Savanţii susţin că a fost confirmată teoria lui Einstein privind spaţiu-timpul

Cercetătorii americani au confirmat faptul că au măsurat cu succes aşa-zisele unde din structura spaţio-tamporală. Lumea fizicii este cuprinsă de agitaţie în legătură cu faptul că ultima teorie nedovedită a lui Einstein a fost confirmată.
(Captură Foto)
Andrei Popescu
13.02.2016

“Am detectat undele gravitaţionale. Am reuşit”, a declarat joi David Reitze, director executiv al Laser Interferometer Gravitational Wave Observatory (LIGO).

Într-o conferinţă de presă la Washington anticipată cu mult înainte, el a confirmat faptul că echipa sa a detectat pe 14 septembrie 2015 undele provocate de două găuri negre aflate în coliziune.

“Ne-a luat câteva luni pentru a verifica, reverifica şi analiza fiecare bucăţică din datele disponibile ... pentru a ne asigura că ceea ce am văzut ... a fost o undă gravitaţională”, a adăugat Reitze.

Reitze a precizat că a fost “exact” aşa cum a prezis în urmă cu un secol teoria renumitului fizician Albert Einstein cu privire la undele provocate de două găuri negre care intră în coliziune.

“Cele două găuri negre au într-adevăr aproximativ 30 de mase solare. Ele se află la o distanţă de aproximativ 1,3 miliarde de ani lumină”, a mai susţinut savantul.

Difuzând un material audio cu unda pe care a reuşit să o măsoare echipa, cercetătoarea Gabriela Gonzalez de la LIGO a declarat că semnalului i-a trebuit un miliard de ani pentru a ajunge pe Pământ.

Acum “nu numai că putem să vedem universul, dar îl vom putea şi asculta”, a adăugat cercetătoarea.

Anunţ istoric

Savanţii care au lucrat la acest proiect timp de câteva decenii au participat la conferinţa de presă şi printre ei s-au aflat reprezentanţi ai Institutului de Tehnologie din California (Caltech), ai Institutului de Tehnologie din Massachusetts (MIT) şi ai LIGO.

Echipa LIGO a folosit un sistem cu doi detectori identici localizaţi în statele americane Louisiana şi Washington pentru a depista micuţele vibraţii provenite de la undele gravitaţionale aflate în trecere.

Detectarea undelor gravitaţionale deschide o nouă fereastră către Univers şi către cele mai violente fenomene ale sale şi oferă noi oportunităţi în astronomie, permiţând obţinerea de date despre stelele, galaxiile şi găurile negre foarte îndepărtate.

Analiştii au declarat că această descoperire oferă o nouă modalitate de studiere a ceea ce a fost Universul în starea sa de început.

Teorie veche de un secol

Cu un secol în urmă, în Teoria Relativităţii, Einstein susţinea existenţa undelor gravitaţionale. El a descris modul în care sunt produse undele de către perturbaţiile existente în structura spaţio-temporală, atunci când un obiect masiv – cum ar fi o gaură neagră sau o stea neutronică – se mişcă prin acel spaţiu-timp.

Einstein a speculat că undele gravitaţionale apar precum valurile într-un lac, care se formează atunci când o piatră este aruncată în apă, susţine Deutsche Welle.

Dar până acum, savanţii nu au reuşit să găsească decât dovezi indirecte cu privire la existenţa lor, deoarece undele sunt extrem de greu de măsurat.

Mici vibraţii

Undele emise de o pereche de găuri negre aflate pe orbită, de exemplu, se vor întinde pe un milion de kilometri şi vor avea o lungime de undă mai mică decât raza unui atom.

Anunţul de joi a confirmat zvonurile care au circulat în comunitatea ştiinţifică de câteva luni, conform cărora echipa LIGO a reuşit într-adevăr să detecteze pentru prima oară în mod direct aceste unde.

Premiul Nobel?

Există mari aşteptări ca principalii cercetători ai proiectului să primească Premiul Nobel pentru Fizică pentru această descoperire.

Alte câteva grupuri au încercat să observe undele gravitaţionale dar au oferit numai indicii vagi sau cercetările lor au fost ulterior invalidate.

În 1993, doi savanţi de la Princeton au câştigat Premiul Nobel pentru Fizică pentru descoperirea unui nou tip de pulsar care a oferit o dovadă indirectă a existenţei undelor gravitaţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor