Expert: Noua armă electromagnetică chineză ar putea paraliza apărarea aeriană americană

Soldaţii Armatei de Eliberare a Poporului antrenându-se în Beijing, 22 iulie. Armata chineză îşi impune noi standarde de îndoctrinare comunistă, în detrimentul antrenamentelor.
Soldaţii Armatei de Eliberare a Poporului antrenându-se în Beijing, 22 iulie. Armata chineză îşi impune noi standarde de îndoctrinare comunistă, în detrimentul antrenamentelor. (Greg Baker/AFP/Getty Images)

Dezvoltarea unui generator de impulsuri de raze X la Institutul Xi’an pentru Optică şi Precizie Mecanică, care acţionează sub monitorizarea Academiei pentru Ştiinţe din China, a atras atenţia lui Vassili Kaşin, expert la Centrul pentru Analiza Strategiilor şi Tehnologiilor din Rusia, conform agenţiei de ştiri Sputnik.

Kaşin consideră că noua armă electromagnetică bazată pe un generator de pulsuri de raze X are potenţialul de a crea o provocare imensă pentru SUA în regiunea Asia-Pacific. Acest sistem ar putea fi folosit pentru a paraliza apărarea aeriană şi sistemele de rachete balistice ale americanilor şi ale partenerilor lor din sectorul securităţii regionale, incluzând Japonia, Taiwan şi Coreea de Sud. După aceea, Armata de Eliberare a Poporului ar putea crea cu uşurinţă pagube serioase centrelor şi echipamentelor militare ale forţelor opozante cu ajutorul propriilor sale avioane şi rachete balistice, se arată într-un articol publicat de Want China Times.

Cu arma electromagnetică chineză în peisaj, Statele Unite nu se mai pot baza pe forţele lor de răspuns rapid, mai reduse, pentru contracararea expansiunii chineze, susţine Kaşin, care a adăugat că Washingtonul trebuie să trimită un număr suplimentar de soldaţi şi să investească mai mulţi bani pentru a întări capacităţile de apărare ale bazelor militare americane din Pacificul de Vest.

Totuşi, a adăugat Kaşin, SUA nu vor fi capabile să îşi apere interesele în Asia, dacă dedică prea multă atenţie crizei din Ucraina.

Publicaţia chineză Global Times a susţinut că articolul analistului rus este încărcat de motive politice. Aşa cum a declarat un expert chinez publicaţiei Global Times, Rusia exagerează ameninţarea reprezentată de arma electromagnetică pentru a încerca să devieze atenţia forţelor americane de la problemele Europei, în special de la criza ucraineană şi să se concentreze mai mult pe regiunea Asia-Pacific. De asemenea, expertul chinez a mai declarat că analistul rus nu deţine nicio informaţie cu privire la dezvoltarea generatorului chinez de raze X.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.