Gasiti fericirea care dureaza

In timp ce stateam in jurul focului intr-o comunitate izolata din muntii Anzi ai Ecuadorului am intalnit un tanar care ne-a relatat o poveste despre cum a fugit de o viata plina de faima si noroc in Statele Unite pentru a gasi un loc linistit, simplu si fara televizor.
Craig Kielburger indruma copiii intr-o scoala din Kenya. (Courtesy: Free the Children)
Craig si Marc Kielburger
25.10.2006

El nu s-a simtit atat de bogat pana cand nu a trait cu saracii.

In timp ce stateam in jurul focului intr-o comunitate izolata din muntii Anzi ai Ecuadorului am intalnit un tanar care ne-a relatat o poveste despre cum a fugit de o viata plina de faima si noroc in Statele Unite pentru a gasi un loc linistit, simplu si fara televizor.

Prietenul nostru ne-a explicat ca a participat la show-ul foarte popular Survivor. A petrecut cateva saptamani pe o insula izolata si exotica, concurand impotriva a 15 straini pentru un premiu de un milion de dolari. Dar in timp ce jocul progresa, atmosfera s-a schimbat deoarece oamenii au recurs la minciuni, comploturi si tradari pentru a evita sa fie “votati sa plece de pe insula.” La sfarsit, persoana care reusea sa devina cea mai nemiloasa castiga.

Pana la urma tanarul s-a intors acasa la o celebritate neasteptata. A primit un contract pentru modeling, a primit oferte pentru a aparea in reclame si chiar s-a intalnit cu o alta participanta la acel show. Parea sa aiba tot ce isi dorea o persoana.

Dar el s-a simtit gol. A inceput sa realizeze ca toata lumea incerca sa obtina o bucatica din el. Oamenii nu erau interesati de cine era el ca persoana, ci doar de rolul jucat in Survivor. Dintr-o data societatea ca intreg parea competitiva si brutala ca show-ul la care a participat.

Asa ca a decis sa iasa din lumina reflectoarelor.

Cu un rucsac mic intr-o mana si un bilet in cealalta el s-a dus in America de Sud. Acolo a calatorit dintr-un sat sarac in altul, unde oamenii l-au intampinat cu caldura si au impartit putinul pe care il aveau. Ei nu erau interesati sa concureze impotriva lui ci l-au pretuit si respectat. Ca multumire pentru ospitalitatea lor el s-a oferit sa ii ajute cum a putut mai bine.

In acele comunitati indigene de munte, prietenul nostru a descoperit ceea ce banii nu i-au putut oferi in America de Nord — fericire. Acel tanar ne-a invatat o lectie valoroasa in acea noapte. Societatea moderna este obsedata de bani, ca si cum acestia ar fi raspunsul la toate problemele noastre. Oamenii lucreaza multe ore pentru a-si cumpara ultimele masini si aparate. Vietile noastre sunt mai pline de exces si lux decat erau inainte.

Suntem mai fericiti? Nu, conform dovezilor. Un studiu din 2003 a aratat ca 84% dintre americani cu un venit de 50.000 de dolari s-au vazut ca “cineva” sau “foarte fericiti,” dar oamenii care castigau de doua ori mai multi bani nu s-au identificat ca fiind mai fericiti. In ciuda acestui lucru, noi cheltuim tot mai mult timp departe de lucrurile pe care le iubim — familie, prieteni si hobby-uri.

Asadar banii nu aduc de fapt fericirea. Bogatia ne ofera ceea ce numim fericire “hedonica.” Aceasta fericire este inradacinata in cele cinci simturi — o masa delicioasa, o casa mai mare sau un concediu scump. Este intens dar de asemenea trecator. Trece asa de repede precum vine.

Acest tip de fericire gasita de prietenul nostru in muntii din Ecudaor este numita fericire “eudemonista.” Ea vine dintr-o viata plina de inteles, dezvoltare si implinire personala. Cea mai buna parte este ca ea ramane cu noi — orice persoana care si-a invatat copilul sa citeasca sau s-a oferit sa ajute la un centru de batrani va spune ca a simtit o multumire durabila.

De-a lungul intregii Americi de Nord oamenii reflecta din nou la ce fel de fericire doresc. Evenimente precum cel din 11 septembrie au aratat ca exista mai mult in viata decat propriile posesiuni. Oamenii realizeaza ca fericirea nu vine din ceea ce cumpara, ci din ceea ce sunt ei. Comunitatea, compasiunea, bunavointa si multumirea sunt elementele unei vieti implinite.

Cum ne place sa spunem, ei se deplaseaza de la “eu” la “noi.”

Cautarea unei averi nesfarsite este o cale solitara. Inseamna sa castigi mai multi bani decat o alta persoana si sa invingi concurentii indiferent de cost. Dar cautarea fericirii este una sociala. Ea implica construirea unor relatii puternice cu oamenii din viata noastra si transformarea propriei noastre comunitati — si a lumii — intr-un loc mai bun de trait.

Activistii internationali pentru drepturile copiilor, Craig si Marc Kielburger, sunt coautorii programului De la “eu” la “noi”: Descoperind un inteles intr-o lume materiala. Ei sunt de asemenea cofondatorii organizatiilor Eliberatii Copiii si Liderii de Astazi. Pentru mai multe informatii puteti accesa urmatoarele website-uri: www.metowe.org, www.freethechildren.com.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor