Tinerii pot respira uşuraţi. Ministerul Apărării neagă că se pregătesc încorporări şi recrutări
alte articole
Ministerul Apărării Naţionale neagă categoric existenţa vreunui proces de mobilizare a rezerviştilor şi de recrutare a tinerilor pe teritoriul României, relatează evz.ro.
După ce, pe fundalul crizei din Ucraina, departe de a fi soluţionată la Minsk, a apărut în presă informaţia potrivit căreia România se pregăteşte să cheme la recrutare, respectiv încorporare, bărbaţii de până în 35 de ani, MApN a anunţat vineri că nu există vreun proces de mobilizare a rezerviştilor şi de recrutare a tinerilor pe teritoriul României.
"Mobilizarea rezerviştilor şi încorporarea tinerilor pentru executarea serviciului militar obligatoriu sunt posibile numai la declararea stării de război sau de mobilizare, conform Legii nr. 355/ 2009 privind regimul stării de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate şi al stării de război", se arată într-un comunicat al ministerului.
Rumorile pe tema încorporării au avut la bază faptul că MApN a publicat recent în Monitorul Oficial modelul certificatului medical pe care tinerii sunt obligaţi să îl prezinte la recrutare pe timpul mobilizării sau al stării de război. Titlul documentului era „Ordin pentru aprobarea formei şi conţinutului certificatului medical eliberat de medicul de familie, care urmează să fie prezentat de tineri la comisia locală de recrutare-încorporare pe timpul stării de asediu, al mobilizării şi al stării de război“.
Potrivit evz.ro, în mai 2014, după ce documentul a apărut în Monitorul Oficial, MApN a precizat că aprobarea respectivului model de certificat este "un demers legal, în conformitate cu articolul 27 din Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, cu modificările şi completările ulterioare, care prevede în mod expres obligativitatea stabilirii unui model unic pentru acest tip de document."
Până în 2014, când tensiunile din Ucraina escaladaseră deja, în texul ordinului ministrului Apărării, al ministrului Sănătăţii Publice şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. M.47/577/149/2007, abrogat de noul ordin 2014, se vorbeşte despre certificat medical, eliberat de medicul de familie, care urmează să fie prezentat de tânăr la comisia de recrutare-încorporare sau la selecţia în instituţiile de învăţământ din subordinea Ministerului Apărării“.
Cu alte cuvinte, din anul 2007 şi până când ruşii au invadat Crimeea se vorbea despre recrutare în general, pe când în noul ordin publicat în 2014 apare sintagma "pe timpul stării de asediu, al mobilizării şi al stării de război“, arată o investigaţie kamikaze.ro
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.