Continuă epurarea în rândul oficialilor militari ruşi: Un alt general de rang înalt, arestat pentru mită

General-maior Mirza Mirzaev (dr), adjunctul şefului logisticii din cadrul Gărzii Naţionale Ruse, a fost arestat sub acuzaţia de luare de mită (X - screenshot)
Redacţia
05.11.2024

Un alt general rus de rang înalt a fost arestat sub acuzaţia de luare de mită, în ceea ce pare a fi un val de epurare în rândul principalilor oficiali militari ai preşedintelui rus Vladimir Putin, transmite agenţia de presă Tass.

Concret, este vorba despre general-maior Mirza Mirzaev, adjunctul şefului logisticii din cadrul Gărzii Naţionale Ruse. Mirzaev a fost acuzat că ar fi încercat să şantajeze un contractant, arestarea lui alimentând speculaţiile cu privire la o reprimare a disidenţei şi a corupţiei în cadrul conducerii militare de vârf a lui Vladimir Putin.

Mirza ar fi încercat să şantajeze un antreprenor din domeniul apărării care furniza module de construcţie prefabricate, potrivit canalului de Telegram Mash, citat de Newsweek.

Citiți și Lupte interne în armata lui Putin. Continuă arestările, după ce generalii se denunţă între ei

El ar fi ameninţat că va pune capăt contractului de 480 de milioane de ruble (4,5 milioane EUR) încheiat de guvern cu societatea respectivă dacă aceasta nu îi va plăti 140 de milioane de ruble (circa 1,3 milioane EUR).

Un dosar penal a fost deschis împotriva lui Mirzaev, a declarat agenţia rusă de ştiri de stat RIA Novosti.

Potrivit Mash, bărbatul în vârstă de 52 de ani ar fi cerut 140 de milioane de ruble de la furnizorul de module pentru clădiri prefabricate şi „a ameninţat că va rezilia contractul în valoare de 480 de milioane dacă nu va primi banii”.

Canalul Telegram a raportat că firma a transferat banii generalului printr-un intermediar, ceea ce a dus la reţinerea sa.

Citiți și Oligarhii ruşi din industria petrolieră îşi reiau "zborurile de la fereastră": Fost director, găsit mort după "cădere"

Generalul-maior se va afla în arest până la 2 ianuarie 2025.

Dr. Samuel Ramani, membru asociat la think tank-ul de apărare şi securitate Royal United Services Institute (RUSI), a declarat că există o „represiune continuă în armata rusă împotriva personajelor-cheie acuzate de corupţie”.

„Corupţia este unul dintre motivele pentru care războiul din Ucraina a mers prost; Armata rusă încearcă să demonstreze că atrage atenţia asupra elementelor care sunt corupte”, a declarat Ramani. „Rusia încearcă să arate că face ceva în privinţa corupţiei”.

„Rusia încearcă probabil să facă presiuni asupra acestei persoane pentru a răspândi mai multe informaţii cu unii dintre colegii săi şi pentru a expune mai multe despre ceea ce se întâmplă în interiorul întregului minister”, a menţionat el.

În octombrie, generalul-maior Alexander Ogloblin, fostul şef al departamentului de comunicaţii militare al Rusiei, a fost arestat sub suspiciunea de corupţie după ce fostul său superior l-a denunţat.

Citiți și Fostul şef al Apărării ruse, pe muchie de cuţit. Influenţa lui Şoigu la Kremlin scade vertiginos

În aprilie, Timur Ivanov, în vârstă de 48 de ani, ministru adjunct al Apărării responsabil cu supravegherea unor proiecte importante de construcţii militare, inclusiv reconstrucţia oraşului-port ucrainean devastat Mariupol, a fost arestat sub suspiciunea de acceptare a unei mite substanţiale. Această infracţiune ar putea duce la o pedeapsă cu închisoarea de până la 15 ani.

De asemenea, generalul-locotenent Vadim Şamarin, generalul-maior Ivan Popov, fost comandant de vârf al ofensivei Rusiei în Ucraina, şi generalul-locotenent Iuri Kuzneţov, şeful Direcţiei principale de personal a Ministerului rus al Apărării, au fost toţi arestaţi pentru luare de mită.

În mai, Vladimir Verteleţki, un oficial din domeniul apărării, a fost arestat şi acuzat de abuz în serviciu, care a condus la pierderi de peste 70 de milioane de ruble (712.000 EUR), potrivit Comitetului de anchetă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor