Antonescu: Şi PSD e interesat ca Ciucă să ajungă în finala prezidenţială. E mai convenabil pentru Ciolacu decât Geoană

Crin Antonescu (DANIEL MIHAILESCU / AFP / GettyImages)
Andrei Pricopie
21.09.2024

Cel mai convenabil contracandidat pentru Marcel Ciolacu, într-o eventuală finală prezidenţială, în cazul în care nu ar apărea o surpriză de genul George Simon sau Diana Şoşoacă, este prezidenţiabilului PNL Nicoale Ciucă, a opinat, într-o intervenţie la Digi24, fostul preşedinte al liberalilor Crin Antonescu.

Jurnalistă: Aş vrea să vă mai reţin un pic atenţia cu ce se întâmplă în campania electorală, pentru că vorbind de Nicolae Ciucă, de planurile sale, m-aş duce un pic şi către Marcel Ciolacu. S-ar putea să fie avantajat Marcel Ciolacu de această mişcare, cum vedeţi? Şi, dincolo de asta, s-a spus că o să se schimbe tradiţia în PSD şi n-o să mai oblige preşedinţii să candideze şi cumva tot cu el ne-am trezit candidat. Ştiţi tradiţia veche, o ştiţi şi dumneavoastră.

Crin Antonescu: Da, sigur, e o tradiţie veche, e o tradiţie naturală, pot să spun. Cred că Marcel Ciolacu are următoarea problemă. După părerea mea, în afară de o eventuală finală contra lui George Simion sau a Dianei Şoşoacă, foarte puţin probabile, cea mai convenabilă formulă pentru finală, pentru Marcel Ciolacu, este contra lui Nicolae Ciucă.

Din punctul acesta de vedere, există, cred, interesul şi pentru PSD ca Nicolae Ciucă să ajungă în finală. Mai departe însă, dacă există şi pentru această etapă un plan, n-am de unde să ştiu şi cred că Marcel Ciolacu, şi sigur PSD-ul, au multe dileme în această perioadă.

Jurnalistă: Mircea Geoană îşi pregăteşte de foarte mult timp candidatura sa, dar până la urmă avem şi anunţuri publice. A început, aşa, ţinteşte foarte bine spre cei care îl pot ajuta în această perioadă, neavând un partid care are nevoie de foarte multe voturi să ajungă în turul 2. Spuneaţi că Diana Şoşoacă, George Simion, slabe speranţe.

Ar fi un calcul cu Nicolae Ciucă, dar sunt şi şanse să apară Mircea Geoană, cel care acum e cam primul în sondaje, în opinia românilor. A început aşa şi cu o parte din gafe şi cu nişte, să zic aşa, strategii construite foarte bine. Evoluţia lui cum o vedeţi?

Crin Antonescu: Există nişte aspecte contradictorii. Era evident de mult că Mircea Geoană este un candidat de luat în seamă. Este un candidat care contează. De asta spun, cred că Marcel Ciolacu preferă o finală cu Nicolae Ciucă şi nu cu Mircea Geoană. Drumul către finală este greu şi pentru Mircea Geoană, poate mai greu decât pentru alţii. Nu aş vrea să comentez eu, că n-am nicio calitate, parcursul, eventualele erori sau eventualele reuşite ale lui Mircea Geoană sau ale altcuiva. E un candidat, are dreptul să le ceară tuturor votul şi are şansa să prezinte proiectele pentru România, pe care le aşteptăm de la toţi.

Jurnalistă: Asta cu proiectele ştiţi, am mai discutat-o noi şi nu prea sunt neapărat idei noi lansate, sunt reşapate de fapt, că votul la 16 ani a fost lansat mai demult, dar ţinteşte exact pe publicul tânăr, care îl poate ajuta mult acum, nu? Eu un public care nu ştiu dacă este exploatat neapărat de candidaţi.

Crin Antonescu: E normal să se adreseze publicului tânăr, orice politician conştient trebuie să se adreseze, să comunice şi, dacă se poate, să antreneze în viaţa cetăţii segmentul tânăr de populaţie. Strict despre proiectul sau despre propunerea cu votul de la 16 ani, îmi permit să vă spun că nu aş fi pentru aşa ceva. În acest moment 18 ani e destul.

Jurnalistă: Şi apropo de Dreapta Unită, pentru că s-a discutat mult dacă ar trebui să meargă mai grupaţi, să zic aşa, cei de pe dreapta. Elena Lasconi chiar spunea că există anumite discuţii şi ar dori un premier din Partidul Naţional Liberal, dar să fie ea candidat, probabil. Aici, ce vedeţi că o să se întâmple? Pentru turul 2, mă întreb, o să ajungă vreunul din candidaţii din dreapta în turul 2, astfel încât să poată să coaguleze totul?

Crin Antonescu: În România este o discuţie de 20 de ani şi mai bine despre dreapta, despre unificarea dreptei şi aşa mai departe. E o confuzie care se face între segmentul anti-PSD şi partidele anti-PSD din România şi dreapta în sens temeinic, profund, politic. Or, pentru mine, problema nu este unificarea partidelor de dreapta, ci, practic, în acest moment inexistenţa unui partid serios, adevărat, de dreapta, aşa cum eu mi-aş dori.

Ce vor face în turul 2 aceşti candidaţi non-PSD că eu, pe domnul Ciucă, de exemplu, nu l-aş putea considera chiar anti-PSD după toată activitatea domniei sale până acum în spaţiul politic, aliat al PSD-ului, adversar al PSD-ului, nu ştiu ce vor face, dar nevoia de dreapta rămâne şi pentru anii următori si asta e chiar o temă serioasă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor