Noul armistiţiu din Ucraina este în mare parte respectat, dar încă nu oferă garanţia unei păci durabile

Acordul de încetare a focului care a început în noaptea de duminică pare să reziste în mare parte, deşi luptele au putut fi auzite pe alocuri.
Un rebel separatist pro-rus stă de pază la un punct de control lângă oraşul Debalţeve. (Captură Foto)
Andrei Popescu
16.02.2015

Acordul de încetare a focului asupra căruia s-a căzut de acord la Minsk şi care a început în noaptea de duminică pare să reziste în mare parte, deşi luptele au putut fi auzite pe alocuri.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a ţinut duminică un discurs la televiziunea de stat, purtând uniforma militară a comandantului suprem al forţelor armate, şi a declarat că dacă ţara sa este lovită peste un obraz nu îl va întoarce şi pe celălalt, conform Euronews.

De asemenea, un purtător de cuvânt al armatei guvernamentale a declarat duminică că poziţiile armatei ucrainene au fost de 60 de ori ţinta armelor rebelilor proruşi după intrarea în vigoare a armistiţiului în estul Ucrainei, adăugând că oraşul strategic Debalţevo este “cel mai fierbinte loc”, conform AFP.

Acesta a adăugat că luptătorii separatişti au încercat de trei ori să ocupe satul Ciornukin, situat la cinci kilometri est de Debalţevo, însă au fost respinşi de fiecare dată. “Soldaţii ucraineni nu îşi folosesc artileria şi se mulţumesc doar să răspundă atacurilor inamicului”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, conform Agerpres.

Cu toate acestea, atât liderii separatişti cât şi guvernul ucrainean au declarat că armistiţiul stă în picioare. Singurele două victime civile au fost înregistrate duminică noaptea, în cadrul unor bombardamente care au avut loc imediat după intrarea în vigoare a acordului de pace.

Dar întrebarea care stă pe buzele tuturor este dacă va dura acest început de pace, mai ales în contextul în care unul dintre comandanţii rebeli a declarat că, în ciuda acordului, soldaţii săi au dreptul să tragă asupra oraşului strategic Debalţeve deoarece “este teritoriul nostru”, mai susţine Euronews.

Washingtonul a acuzat Moscova că a trimis în estul Ucrainei coloane de soldaţi şi tancuri pentru a susţine rebelii separatişti să ocupe cât mai mult teritoriu înainte ca acordul să intre în vigoare.

Preşedintele rus Vladimir Putin neagă faptul că Moscova este implicată în luptele pentru teritoriul pe care el îl numeşte “Noua Rusie”.

Acordul de pace negociat de Rusia, Ucraina, Germania şi Franţa joi şi vineri prevede, printre altele, crearea unei zone tampon neutre şi retragerea armelor grele de pe ambele părţi ale liniei de front.

Biroul cancelarului german Angela Merkel a anunţat că în cursul zilei de duminică a discutat cu preşedinţii Vladimir Putin al Rusiei, Petro Poroşenko al Ucrainei şi Francois Hollande al Franţei.

La rândul lor, şefii de stat au confirmat faptul că armistiţiul rezistă în general dar că o continuare a luptelor, în special în jurul oraşului Debalţevo, ridică preocupări majore.

“Ei sunt determinaţi să depună eforturi pentru aplicarea completă a armistiţiului. Următorul pas, retragerea armelor grele, trebuie să aibă loc marţi aşa cum s-a convenit. Participanţii [la discuţii] au convenit, în plus, că o rezoluţie de susţinere din partea Consiliului de Securitate al ONU ar fi necesară”, mai susţine comunicatul publicat de biroul cancelarului german.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor