Instanţa georgiană anulează rezultatele alegerilor din 30 de secţii de votare pentru încălcarea secretului electoral
O instanţă districtuală din Georgia a anulat rezultatele alegerilor în 30 de secţii de votare din cauza încălcării secretului votului, a raportat serviciul georgian al RFE/RL, luni, pe fondul unor acuzaţii generalizate de fraudare a votului.
Vestea vine în contextul în care opoziţia pro-UE din Georgia refuză să recunoască victoria declarată a partidului de guvernământ Visul Georgian, considerat apropiat Kremlinului, declanşând proteste de amploare la Tbilisi.
Potrivit The Kyiv Independent, Tribunalul districtual Tetri Tskaro a decis că metoda de vot utilizată în zeci de secţii din oraşele Tetri Tskaro şi Tsalka din sud a încălcat secretul votului.
Alegătorii trebuiau să marcheze buletinele de vot cu un marker în aşa fel încât, în timpul numărării ulterioare a voturilor de către o maşină, alegerea lor să fie vizibilă. Comisia electorală districtuală nu a tratat plângerea în mod corespunzător, indicând un anumit nivel de manipulare sau interferenţă, a subliniat, de asemenea, judecătorul care a condus şedinţa.
Deşi aceasta reprezintă doar un număr mic de secţii de votare din întreaga ţară, autorii plângerii - Asociaţia Tinerilor Avocaţi din Georgia - au declarat că hotărârea stabileşte un precedent pentru o mai bună protecţie a dreptului la secretul votului.
„Salutăm această decizie, subliniind importanţa sa pentru un proces electoral corect şi democratic”, a declarat grupul.
Comisia Electorală Centrală poate contesta hotărârea.
În timp ce rezultatele oficiale arată că Visul Georgian a obţinut aproape 54% din voturi, liderii opoziţiei şi observatorii internaţionali au semnalat un număr mare de cazuri suspecte de intimidare, falsificare a buletinelor de vot şi cumpărare de voturi.
La 27 octombrie, premierul Irakli Kobakhidze a declarat că parlamentul georgian va aproba guvernul în ciuda protestelor opoziţiei, în timp ce opoziţia a făcut apel la liderii internaţionali să nu recunoască rezultatele.
Partidul Visul Georgian a fost acuzat de regres democratic şi de readucerea ţării din Caucazul de Sud pe orbita Kremlinului. Adoptarea controversatei legi privind „agenţii străini” la începutul acestui an a condus, de asemenea, la proteste pe scară largă şi la represiuni violente ulterioare din partea poliţiei.
La scurt timp după anunţarea rezultatelor alegerilor, Comisia Europeană a declarat că procesul de aderare a Georgiei la Uniunea Europeană a fost suspendat, subliniind prăpastia tot mai mare dintre Tbilisi şi Occident.