În scrisorile către sora sa, Einstein îşi dezvăluia temerile: „Din punct de vedere ştiinţific nu am făcut prea mult în ultima vreme”
alte articole
Temeri legate de bătrâneţe şi degradare mentală, încrederea sa în ştiinţă, pasiunile pentru navigaţie şi vioară: scrisorile trimise de geniu surorii sale Maja dezvăluie unele aspecte intime. "Devin din ce în ce mai iubit dar şi mai invidiat, dar nu se poate face nimic": în 1923, la doi ani după primirea Premiului Nobel pentru Fizică, Albert Enstein se destăinuia surorii sale mai mici, Maja.
Maja Einstein (căsătorită cu Paul Winteler) - mai tânără cu doi ani decât Albert şi decedată în 1951 - este un martor valoros al copilăriei şi adolescenţei geniului şi confidenta lui pe toată durata vieţii. A părăsit Europa pentru a scăpa de persecuţie, în 1939, şi s-a alăturat fratelui său în Princeton, SUA.
Corespondenţa cu sora sa, împreună cu alte documente şi fotografii, dintre care una inedită care îl înfăţişează pe Albert Einstein la vârsta de cinci ani, vor fi expuse pe perioada 18-20 aprilie la sediul casei de licitaţii Christie's din Londra, înainte de a fi scoase la licitaţie on-line între 2 - 9 mai.
Arhiva, aparţinând surorii Maja şi soţului ei, arată latura intimă a omului de ştiinţă care, cu sora lui mai mică se simţea liber să se deschidă şi să-şi mărturisească teama de bătrâneţe şi de faptul că nu ar mai putea fi în măsură să obţină rezultate semnificative în cercetările sale.
Imediat după ce a primit Premiul Nobel, Einstein şi-a manifestat îngrijorarea că nu mai are nimic de oferit. În august 1924, la nouă ani după ce a teoretizat relativitatea generală, el scria: "Din punct de vedere ştiinţific nu am făcut prea mult în ultima vreme: cu vârsta creierul încetineşte", teamă exprimată de altfel şi cu un an mai devreme: "Sunt mulţumit de muncă mea - scria el - chiar dacă îmi dau seama că strălucirea tinereţii a dispărut".
Colecţia include o sumă discretă de documente din copilărie, printre care se află şi singura scrisoare cunoscută trimisă tatălui său. În alte scrisori, Einstein vorbeşte despre relaţia dificilă cu prima sa soţie, uimirea şi admiraţia pentru frumuseţea naturală a Statelor Unite, de pasiunile pentru navigaţie, lectură şi vioară.
Printre documente se află, de asemenea, o scrisoare redactată la scurt timp după ce a primit vestea că au fost sechestrate, de către nazişti, proprietăţile familiei în Germania. Scrisoarea conţine o declaraţie amară, dar în acelaşi timp încrezătoare: „Singurele lucruri indestructibile sunt stelele şi matematica”.
Mai multe informaţii despre licitaţie aici.