Separatiştii modifică unilateral acordul Minsk II

La o zi de la intrarea în vigoare a acordului Minsk II de încetare a focului, luptele din jurul nodului de cale ferată Debalţevo nasc noi controverse privind interpretările pe care le dau separatiştii pro-ruşi prevederilor înţelegerii.
Poza de “familie” înainte de summitul de la Minsk din 11 februarie 2015. (Captură Foto)
Epoch Times România
16.02.2015

La o zi de la intrarea în vigoare a acordului Minsk II de încetare a focului, luptele din jurul nodului de cale ferată Debalţevo nasc noi controverse privind interpretările pe care le dau separatiştii pro-ruşi prevederilor înţelegerii. Timothy Ash, şeful departamentului pentru pieţe emergente din cadrul băncii Standard în Londra, punctează, într-un articol preluat de Kiev Post, unele tipare în comportamentul Rusiei.

În timpul weekendului, presa a raportat că preşedintele Rusiei ar fi cerut capitularea oraşului ca o premiză a încheierii acordului la Minsk. Cererea sa a fost blocată de cancelarul german Angela Merkel, care a avertizat că va încheia tratativele dacă Putin nu retrage această cerere. Aparent Putin a făcut acest lucru, însă la scurt timp după intrarea în vigoare a acordului de încetare a focului, Debalţevo este epicentrul unor atacuri din partea separatiştilor care aproape au încercuit oraşul, în ciuda miilor de soldaţi ucraineni masaţi acolo. Presa a publicat chiar o afirmaţie a unui lider separatist care părea convins că Debalţevo este teritoriu separatist.

Debalţevo este important pentru că permite o mai mare independenţă de Kiev a enclavelor separatiste din zonă.

O altă încălcare flagrantă a acordului de încetare a focului este blocarea, de către separatişti, a accesului observatorilor OSCE în oraş.

A treia, şi cea mai importantă condiţie pe care o pune Putin este statutul de ţară non-aliniată a Ucrainei.

Acesta ar fi cel mai important motiv pentru care Rusia a invadat de fapt Ucraina anul trecut, un motiv la care lui Putin îi va fi extrem de greu să renunţe - şi anume posibilitatea de a direcţiona după plac politica externă a Ucrainei.

În acest context bătălia care se dă pentru Debalţevo este asemănătoare cu cea care s-a dat pentru aeroportul din Doneţk atunci când s-a pus problema acordului de încetare a focului Minsk I. La acel timp, separatiştii sprijiniţi de Moscova au încercat să menţină conflictul cât mai fierbinte pe o linie a frontului care lega puncte locale de tensiune, doar pentru a obţine mai multe concesiuni din partea guvernului ucrainean.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor