în timpul inundaţiilor, a declarat că este supărată atât pe guvernul naţional, cât şi pe cel regional din cauza lentorii cu care au sosit ajutoarele.
„Asta ne doare, că vin aici doar pentru o fotografie. Toţi sunt acelaşi câine, cu gulere diferite. Toţi sunt gunoaie”, a spus ea.
Un protest planificat sâmbătă în Valencia îi va cere lui Mazon să demisioneze.
Potrivit cotidianului El Pais, un protest zilnic la Madrid, în faţa sediului Partidului Socialist al lui Sanchez, a atras duminică mai multe persoane, aproximativ 600, din cauza furiei provocate de inundaţii.
Furia revărsată împotriva tuturor părţilor reflectă o deziluzie generală faţă de clasa politică, au scris luni într-o notă analiştii de la Eurointelligence.
„Dacă consecinţele se transformă într-un mare exerciţiu de arătare cu degetul, probabil că se va adânci acest sentiment antipolitic”, au afirmat aceştia.
Lipsa de claritate cu privire la numărul de morţi şi dispăruţi a sporit frustrarea. A fost înfiinţată o linie telefonică fixă pentru ca rudele să raporteze persoanele dispărute, guvernul afirmând că „zeci şi zeci” sunt încă date dispărute.
Luni, serviciile de medicină legală au declarat că au fost efectuate 190 de autopsii, iar 111 persoane au fost identificate.
Ploile torenţiale de la mijlocul săptămânii au provocat umflarea râurilor, înghiţind străzile şi parterul clădirilor şi măturat maşini şi zidărie în valuri de noroi.
Sonia Luque, coordonator al Reţelei companiilor de asistenţă rutieră (REAC), a declarat că peste 100.000 de maşini au fost avariate.
Acesta a fost cel mai grav dezastru provocat de inundaţii în Europa în ultimele cinci decenii. Meteorologii sunt de părere că încălzirea Mediteranei, care creşte evaporarea apei, ar juca un rol-cheie în intensificarea ploilor torenţiale.