Israelul cere exodul în masă al evreilor din Europa, după atacul din Danemarca

Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Sebastian Scheiner-Pool / Getty Images)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut evreilor din Europa să pornească un exod în masă spre Israel, după incidentul din Copenhaga, în care un paznic de sinagogă a fost împuşcat mortal.

Conform declaraţiei lui Netanyahu, "asaltul" asupra evreilor din Europa este posibil să continue. Afirmaţia a fost făcută duminică, la o întâlnire a cabinetului său din Ierusalim.

“Evreii merită protecţie în fiecare ţară. Dar noi le spunem evreilor, fraţilor şi surorilor noştri: Israel este casa voastră”. “Pregătim şi cerem absorbţia imigraţiei masive din Europa”, a mai declarat el.

Nu este prima dată când oficialii israelieni vehiculează ideea exodului în masă. Imediat după atacul din Paris, Avigdor Lieberman şi Benjamin Netanyahu au cerut evreilor din Europa să se mute în Israel. Frans Timmermans, vicepreşedintele Comisiei Europene, a cerut şi el măsuri extraordinare de securitate pentru evrei, pentru a evita un exod în masă al acestora din Europa.

Netanyahu a cerut cabinetului său să aloce 180 milioane de şekeli (46 milioane USD) pentru un plan de absorbţie a imigranţilor din Franţa şi Belgia, a căror securitate ar fi fost zguduită după atacurile din Paris - precum şi a celor din Ucraina.

În Franţa, comunitatea evreiască numără o jumătate de milion de persoane, iar imigranţii francezi din Israel au însumat 7000 de evrei în 2014, dublu faţă de anul 2013.

Pe de altă parte, Israelul este deseori zguduit de atacuri ale militanţilor din Fâşia Gaza, controlată de organizaţia Hamas. Israelul şi Egiptul au impus o controversată blocadă asupra locuitorilor din Fâşia Gaza, care adăposteşte peste 1,5 milioane de persoane ce trăiesc în condiţii extrem de precare.

O altă controversă în care este implicat statul israelian, este construirea de colonii evreieşti în teritoriile ocupate în urma scurtului război din 1967 - fiind una dintre soluţiile adoptate de israelieni pentru a-şi consolida poziţia în Orient. Colonizarea este considerată ilegală sub legislaţia internaţională.

În ultimile luni a existat o iniţiativă a ţărilor europene de a recunoaşte existenţa statului Palestina, pentru a impulsiona eforturile diplomatice menite să materializeze soluţia celor două state, concept vehiculat chiar de SUA, aliatul cel mai puternic al Israelului. Cu toate acestea, negocierile în acest sens au eşuat întotdeauna.

Vârful de lance al acestei iniţiative diplomatice erau ţări precum Franţa, Danemarca şi Suedia. După incidentele din Paris, în care o redacţie a ziarului Charlie Hebdo a fost practic masacrată, iniţiativa de recunoaştere a statului palestinian a căzut de pe agenda politicienilor, preocupaţi acum de combaterea terorismului.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe