Scrisoarea lui Einstein şi a soţiei sale, scrisă în plin asediu nazist, licitată la 25.000 dolari

Omul de ştiinţă şi familia sa se aflau în drum spre Statele Unite atunci când Adolf Hitler a fost numit cancelar, pe 30 ianuarie 1933.
Albert Einstein
Albert Einstein (Facebook)

O scrisoare care a aparţinut lui Albert Einstein şi soţiei sale Elsa, scrisă în timpul asediului nazist şi în aceeaşi zi în care fizicianul de origine evreiască a renunţat la paşaportul german, a ajuns vineri 29 iunie la preţul de 25.000 $ la o licitaţie organizată de casa Nate D. Sanders în Los Angeles (SUA).

Einstein a trimis o scrisoare de patru pagini surorii sale, Maja Winteler-Einstein, pe 28 martie 1933, în timp ce se afla la bordul navei S.S. Belgenland, care naviga din New York în direcţia oraşului belgian Anvers (sau Antwerp).

Soţii Einstein se aflau în drum spre Statele Unite atunci când Adolf Hitler a devenit cancelar al germaniei, la 30 ianuarie 1933. În timpul călătoriei cu vaporul, omul de ştiinţă a fost informat că naziştii i-au percheziţionat apartamentul din capitala germană. În plus, au publicat un document în care scria că "nu a fost încă spânzurat" şi se oferea o recompensă de 5.000 de dolari pentru capul său.

Două luni mai târziu, cuplul a decis să se întoarcă în Germania în casa lor de vară situată în localitatea Caputh, sud-vest de Berlin, contrar cu ceea ce i-au sfătuit prietenii şi colegii. În timp ce se aflau tot la bordul navei S.S. Belgenland, au fost informaţi că refugiul a fost, de asemenea, jefuit de nazişti. În acel moment Einstein a decis să-şi predea paşaportul german la sosirea în Anvers, înainte de a începe să caute un loc sigur în care să se stabilească, devenind astfel un refugiat.

În scrisoarea redactată cu doar câteva minute înainte de a ajunge la Anvers, după cum se specifică în text, Elsa îşi reflecta îngrijorarea cu privire la starea lui Tetel Einstein (fiul lui Albert, din prima căsătorie) şi îşi reamintea toţi prietenii care au fugit din Germania sau se aflau în închisoare.

În scrisoarea care s-a vândut la preţul de pornire, soţia lui Einstein explică faptul că cei doi trăiesc stări de „profundă tristeţe” şi nu şi-au putut reţine lacrimile în timp ce citeau o scrisoare de la copiii omului de ştiinţă, Hans Albert şi Tetel.

(Getty Images)

Nava S.S. Belgenland a ajuns în portul din Anvers şi mulţi prieteni ai lui Einstein, inclusiv regele şi regina Belgiei, Albert I şi Isabel, i-au întâmpinat în persoană. Cu toate acestea, ameninţarea nazistă era prea periculoasă şi cuplul a decis să se întoarcă în SUA, în octombrie 1933, ca alte zeci de mii de persoane.

În cazul său, Institutul de Studii Avansate din Princeton (New Jersey), va deveni casa sa pentru restul zilelor. Anul trecut, aceeaşi casă de licitaţii a vândut o scrisoare în care Einstein critica Anglia pentru debilitatea acesteia în faţa ascensiunii nazismului şi a abordării problemelor economice ale Marii Recesiuni.