"Perceptia primara” – viata secreta a vietii (partea a 2-a)
alte articole
Cleve Backster a publicat in 2003 o carte intitulata: „Perceptia primara: biocomunicarea cu plantele, alimentele vii si celulele umane”, care constituie prima expunere sistematica a studiilor facute de catre autor. In carte sunt descrise in detaliu diferitele studii facute de autor — incepand de la plante la bacterii, de la oua la celulele animale - de la sangele din muschiul de vaca de pe gratar, pana la celulele umane.
„Sunt atat de multe implicatii aici, ma uimeste faptul ca cei din comunitatea stiintifica nu au luat inca foc” spune d-l Backster razand.
Backster a trebuit sa se confrunte timp de decenii cu raspunsuri reci din partea comunitatii academice, in ciuda faptului ca si-a prezentat dovezile in cadrul atator conferinte si a faptului ca diferiti oameni de stiinta de pe intregul glob au confirmat rezultatele sale prin repetarea experientelor. Dar spiritul sau nu a cedat — ramane un om convins ca a descoperit ceva important si nu se lasa pus jos de binecunoscuta inabilitate umana de a accepta idei noi.
„De asemenea, tot ceea ce am spus in carte este adevarat” continua el chicotind. „Am fost foarte atent, pentru a ma asigura ca tot ceea ce este scris in acea carte sa aiba la baza fapte reale. Am vrut ca oamenii sa nu gaseasca vreun lucru minor care sa fie inexact din punct de vedere tehnic, pentru ca mai apoi sa spuna ca si restul lucrarii este lipsit de acuratete”.
A urmat aceeasi abordare atunci cand a ajuns la cauzele care stau in spatele existentei fenomenului. El nu s-a angrenat in vreo teoretizare, a carei incorectitudine sa fie cumva demonstrata, sperand ca astfel va evita acele scenarii in care oamenii arunca datele impreuna cu speculatiile facute.
Posibile explicatii din fizica
In ciuda faptului ca Backster nu publica speculatii asupra explicarii perceptiei primare, unul dintre conceptele care promite cel mai mult intelegerea perceptiei primare - in termenii teoriilor existente — este legat de un fenomen cunoscut in fizica cuantica drept non-localizare, sau inseparabilitate cuantica.
Non-localizarea este ceva prezis de fizica cuantica, un fenomen pe care Einstein l-a numit „actiune supranaturala la distanta”, anume ideea ca particulele pot fi oarecum interconectate indiferent de spatiu sau de timp.
S-a demonstrat in mod experimental, ca atunci cand o pereche de fotoni este emisa dintr-un atom excitat, iar atunci cand prin anumite experimente se schimba polaritatea unuia dintre fotoni (de exemplu la trecerea printr-un anumit filtru), polaritatea celuilalt foton este de asemenea afectata, iar schimbarea are loc intr-un timp mai scurt decat acela care i-ar fi necesar luminii sa parcurga distanta dintre cele doua particule.
Cand fotonii prezinta o astfel de relatie se spune ca sunt legati (termenul englez: entangled). Astfel ne putem intreba, cat de departe poate merge non-localizarea? Este valabila doar pentru particule mici? Sau sisteme mai mari pot fi de asemenea "legate"? Iar daca formele de viata pot fi de asemenea entanglate unele cu altele, cum ar arata acest lucru?
Studii au aratat ca fenomenul de non-localizare apare indiferent de distanta la care se gasesc particulele "legate". Mai mult, el se refera la mai multe atribute ale particulelor, cum ar fi de exemplu spinul.
Descoperirea, facuta cu ajutorul mecanicii cuantice, nu poate fi explicata cu ajtorul acesteia. Data fiind independenta de spatiu si timp a fenomenului, acesta a creat mari semne de intrebare si probleme, nefiind explicat pana in prezent.
Daca non-localizarea se extinde la nivelul vietii si mintii, atunci ceea ce a fost numita perceptie primara de catre Backster poate fi o manifestare a fenomenului de non-localizare, la un nivel mai macroscopic: un semnal - conform descoperirilor lui Backster - pare sa nu fie afectat de distanta sau de vreun material interpus, chiar si in cazul in care acesta ar bloca transmiterea undelor electromagnetice.
Cum a fost primit
Cu toate ca in anii ’70 a existat un interes crescut fata de rezultatele obtinute de Backster, comunitatea stiintifica nu a primit ideile cu prea multa caldura. Unul dintre motivele de suprafata a fost acela, ca un alt grup de oameni de stiinta nu a reusit sa reproduca primul experiment publicat de catre Backster, lucru publicat ulterior in 1975 in proeminentul jurnal „Science”.
Dar in conformitate cu cele afirmate de catre Backster in cartea sa, oamenii de stiinta (precum si altii care au incercat, dar fara succes) nu au luat in calcul toate standardele stiintifice.
Un astfel de standard particular de mare importanta descoperit de catre Backster consta in necesitatea de a nu observa rezultatele unui experiment sau oricarei alte monitorizari a plantelor, in timp ce experimentul are loc. Observarea rezultatelor in timp ce se desfasoara experimentul ii va afecta rezultatele.
La un asemenea fenomen neobisnuit cum este perceptia primara, neluarea in calcul a tuturor aspectelor constatate de catre investigatorul initial poate plasa efectul in afara rigurozitatii stiintifice.
Posibilitatea ca observarea rezultatului experientei sa afecteze rezultatul in sine este un non sens in cadrul paradigmelor stiintei moderne. Dar nu si in cazul sistemelor "inteligente" dotate cu simturi. Astfel, cei care repeta experientele nu banuiesc ca aceste aspecte ar putea da nastere unor diferente.
S-a spus ca botanistii in particular tind sa devina o categorie conservatoare, iar unii oameni de stiinta proeminenti din zilele noastre resping posibilitatea manifestarii vreunui tip de activitate electrica la plante si cu atat mai putin cred in existenta capacitatilor perceptuale ale acestora.
„Atunci cand discuti cu asemenea oameni (scepticii), implicatiile sunt profunde, ei fiind testati in mod real daca vor sa fie oameni de stiinta autentici si sa exploreze domeniul sau daca aleg sa nu aiba tangente cu acesta” a declarat Backster.
„Nu veti avea astfel de probleme (scepticism neclintit) cu aceia care nu se afla in postura de a trebui sa apere corpul cunoasterii stiintifice” a adaugat Backster.
In zilele noastre prezenta activitatii electrice in plante este acceptata din ce in ce mai mult. Oamenii de stiinta din domeniul neurobiologiei plantelor au constatat faptul ca plantele emit semnale care arata foarte asemanator cu activitatea neuronala a animalelor. Dar acestea nu sunt semnalele pe care le-a investigat Backster.
In ciuda faptului ca Backster nu are vreun doctorat, atitudinea si investigatiile sale il pozitioneaza mai aproape de spiritul adevaratei stiinte, in comparatie cu cei care i-au respins lucrarea din start.
Asa cum reiese din „Viata secreta a plantelor”, rezultatele experimentale au fost refacute si de alti oameni de stiinta, printre care rusii Alexander Dubrov si Marcel Vogel, cel din urma in timpul studiilor sale lucrand la IBM. De asemenea autorul acestui articol si-a elaborat teza de absolvire in acest domeniu, demonstrand cu rezultate semnificative existenta senzitivitatii plantelor la interactiunea umana.
Determinandu-i si pe altii sa investigheze
De-a lungul vremii, Backster a manifestat deschidere in a-i ajuta si pe altii sa investigheze pe cont propriu. Si atata timp cat se respecta standardele, semnalele vin in mod direct — autorul articolului le-a observat „la prima mana” in laboratorul lui Backster din San Diego, apoi in propriile investigatii, precum si in inregistrarile video ale experimentelor lui Backster.
„Cei care doresc sa se implice sau sa devina familiarizati cu existenta acestor fenomene, trebuie sa tina cont de aspectul lor spontan”, a mai explicat Backster.
Backster recomanda inregistrarea evenimentelor din incapere prin intermediul unei camere, iar cu o a doua camera captarea rezultatelor aparatelor de masura.
„Apoi, la redarea inregistrarilor video veti fi uimiti de sincronizarea lucrurilor care apar — asta doar atata timp cat mentineti caracterul spontan al experientei.”
Dupa descrierea perceptiei primare, Backster a sperat intr-o investigare onesta, declansata de curiozitatea umana.
„Cheia problemei ar trebui sa fie tocmai faptul ca acolo exista ceva; structurarea unui tip de experiment repetabil depinde in intregime de cei care il masoara” a adaugat Backster.
„Exista un nou conflict major intre spontaneitate si repetabilitate” explica in continuare Backster.
Multi oameni de stiinta confirma existenta unui fenomen nou, incercand sa provoace aparitia acestuia in mod repetat si in aceleasi conditii. Dar este posibil ca lucrurile legate de constiinta si fenomenele mentale sa nu fie potrivite pentru acest tip de abordare. De exemplu, deoarece cineva nu rade la o gluma atunci cand o aude a patra oara, asta nu inseamna ca gluma nu este buna. Singurul motiv este acela, ca fenomenul devine inabordabil prin acest tip particular de repetabilitate.
„Astfel, acest lucru va trebui oarecum evitat, dar in acelasi timp nu trebuie folosit ca scuza, ca ceva de nedovedit” a mai spus Backster.
Viitorul
In momentul de fata, Backster cauta pe cineva care sa duca mai departe torta cercetarii perceptiei primare, sau cel putin care sa-l ajute in investigatiile ulterioare.
„Punctul meu actual, este acela ca timp de 27 de ani am sprijinit o anume directie de cercetare,” a mentionat Backster, dar „acesta este si punctul in care nu mai sunt capabil sa fac totul singur”.
„Am incercat sa obtin finantare suficienta, pentru a avea cel putin un membru in echipa care sa ma ajute. Trebuie sa te gandesti la aceste lucruri si la modalitati de finantare” a adaugat Backster razand „si sa conduci linia cercetarii prin toate cele care urmeaza, este prea mult pentru o singura persoana.”
Dupa 40 de ani in care nu s-a bucurat de vreun suport concret in eforturile sale de cercetare, Backster spune ca „uneori ai sentimentul ca speranta multor grupuri stiintifice mai bine organizate este aceea ca intr-o buna zi te vei epuiza, vei cadea obosit, vei ramane fara bani sau alte mijloace si vei pleca. Dar eu nu sunt dispus sa fac asa ceva” adaugat Backster razand din nou.
„Nu vreau sa plec. Sunt doar ofensat de ideea ca un lucru atat de vizibil si usor observabil, cum este aceasta, ar putea fi - asa cum este in realitate — ignorat in mod deliberat de catre cei care pretind ca sunt oameni de stiinta. Iar asta nu se potriveste deloc cu definitia data unui om de stiinta”.
Backster a infiintat Backster Research Foundation Inc. in 1965 o organizatie de cercetare non-profit, pentru a sprijini finantarea muncii sale. Aceasta si-a indeplinit toate obligatiunile, iar donatiile sunt scutite de taxe. Dar iata ca in cursul acestor decenii fondurile nu au prea abundat.
„In masura in care sunt implicati bani, chestiunea devine foarte competitiva” explica Backster. „Am tinut prelegeri in fata multor grupuri stiintifice; importanta acestor lucruri parea atat de evidenta, incat oamenii ar fi trebuit cel putin sa te intrebe daca ai nevoie de ceva ajutor!”
„Cred ca am gandit destul de naiv, deoarece daca nu soliciti bani tu insuti, nu-i vei obtine” a spus Backster. Impreuna cu editorul sau, a cautat sa obtina subventii, dar acest lucru este dificil daca nu esti afiliat la o institutie academica.
De asemenea a sperat sa faca disponibil un dispozitiv ieftin, care poate fi tinut in mana si care poate amplifica aceste semnale, astfel incat o multime de oameni sa-si poata desfasura propriile investigatii. In special si-a pus sperante ca studentii si tinerii vor putea tine un astfel de dispozitiv in mainile lor.
„Cred ca astfel ar putea fi descoperite o multime de lucruri, pe care ei le-ar considera uimitoare”, a mai adaugat Backster.
„Toate fiintele vii scot aceste semnale foarte subtile, care corespund domeniului microvoltajelor. Iar prin amplificarea acestora — sa zicem a urmelor sau inregistrarilor semnalelor de pe calculatoare - si apoi prin compararea lor cu ceea ce se intampla in mediul inconjurator, cred ca oamenii le vor considera deosebit de interesante.
„Este foarte surprinzator faptul ca ar putea exista un numar enorm de lucruri, care sunt cauzele si alte efecte ale acestei situatii, acolo unde veti vedea reactii imense si atunci cand puteti vedea si ce anume le-a provocat in mod real, veti fi cu adevarat uimiti.”
Cleve Backster si Backster Research Foundation pot fi accesate la www.primaryperception.com.
-----------------------------------------
* conform explicatiilor din Wikipedia ( http://ro.wikipedia.org/wiki/Entanglement_cuantic )
“Despre termenul „Entanglement”
S-au propus mai multe traduceri ale termenului "quantum entanglement": „incurcatura cuantica”, „inseparabilitate cuantica”, „corelare”, „intrepatrundere cuantica”, „cuplare”, „legare”, dar toate aceste cuvinte nu au un sens precis in domeniu. De exemplu, termenul „intrepatrundere” nu are sensul dorit, si este folosit mai des in sensul direct. Termenul „inseparabilitate” este folosit tot in sensul sau direct. Desi „corelarea” este folosita des in sensul entanglement, termenul de „corelare” este mai cerut in sensul sau direct. Ca urmare, propunerea de a se traduce "entanglement" prin legare, sau entanglare, este acceptata de tot mai multi fizicieni. Desi el necesita adoptarea in limba romana a unui cuvant nou, termenul „entanglare” este inteles de toti fizicienii si simplifica traducerile, permitand constructii ca de exemplu „particule entanglate”, „fotoni entanglati” etc. „