Coreea de Nord lansează un baraj de rachete balistice spre mare, înainte de alegerile din SUA

Imaginea barajului nord-coreean de rachete balistice, pe ecranul unui televizor, 5 noiembrie 2024 (X - screenshot)
Redacţia
05.11.2024

Coreea de Nord a lansat, marţi, un baraj de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune spre mare, au declarat vecinii săi, în timp ce a continuat demonstraţiile sale de arme cu câteva ore înainte de alegerile prezidenţiale americane, relatează AP News.

Ministrul japonez al Apărării, Gen Nakatani, a declarat că cel puţin şapte rachete nord-coreene au zburat până la 400 de kilometri cu o altitudine maximă de 100 de kilometri, acestea aterizând în apele dintre Peninsula Coreeană şi Japonia.

„Acţiunile Coreei de Nord, inclusiv o serie de lansări repetate de rachete, ameninţă pacea şi siguranţa Japoniei, a regiunii şi a comunităţii internaţionale”, a declarat Nakatani.

Armata Coreei de Sud a detectat, de asemenea, mai multe lansări de rachete de către Coreea de Nord şi, ulterior, şi-a sporit dispozitivul de supraveghere. Rachetele nord-coreene ar putea fi folosite pentru a ţinti instalaţii-cheie din Coreea de Sud, inclusiv bazele militare americane din această ţară.

Lansările au avut loc la câteva zile după ce liderul nord-coreean Kim Jong-un a supravegheat un test de zbor al celei mai noi rachete balistice intercontinentale a ţării, proiectată pentru a atinge teritoriul continental al SUA.

Ca răspuns la această lansare, Statele Unite au trimis duminică un bombardier cu rază lungă de acţiune B-1B într-un exerciţiu trilateral cu Coreea de Sud şi Japonia, într-o demonstraţie de forţă. Acest lucru a atras reacţia de condamnare a surorii puternice a lui Kim, Kim Yo Jong, care a acuzat marţi rivalii Coreei de Nord de creşterea tensiunilor cu „ameninţări militare agresive şi aventuriste”.

Oficialii sud-coreeni au declarat că este probabil ca Phenianul să îşi intensifice demonstraţiile militare în preajma alegerilor prezidenţiale din SUA pentru a atrage atenţia Washingtonului. Coreea de Nord a finalizat probabil pregătirile pentru cel de-al şaptelea său test nuclear, a declarat săptămâna trecută Agenţia de informaţii militare din Coreea de Sud

Coreea de Nord speră în cele din urmă să folosească un arsenal nuclear extins ca pârghie pentru a obţine concesii, cum ar fi reducerea sancţiunilor, după alegerea unui nou preşedinte american, au precizat oficiali şi analişti externi.

Există opinii larg răspândite conform cărora Kim Jong-un ar prefera o victorie a candidatului republican Donald Trump, cu care s-a angajat într-o diplomaţie nucleară cu mize mari în 2018-19, considerându-l un omolog mai în măsură să îi ofere ceea ce doreşte decât candidata democrată Kamala Harris. În timpul campaniei electorale, Harris a declarat că nu se va „apropia de tirani şi dictatori precum Kim Jong-un, care îl susţin pe Trump”.

Coreea de Nord a susţinut că racheta Hwasong-19 testată la 31 octombrie este „cea mai puternică” ICBM din lume, însă experţii spun că racheta cu combustibil solid este prea mare pentru a fi utilă în război. Coreea de Nord nu a dobândit încă unele tehnologii esenţiale pentru construirea unei ICBM funcţionale, cum ar fi asigurarea că focosul supravieţuieşte condiţiilor dificile de reintrare în atmosferă, susţin experţii.

Tensiunile dintre cele două Corei sunt la cel mai înalt nivel din ultimii ani, deoarece Kim şi-a etalat în mod repetat programele de arme nucleare şi rachete în plină expansiune, în timp ce ar fi furnizat Rusiei muniţie şi trupe pentru a sprijini războiul preşedintelui Vladimir Putin din Ucraina.

Luni, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a declarat reporterilor că până la 10 000 de soldaţi nord-coreeni se află în regiunea Kursk din Rusia, lângă graniţa cu Ucraina, şi se pregătesc să se alăture luptei Moscovei împotriva Ucrainei în zilele următoare. Dacă se vor angaja în luptă, ar fi prima participare a Coreei de Nord la un conflict de amploare de la sfârşitul Războiului din Coreea din 1950-53.

În urma unei întâlniri care a avut loc luni la Seul, oficiali de rang înalt sud-coreeni şi din Uniunea Europeană şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibilul transfer de tehnologie din partea Rusiei către Coreea de Nord pentru a-şi îmbunătăţi programul nuclear în schimbul trupelor sale. Astfel de transferuri ar „pune în pericol eforturile internaţionale de neproliferare şi ar ameninţa pacea şi stabilitatea în Peninsula Coreeană şi în întreaga lume”, au declarat aceştia.

Ca răspuns la ameninţarea nucleară crescândă a Coreei de Nord, Coreea de Sud, Statele Unite şi Japonia şi-au extins exerciţiile militare combinate. Coreea de Nord a descris aceste exerciţii militare conduse de SUA drept repetiţii pentru o invazie şi le-a folosit pentru a-şi justifica căutarea neîncetată de arme nucleare şi rachete.

Luni, la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, ambasadorul Coreei de Nord, Kim Song, a apărat programele nucleare şi ICBM ale Coreei de Nord ca fiind un răspuns necesar la ceea ce aceasta percepe ca fiind ameninţări nucleare din partea Statelor Unite. Ambasadorul adjunct al SUA, Robert Wood, a avertizat că SUA nu pot sta deoparte în faţa extinderii programului nuclear nord-coreean şi a ameninţării tot mai mari la adresa securităţii SUA „fără un răspuns”.

Wood a repetat, de asemenea, apelul de săptămâna trecută pentru ca Rusia să spună dacă există trupe nord-coreene pe teren în Rusia.

„Nu suntem într-un tribunal aici, iar la întrebările Statelor Unite, în spiritul unui interogatoriu, nu intenţionez să răspund”, s-a eschivat de la un răspuns ambasadorul adjunct al Rusiei, Anna Evstigneeva.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor