Simţul timpului
alte articole

Simţul timpului
Pe parcursul întregii vieţi, omul simte adesea un comportament ciudat al timpului: acesta sau a luat-o la fugă, sau stă în loc, sau se scurge foarte lent. Situaţii, în care există diverse percepţii ale timpului pot fi numai în jur de zece, adică nu prea multe.
Le vom descrie pe toate, după o scurtă introducere.
În istorie au existat mulţi oameni curajoşi, cum ar fi un speolog francez, Michel Sifry, care a condus un experiment în ceea ce priveşte percepţia timpului în situaţii neobişnuite, coborând sub pământ, într-o peşteră de gheaţă din munţii Alpi. Înregistrând în detaliu percepţiile sale subiective ale timpului şi modificările fiziologice, el era convins că s-a aflat sub pământ timp de 34 de zile, însă Sifry a petrecut în spaţiul subteran, în întuneric complet şi tăcere absolută, 59 de zile.
Acest experiment îndrăzneţ a avut loc în 1962. Însă, pentru a vedea care sunt caracteristicile psihicului nostru în ceea ce priveşte timpul, nu trebuie neapărat să cobori în „iadul peşterilor”.
1.Pericolul
Oamenii spun adesea că timpul îşi încetineşte mersul, atunci când, spre exemplu, sari cu paraşuta sau bungee. Oare creierul uman în situaţii periculoase, procesează informaţia mai rapid? Sau timpul însuşi se transformă în cadre de "slow motion" pentru a înregistra mai detaliat evenimentele? În anul 2007 au fost efectuate anumite cercetări în acest sens. Tuturor celor care cădeau de la o înălţime de 50 de metri, li se ataşa un cronometru special. S-a dovedit că, în situaţii de pericol pentru viaţă, omul este capabil să le determine durata. Înainte de acest experiment, se consideră că în astfel de situaţii, omul nu are când să se gândească la timp.
Atunci de ce oamenii ce se află în situaţii extreme simt încetinirea timpului? În momentul pericolului creşte sensibilitatea organismului, toate simţurile, şi întregul sistem nervos se mobilizează. În acest timp creierul procesează mult mai multă informaţie ca de obicei. Omul memorizează fiecare moment mult mai bine. Prin urmare, timpul parcă se scurge mai lent.
2.Evenimente fericite
Adesea se întâmplă în felul următor: retrăim un anumit eveniment fericit, fie că este vorba de o performanţă sau o întâlnire mult aşteptată, se pare ca timpul zboară – abia ne-am întâlnit şi deja trebuie să ne despărţim, concertul abia a început şi deja se termină. Uneori, invers: ascultăm muzica preferată şi timpul parcă stă în loc. Sau o zi importantă din viaţă se termină, dar se pare că au trecut deja două zile.
De unde a apărut senzaţia că timpul zboară sau s-a oprit? Poate, sau cel mai probabil, percepţia timpului depinde de atitudinea noastră faţă de evenimente. Aici noi decidem să prelungim plăcerea sau să o scurtăm. În 2010, a fost efectuat un experiment: câţiva oameni au fost împărţiţi în două grupuri, cărora li s-a dat spre execuţie o sarcină plictisitoare. Ambele grupuri au lucrat timp de o oră, însă unui grup i s-a spus că a lucrat doar o jumătate de oră. Grupul, care a fost înşelat, şi-a exprimat emoţia de bucurie - timpul s-a scurs mai repede.
3.Iluzia ceasului ce stă în loc
Aţi avut, probabil, acest sentiment ciudat. Te uiţi la ceas şi ţi se pare că acul ce numără secundele se mişcă mai încet. Acest lucru se datorează faptului că vederea noastră are nevoie de timp ca creierul să prelucreze informaţia.
4.Oboseala
De obicei, omul oboseşte din cauza excesului de evenimente. Şi asta pentru că creierul tău a obosit să lucreze şi începe să furnizeze informaţii confuze, adică să confunde consecutivitatea informaţiilor, să încurce detaliile. De aceea, să ştii „cât e ceasul” nu mai este necesar. Actualmente au fost deja inventate dispozitive care determină gradul de extenuare a creierului.
5. Auto-controlul
Albert Einstein ”Atinge pentru un minut o sobă încinsă şi ţi se va părea că a trecut o oră.Discută cu o fată frumoasă o oră şi vei avea impresia că a trecut un minut.Totul este relativ”.
Atunci când o persoană depune eforturi excesive în a se concentra pe anumite lucruri se schimbă percepţia timpului, acesta se scurge mai lent. În 2003, a fost un realizat un studiu ce a implicat vizionarea unui un film de suspans ce a durat 11 minute. Unii oameni au fost rugaţi să-şi reţină emoţiile pe parcursul vizionării, iar alţii - să-şi exprime sentimentele, aşa cum doresc. Cei care nu şi-au exteriorizat emoţiile au declarat că filmul a durat mult, mult mai mult de 11 minute.
6.Drogurile şi hipnoza
Oamenii ce întrebuinţează des droguri, vorbesc despre halucinaţiile lor legate de percepţia timpului. În astfel de cazuri, timpul se comportă cum vrea, uneori, nici nu există. Hipnoza, de asemenea, duce la o percepţie diferită a timpului. Pentru persoana aflată sub hipnoză, percepţia timpului întârzie cu aproximativ 40%.
7.Vârsta
Persoanele în vârstă afirmă adesea că timpul se scurge mai repede, nici nu ai reuşit prea bine să trăieşti şi în curând a venit timpul să părăseşti această lume. Însă tinerii, în special adolescenţii, au o cu totul altă percepţie. În cazul lor timpul se scurge foarte lent, aceştia îşi doresc să crească mai repede şi să devină independenţi. Acest fenomen poate fi explicat prin faptul că totul în jurul unui tânăr – totul reprezintă o noutate, iar ce este nou atrage mai multă atenţie, îţi ia mai mult timp să te obişnuieşti. Cu vârsta, oamenii se obişnuiesc cu toate şi nu îşi concentrează atenţia asupra lucrurilor uzuale. Un experiment privind percepţia timpului a arătat că în cazul oamenilor în etate, timpul trece mai repede cu 20%.
8.Stresul emoţional
Atunci când o persoană retrăieşte emoţii negative, percepţia timpului se prelungeşte. În spitale, a fost realizat un sondaj la pacienţii care se aflau în stare de depresie din cauza unor boli incurabile, pentru care timpul trecea inimaginabil de lent. Cei care au reuşit să depăşească această situaţie şi să nu mai fie victima unor astfel de retrăiri pesimiste – au reuşit nu doar să iasă din depresie, ci şi să-şi regleze percepţia timpului.
9.Febra înaltă
Dacă cunoaşteţi ce înseamnă să ai febră mare şi aţi experimentat o asemenea stare, probabil aţi remarcat o percepţie ciudată a timpului. Când temperatura creşte - timpul îşi accelerează mişcarea. Şi dimpotrivă, când temperatura scade – timpul îşi încetineşte mersul.
10.Caracterul
Dacă este să punem deoparte sentimentele, vârstă, drogurile şi toţi ceilalţi factori care afectează simţul timpului, atunci rămâne însuşi omul, cu personalitatea sa. Fiecare îşi are propriul caracter, ritm al vieţii şi câmp biologic. Există oameni care lucrează încet şi sunt cei care lucrează mai rapid. Psihologii au descoperit că oamenii impulsivi, resimt timpul trecând mai repede decât cei care-şi planifică cu atenţie viitorul. Adică, teoreticienii şi practicienii percep timpul în mod diferit, din cauza propriilor caractere.
Albert Einstein a spus:
Atingepentru un minut o sobă încinsă şi ţi se va părea că a trecut o oră. Discută cu o fată frumoasă o oră şi vei avea impresia că a trecut un minut. Totul este relativ”.