Bulgarii protestează împotriva planurilor militare ale NATO în ţară


Manifestanţii bulgari protestează în Sofia împotriva extinderii NATO în ţara lor, 15 februarie 2015.
Manifestanţii bulgari protestează în Sofia împotriva extinderii NATO în ţara lor, 15 februarie 2015. (Captură Foto)

Manifestanţii bulgari au ieşit pe străzile capitalei Sofia pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de un plan guvernamental de a înfiinţa un centru de comandă militară a NATO în interiorul ţării.

Cetăţenii bulgari au plecat mărşăluind duminică din faţa palatului prezidenţial către clădirea Parlamentului, cerând alianţei militare vestice să părăsească ţara.

În cadrul marşului, organizat oficial de Sindicatul Bulgar Anti-Fascist, manifestanţii au cerut preşedintelui ţării Rosen Plevneliev să rămână neutru în orice acţiune militară care ar putea fi desfăşurată de alianţă şi să revoce toate angajamentele legate de un “război direct sau indirect în Ucraina.”

De asemenea, ei au cerut ca guvernul bulgar să nu mai creeze un nou centru de comandă a NATO pe pământul lor.

Protestul are loc după un anunţ făcut în cursul acestei luni de către Secretarul General al NATO Jens Stoltenberg în legătură cu înfiinţarea imediată a unor unităţi de comandă şi control în şase state din Europa de Est: Bulgaria, România, Polonia, Lituania, Letonia şi Estonia.

Blocul militar vestic şi-a crescut prezenţa în estul Europei şi a desfăşurat mai multe exerciţii militare în regiune după izbucnirea crizei din Ucraina, a intensificării incursiunilor avioanelor ruse în spaţiul aerian european şi în condiţiile în care Kremlinul desfăşoară o campanie de îmbunătăţire a forţelor sale militare.

În 2014, forţele NATO au desfăşurat aproximativ 200 de exerciţii militare şi Stoltenberg a promis că astfel de manevre vor continua.

În plus, partidul naţionalist bulgar Ataka a început să colecteze semnături în scopul organizării unui referendum privind retragerea Bulgariei din Alianţa Nord-Atlantică, a declarat liderul formaţiunii, Volen Siderov, în cursul unei vizite în fosta regiune ucraineană Crimeea, acum parte a Rusiei, susţine Naşul TV.

Siderov a declarat că pentru acest referendum vor fi necesare semnăturile a 60 de parlamentari bulgari sau semnăturile a 300.000 de cetăţeni bulgari.

“Bulgaria a devenit un front de luptă. Patru baze militare americane operează pe teritoriul Bulgariei începând din 2006, fără a plăti nici măcar chirie, iar acum vor construi şi un centru de comandă”, a mai declarat Siderov, fiind citat de agenţia de ştiri Sputnik.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe