Kremlinul plânge cu "lacrimi de crocodil" după ce a fost învins de Maia Sandu: "A fost cea mai nedemocratică campanie electorală"

Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe. (Getty Images)
Maria Maevschi
05.11.2024

În timp ce majoritatea ţărilor europene o felicită pe Maia Sandu pentru cel de-al doilea mandat la preşedinţie, Federaţia Rusă pare a fi singura nemulţumită de rezultatele alegerilor din Republica Moldova. În opinia purtătoarei de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, alegerile din 3 noiembrie ar fi fost cele mai nedemocratice din toţi anii de independenţă ai Republicii Moldova.

„La 3 noiembrie, în Republica Moldova a avut loc turul doi al alegerilor prezidenţiale. Potrivit datelor preliminare ale CEC din Moldova, actualul şef de stat Maia Sandu a câştigat cu 55,41% din voturi. Nu este exagerat să spunem că aceasta a fost cea mai nedemocratică campanie electorală din toţi anii de independenţă a Republicii Moldova.

Ea a fost caracterizată de represiunea fără precedent a opoziţiei şi a presei independente, în special a celei de limbă rusă, de interferenţa flagrantă a ţărilor occidentale in procesul electoral şi de utilizarea pe scară largă a resurselor administrative de către autorităţi”, a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, supranumită şi „gura lui Lavrov”.

Făcând referire la vechea retorică a jumătăţii de milion de moldoveni din Rusia, care de fapt, potrivit datelor oficiale, au rămas puţin peste 75 de mii, Zaharova consideră că aceştia ar fi fost discriminaţi din cauză că au fost deschise doar două secţii de votare la Moscova.

Menţionăm că, potrivit informaţiilor Comisiei Electorale Centrale, motivul deschiderii doar a doua secţii de votare la Moscova a fost incapacitatea Ambasadei moldovene de a întruni în alte oraşe ruseşti toate cerinţele de securitate înaintate de Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) de la Chişinău, având în vedere că Rusia a fost calificat drept stat agresor odată cu invazia în Ucraina la 24 februarie 2022.

„Rezultatele numărării buletinelor de vot ne permit să concluzionăm că, la fel ca în alegerile prezidenţiale anterioare din 2020, victoria Maiei Sandu a fost asigurată de voturile diasporei moldoveneşti care trăieşte în ţările occidentale, în timp ce majoritatea moldovenilor înşişi, de fapt, au votat un vot de neîncredere în preşedintele în exerciţiu şi în cursul distructiv al autorităţilor”, a adăugat Maria Zaharova.

Potrivit Poliţiei de la Chişinău, pe parcursul zilei de duminică 3 noiembrie, au fost înregistrate şi confirmate numeroase încălcări, printre care transportarea cu avioane a cetăţenilor moldoveni din Rusia spre Minsk, Baku, Turcia şi chiar Moldova, totul fiind organizat şi postat pe canale de Telegram de către oameni din gruparea criminală Şor. Menţionăm că fugarul condamnat la 15 ani de închisoare, Ilan Sor, şi-a declarat susţinerea în aceste alegeri pentru candidatul propus de socialiştii lui Dodon, Alexandr Stoianoglo.

„Încălcările din timpul procesului electoral au fost atât de masive şi de evidente încât nici măcar misiunea de observare a Biroului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (OSCE/IDDO), cunoscută pentru abordarea sa părtinitoare, nu a putut închide ochii asupra lor în concluziile sale preliminare”, a declarat Zaharova trecând cu vederea avioanele pline cu oameni care au zburat din Moscova, şi banii care au ajuns la cetăţenii Republicii Moldova prin aplicaţia PSB Bank pentru a vota la indicaţiile lui Şor de la Moscova.

Deşi declară în nenumărate rânduri că Rusia nu se amestecă în treburile interne ale Republicii Moldova, „gura lui Lavrov” se plânge că Chişinăul ar fi „încălcat flagrant normele internaţionale” refuzând intrarea în Moldova a trei observatori ruşi, în ciuda acreditării lor de către Comisia Electorală Centrală din Moldova, asta în timp ce pe site-ul CEC apare informaţia doar despre 88 observatori din partea OSCE/BIDDO, National Democratic Institute for Internaţional Affairs, Washington şi Internaţional Republican Institute Washington.

„Rezultatele celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale au confirmat diviziunile profunde din societatea moldovenească care au fost evidente în timpul primului tur şi al referendumului privind aderarea la UE. Această polarizare a fost provocată de politica lipsită de viziune a conducerii ţării şi de interferenţa flagrantă a ţărilor occidentale în procesele sale politice interne”, a mai menţionat purtătoarea de cuvânt a ministerului de Externe de la Moscova.

De menţionat este faptul că Moscova este cea care i-a „iertat” oligarhului fugar Ilan Şor un dosar penal, şi acum îl găzduieşte. Şor, între timp, şi-a înfiinţat acolo un bloc politic numit „Pobeda” (Victorie) şi tot face prin intermediul acestuia politica Republicii Moldova. Mai mult decât atât, Şor a declarat personal că o va da jos pe Maia Sandu de la guvernare, iar Moscova a ameninţat, nu o dată, că Moldova va răspunde pentru apropierea de Uniunea Europeană, acuzând totodată Chişinăul de nazism, cum a făcut şi cu Ucraina.

Oricât ar încerca Şor să nege implicarea sa în alegerile din Republica Moldova, există două investigaţii ale Ziarului de Gardă, care prezintă clar organizaţiile conduse de Şor de la Moscova, care „lucrează” de ani buni, fiind vorba de sute de mii de oameni plătiţi, după cum au comunicat şi oamenii legii de la Chişinău.

„În ciuda situaţiei deplorabile din democraţia moldovenească, ne aşteptăm ca liderii rămaşi ai republicii să nu adâncească divizarea societăţii şi să facă pe placul creditorilor occidentali, ci să respecte interesele majorităţii cetăţeni care trăiesc în Moldova, nu pe a celor care au ales ţările occidentale”, a menţionat Zaharova, de parcă moldovenii din ţară şi cei de peste hotare nu ar fi cetăţenii aceleiaşi ţări - Republica Moldova.

În concluzie, purtătoarea de cuvânt a ministerului de Externe de la Moscova a ţinut să menţioneze că Rusia – stat agresor, care duce din 2022 un război în Ucraina şi a ameninţat de nenumărate ori Republica Moldova - „de-a lungul istoriei a fost şi va rămâne un prieten de nădejde al poporului iubitor de libertate din Moldova”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor