Alegeri în SUA. Trolii ruşi apasă pedala dezinformării pentru a destabiliza procesul electoral american în ansamblu

Un loc de vot anticipat înainte de alegerile primare republicane, 17 februarie 2024. (Madalina Vasiliu/The Epoch Times)
Redacţia
05.11.2024

Dezinformarea face parte din peisajul politic american de mai mulţi ani - şi chiar şi în ajunul alegerilor din 2024, s-ar putea să se intensifice, potrivit unui material publicat de POLITICO.

Mai multe campanii ruseşti de dezinformare care vizează alegerile din SUA şi-au intensificat eforturile de a semăna discordie cu privire la procesul electoral şi la problemele interne fierbinţi, potrivit unor constatări exclusive transmise de către un grup rusesc de cercetare a dezinformării.

Cercetarea este realizată de Antibot4Navalnîi, un grup de voluntari anonimi. (Grupul afirmă că cel puţin o parte din echipa sa se află în Rusia - o raritate în lumea cercetării dezinformării). Grupul, care a fost citat de Wired, The New York Times şi compania de informaţii Recorded Future, a început să urmărească fermele de troli ruşi în 2018. Aceasta este prima alegere din SUA pe care a monitorizat-o, a declarat un cercetător într-un interviu acordat Signal.

Analistul a împărtăşit concluziile bazate pe un studiu a două campanii majore de dezinformare susţinute de Rusia şi care au vizat SUA înainte de ziua alegerilor. Potrivit Antibot4Navalnîi, una dintre campanii, denumită Matrioşka, a răspândit ştiri false cu privire la arestarea de către FBI a unor grupuri care comiteau fraude electorale, precum şi relatări false potrivit cărora autorităţile americane se pregătesc de un război civil şi că închisorile din statele candidate au falsificat votul deţinuţilor. O a doua campanie susţinută de Rusia, denumită Doppelgänger, funcţionează de ani de zile şi a fost sancţionată de UE; în aceste alegeri, aceasta şi-a îndreptat mesajele către subminarea vicepreşedintei Kamala Harris, a declarat cercetătorul.

Împreună, constatările arată că aceste campanii susţinute de Moscova postează mai frecvent în ultimele zile dinaintea alegerilor şi că urmăresc îndeaproape ştirile de top din SUA pentru a-şi adapta mesajul. Antibot şi alţi câţiva cercetători spun că este aproape sigur că ingerinţele vor continua şi după ziua alegerilor.

Ca şi în cazul campaniilor anterioare şi în conformitate cu deceniile de eforturi de propagandă rusească, scopul nu este doar de a sprijini un partid politic: Este de a destabiliza procesul american în ansamblu.

„Scopul final al statului rus nu este, în sine, alegerea lui Trump, ci creşterea diviziunilor partizane, a anxietăţii şi a fricii; toate acestea pentru a face ca elitele americane să se concentreze mai mult asupra problemelor interne şi să acorde mai puţină atenţie ajutorului pentru Ucraina”, a scris Antibot4Navalnîi pentru POLITICO.

Oficialii electorali de stat şi firmele de tehnologie se grăbesc să contracareze ameninţarea rusă în continuă schimbare.

Adrian Fontes, secretarul de stat din Arizona, a declarat recent pentru podcastul POLITICO Tech că dezinformarea a devenit „mult mai intensă decât în 2020, deoarece în 2020 răufăcătorii nu erau atât de organizaţi. Ei nu aveau tacticile perfecţionate. S-au antrenat în 2022 pentru ceea ce fac de data aceasta. Şi noi răspundem mult mai bine”.

Un purtător de cuvânt al Microsoft a confirmat că societatea a urmărit îndeaproape atât Matrioşka, cât şi Doppelgänger.

„Istoria a arătat că acestea sunt agile şi capabile să insereze conţinut înşelător şi să îl distribuie rapid în momente-cheie de confuzie a publicului”, a scris purtătorul de cuvânt.

Cele două campanii evidenţiate de Antibot4Navalnîi fac parte dintr-un peisaj mai larg de ţintire externă a alegerilor din Statele Unite.

Săptămâna trecută, un videoclip de 20 de secunde publicat pe X arăta un migrant haitian care spunea că intenţionează să voteze pentru Harris în două comitate din Georgia. Agenţiile de informaţii americane au dezminţit videoclipul, iar secretarul de stat republican din Georgia, Brad Raffensperger, l-a numit „evident fals” şi „probabil” o creaţie a fermelor de troli ruseşti.

Este puţin probabil ca aceste campanii de dezinformare să înceteze în ziua alegerilor. În octombrie, Biroul Directorului pentru Informaţii Naţionale a declarat că se aşteaptă ca „actorii externi să continue să desfăşoare operaţiuni de influenţă până la inaugurare, denigrând democraţia SUA, inclusiv prin punerea la îndoială a rezultatelor alegerilor.”

Antibot4Navalnîi afirmă că anticipează că ambele operaţiuni de influenţă pe care le urmăreşte vor continua mult după ziua alegerilor.

Jon Bateman, expert în tehnologie şi influenţă globală la Carnegie Endowment for International Peace, a declarat că ingerinţele în perioada sensibilă din preajma alegerilor şi înainte de depunerea jurământului de către următorul preşedinte ar putea avea un impact disproporţionat.

„Poate că există un fel de conţinut fals sau generat de inteligenţa artificială care este destul de uşor dezminţit de autorităţile principale, dar care este suficient pentru a permite unui grup de oameni din Congres să refuze să certifice un scrutin, de exemplu. Doar ceva care poate să tulbure apele şi să fie exploatat în mod intenţionat”, a declarat Bateman.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor