Un antioxidant important pentru longevitate dispare din alimentaţia noastră

Coş cu ciuperci (Pixabay.com)
Zena le Roux
05.05.2025

Ergothioneina (ERGO), un antioxidant puternic produs de ciuperci face furori în ceea ce priveşte nutriţia. Însă mulţi se pot întreba ce este, de fapt.

Cercetările arată că ERGO este importantă pentru sănătatea creierului. Atunci când animalele sunt private de ERGO, aceasta afectează atât creşterea celulelor cerebrale, cât şi funcţia cognitivă. De asemenea, persoanele cu demenţă tind să aibă niveluri mai scăzute de ERGO în sânge, comparativ cu persoanele sănătoase de aceeaşi vârstă.

Ciupercile sunt o sursă vitală de ERGO şi cresc de obicei în solul bogat şi sănătos al pădurilor.

Însă pe măsură ce lucrările agricole epuizează solul, se pierde din vitalitatea acestuia şi substanţele nutritive care ne hrănesc prin alimente, ceea ce ne face să depindem de ciupercile de pădure şi de îmbunătăţirea îngrijirii solului pentru a restabili nivelurile sănătoase de ERGO.

Vitamina benefică pentru longevitate

”ERGO este produsă în principal de microorganisme din sol şi de ciuperci. Oamenii nu o pot produce, aşa că trebuie obţinută din alimentaţie. Cercetătorii au descoperit că mamiferele au o proteină specifică, care permite absorbţia ERGO din alimente în celulele roşii din sânge. Aceste celule îl distribuie apoi în ţesuturile din întregul organism, unde are efecte antiinflamatorii şi antioxidante puternice, fiind de o nare importanţă biologică.

În 2018, renumitul biochimist Bruce Ames a propus ca ERGO să poată fi clasificată drept o vitamină a longevităţii. Aceste vitamine sunt esenţiale pentru funcţionarea proteinelor ce asigură longevitatea, susţinând sănătatea şi evitând îmbătrânirea pe termen lung. Ames a sugerat că deficienţa de ERGO ar putea dăuna sănătăţii pe termen lung.

Robert Beelman, profesor de ştiinţa alimentelor şi director al Centrului pentru sănătate cu ajutorul alimentelor din plante şi ciuperci de la Universitatea Penn State, a progresat în ceea ce priveşte ERGO.

„ERGO este de fapt un aminoacid, dar nu unul care se găseşte în proteine”, a declarat Beelman pentru The Epoch Times. Spre deosebire de alţi aminoacizi care creează proteine, ERGO acţionează ca un antioxidant cu beneficii speciale pentru sănătatea creierului şi a organelor. Acesta este unul dintre motivele pentru care ERGO este asociat cu îmbătrânirea şi sănătatea cognitivă şi se distinge de alţi aminoacizi.

„Pare să atenueze multe dintre bolile cronice asociate cu îmbătrânirea”, a adăugat el.

Sănătatea cognitivă şi vârsta înaintată

Pe baza datelor limitate, s-a constatat că americanilor li se sugerează să consume mai puţin ERGO, aproximativ 1,1 miligrame pe zi (mg/zi), decât persoanelor din patru ţări europene, care iau până la 4,6 mg/zi, cum ar fi în Italia. Aceste consumuri mai scăzute au fost asociate cu o prevalenţă mai mare a bolilor neurologice cronice ale vârstei înaintate şi cu o speranţă de viaţă mai scăzută.

Nivelurile de ERGO din sângele uman scad în mod natural odată cu vârsta, dar scad şi mai rapid la persoanele cu declin cognitiv. Beelman a subliniat faptul că persoanele cu niveluri scăzute de ERGO în sânge se confruntă cu un risc mai mare de a dezvolta boli neurodegenerative cronice precum boala Alzheimer şi boala Parkinson.

Beelman şi echipa sa au cercetat consumul de ERGO în cinci ţări - Statele Unite, Franţa, Finlanda, Irlanda şi Italia.

„Constatările noastre au arătat o asociere puternică între un consum mai mare de ERGO şi speranţa de viaţă mai lungă, precum şi un risc redus de boală Alzheimer şi Parkinson”, a remarcat Beelman.

Deşi nu se recomandă în mod oficial o anumită doză de ERGO, Beelman a sugerat să se înceapă cu 5 mg/zi ca orientare generală. De exemplu, 100 de grame de ciuperci de stridie pot furniza aproximativ această cantitate.

Practicile agricole, starea solului şi nivelul de nutrienţi

De ce nivelurile ERGO sunt atât de scăzute şi pot scădea în timp?

Răspunsul se află în lucrările agricole moderne - modul în care sistemul nostru alimentar prioritizează accesibilitatea şi randamentul culturilor în detrimentul sănătăţii consumatorilor, plantelor, animalelor şi mediului, potrivit lui Beelman.

„Solul sănătos este fundamentul pentru plantele sănătoase”, a declarat pentru The Epoch Times Alison Steiber, dietetician autorizat cu doctorat în nutriţie umană.

Practicile agricole moderne se bazează adesea pe adaosuri chimice pentru a distruge dăunătorii şi bolile, dar aceste substanţe chimice pot afecta populaţiile microbiene din sol, pe care plantele se bazează pentru nutriţie, a spus Steiber. Aceste practici reduc, de asemenea, materia organică din sol, diminuând capacitatea acestuia de a reţine apa şi făcând solul mai susceptibil la secetă, a adăugat aceasta.

Plantele şi solul au o relaţie simbiotică, microorganismele din sol jucând un rol esenţial în furnizarea nutrienţilor pentru culturi. Însă anumite practici agricole, cum ar fi lucrările intensive ale solului, pot perturba această relaţie. Lucrările solului reduc diversitatea bacteriilor şi ciupercilor din sol, deteriorând în special structurile fungice asemănătoare rădăcinilor care ajută plantele să absoarbă mineralele, a declarat Steiber.

„Lucrările intense ale solului pot reduce concentraţiile de ERGO în culturi precum ovăzul, soia şi porumbul cu până la 30 %”, a declarat Beelman.

În timp ce nivelurile de macronutrienţi, cum ar fi carbohidraţii şi proteinele, pot să nu difere foarte mult între practicile agricole convenţionale şi cele ecologice, există dovezi clare că există diferenţe în nivelurile de micronutrienţi - vitamine, minerale şi compuşi precum ERGO.

„Nu ar trebui să se pună accentul pe sănătatea interconectată a tuturor acestor elemente?” a întrebat Beelman.

Ciupercile: O sursă majoră de ERGO

Pe măsură ce calitatea solului scade şi mulţi oameni nu au suficientă ERGO în dieta lor, creşterea consumului de ciuperci oferă o strategie simplă şi eficientă pentru a umple golul.

ERGO este produsă în natură doar de ciuperci, cianobacterii - alge verzi-albastre - şi câteva bacterii, a declarat Beelman. Deoarece ciupercile sunt partea din fungi care eliberează spori pentru a se reproduce, ele sunt de departe cea mai bogată sursă de ERGO din alimentaţia noastră, a adăugat el.

În timp ce majoritatea alimentelor conţin cantităţi mici de ERGO, datorită fungilor din sol care îl transferă plantelor prin rădăcinile lor, ciupercile se remarcă ca fiind o sursă deosebit de importantă. Soiuri precum maitake, porcini, king oyster, shiitake şi ciupercile de stridii sunt deosebit de bogate în ERGO, a declarat Beelman.

Sol mai bun, mai mulţi nutrienţi

O altă abordare pentru creşterea nivelului de ERGO este adoptarea practicilor agricole regenerative care pot spori ERGO şi alte substanţe nutritive din alimentele noastre. Aceste practici includ lucrări minime sau deloc ale solului, rotaţia culturilor, culturi de acoperire şi utilizarea redusă a pesticidelor şi a îngrăşămintelor.

Practicile agricole au un impact direct asupra sănătăţii solului, care, la rândul său, afectează absorbţia micronutrienţilor esenţiali de către plante. Prin îmbunătăţirea calităţii solului, fermierii pot spori conţinutul de nutrienţi al culturilor, creând o situaţie avantajoasă atât pentru fermier, cât şi pentru consumator, a declarat Beelman.

"În ultimii 50 de ani, am fost martor direct la eforturile neobosite de îmbunătăţire a randamentului culturilor, adesea în detrimentul sănătăţii pe termen lung. Accentul pus pe randament, fără a lua în considerare calitatea nutriţională, a contribuit probabil la înrăutăţirea sănătăţii şi la creşterea costurilor asistenţei medicale. Cineva trebuie să facă un pas înainte pentru a se face o schimbare."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor