Şeful mişcării care îl susţine pe Geoană, după seria de gafe monumentale: Unii vor neapărat să bage băţul prin gard

Sondaj via Digi24
Andrei Pricopie
21.09.2024

Liderul mişcării "România Renaşte", Dumitru Borţun, i-a luat apărarea lui Mircea Geoană, într-o emisiune Digi24, după seria de gafe comise de prezidenţiabil în ieşirile sale publice în noul său rol oficial de candidat, după demisia din funcţia de secretar general adjunct al NATO.

În cel mai nou sondaj pe tema viitoarelor alegeri pentru Cotroceni, Mircea Geoană are un mic avans în faţa candidatului PSD Marcel Ciolacu, respectiv 0,9%.

Jurnalistă: A fost criticat Mircea Geoană după ultimele declaraţii, după ultimele discursuri pe care le-a oferit din postura de candidat la alegerile prezidenţiale, dar, în principal, a fost criticat pentru greşelile pe care le-a făcut, nefiind extrem de provocat. Faptul că s-a declarat decreţel, faptul că i-a urat sănătate Regelui Mihai, sunt doar câteva dintre ele. Reducerea aceasta a distanţei dintre Mircea Geoană şi Marcel Ciolacu în cel mai recent sondaj e o poză de moment, nu trebuie să fie neapărat realitatea, dar e o poză de moment pe baza unui sondaj sociologic. Credeţi că are legătură cu aceste greşeli pe care Mircea Geoană le-a făcut sau cu faptul că şi social-democraţii au tot amintit că vine, de fapt, din PSD, nu este un independent?

Dumitru Borţun: Da, vine, dar important e nu de unde pleci, important e unde ajungi. Şi românul cu bun-simţ ştie treaba asta. Şi nu se lasă păcălit de chestiile astea că el, nu ştiu când, acum 15 ani a zis, a făcut. Deci, omul are dreptul să evolueze, să se schimbe şi chiar s-a schimbat. Este genul de om care învaţă din greşeli şi le asumă în sensul că le acceptă, le regretă şi vrea să nu le mai repete.

Jurnalistă: Vă întrebam din perspectiva acestui sondaj, reducerea distanţei de voturi dintre Mircea Geoană şi Marcel Ciolacu.

Dumitru Borţun: Da, asta este dinamica opiniei publice. Nu am ce, dar nu cred că aceste lucruri sunt relevante, pentru că astea sunt lucruri foarte superficiale, care dau obiect de activitate, materie primă clevetitorilor, celor care vor neapărat să bage băţul prin gard. Oamenii serioşi, care se uită din altă perspectivă, din perspectiva interesului naţional, din perspectiva viitorului acestui popor, din perspectiva anvergurii candidaţilor, care este în stare să deschidă nişte uşi în viaţa internaţională.

Lucian Romaşcanu (PSD): Nu vorbim de uşile astea, domnule Bortan. Am tot respectul pentru toţi candidaţii, dar de zece ani încoace, singurul care a deschis uşa a fost domnul Ciolacu, că eu nu l-am auzit pe domnul Geoană, o secundă. Scuzaţi-mă, doar atât să vă zic. Eu nu l-am auzit pe domnul Geoană în tot periplul lui prin România, când făcea campanie, să vorbească despre planurile NATO pentru România, despre investiţiile în... Nu l-am auzit decât despre dumnealui şi proiectul pentru România, ceea ce înseamnă că a fost plecat în concediu de la NATO.

În al doilea rând, este o chestiune evidentă. Intrăm în Schengen total şi am intrat cu Marcel Ciolacu negociind: dublă cetăţenie în Spania, parteneriat strategic cu Germania, OECD-ul până în 2026. Sunt lucruri care s-au întâmplat. Adică deschide uşi. Toată lumea deschide uşi, şi eu deschid uşi, am făcut diplomaţie...

Dumitru Borţun: Ştiu că aţi făcut, dar domnul Ciolacu n-a făcut şi se vede.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor