Expert Forum critică dur "Legea Sinecura Johannis": E „iniţiată de iobagii lui din PNL”

Sorin Ioniţă (Facebook)
Andrei Pricopie
21.09.2024

Think-thank-ul Expert Forum protestează faţă de "Legea Sinecura Johannis, iniţiată de iobagii lui din PNL", a transmis preşedintele organizaţiei, Sorin Ioniţă, care le cere românilor să dea mai departe poziţia EFOR.

Este vorba de legea care îi permite lui Klaus Iohannis să devină senator PNL fără să fie nevoie să îşi dea demisia de la Palatul Cotroceni.

Protestul Expert Forum

"Legiuitorul n-a precupeţit niciun efort să alinieze calendarul tuturor alegerilor din 2024 pentru a-i găsi preşedintelui Klaus Iohannis o înaltă dregătorie la nivel global sau european, dar socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg. Mai rămânea o şansă: o lege cu dedicaţie pentru un post călduţ în Parlament. Domnii Gabriel Andronache şi Daniel Fenechiu, iniţiatorii unei asemenea legi, argumentează că este urgent să rezolvăm o nedreptate legislativă care nu permite preşedintelui în funcţie să candideze la final de mandat pe listele unui partid.

Desigur, e urgent şi nu pentru un singur om. Pentru că 'unor cetăţeni' (respectiv preşedintele pe final de mandat) le este pe nedrept interzis dreptul de a fi aleşi. Întrucât următoarea dată în care alegerile parlamentare vor pica în acelaşi an cu cele prezidenţiale va fi peste fix 20 de ani, este o urgenţă atât pentru preşedintele în funcţie azi, cât şi pentru toţi următorii preşedinţi, din 20 în 20 de ani, cât timp mandatul preşedintelui va rămâne de 5 ani, iar al parlamentarilor de 4.

Desigur, e şi o extindere a drepturilor de a fi ales. Pentru un singur om la fiecare două decenii, preşedintele în funcţie, care va putea în mod excepţional să candideze ca independent pe listele unui partid. Nimeni altcineva, în afară de preşedintele în funcţie pe final de mandat, nu va putea în continuare să candideze ca independent pe listele unui partid.

Iniţiatorii menţionează recomandările Comisiei de la Veneţia, când fac referire la extinderea drepturilor electorale. Pe de altă parte, Comisia de la Veneţia recomandă şi că 'ar fi necesar a se evita, nu atât modificarea sistemelor de scrutin - ele pot fi întotdeauna îmbunătăţite – ci modificarea lor frecventă sau cu puţin timp (cel puţin un an) înainte de alegeri. Chiar în absenţa unei intenţii de manipulare, modificările vor fi dictate de interesele iminente ale partidului politic'. În mod curios, parlamentarii nu consideră niciodată că extinderea drepturilor în anul alegerilor ar fi permisă de Comisia de la Veneţia când e vorba de extinderea drepturilor cetăţeanului obişnuit de a vota – de pildă, reintroducând votul în două tururi la locale -, ci doar când vine vorba de dreptul cetăţeanului Iohannis de a se alege.

Dacă preşedintele ar vrea şi el să aibă aceleaşi drepturi ca orice om de rând, soluţia ar fi simplă: poate demisiona din timp şi candida, ca independent sau membru de partid, exact ca orice cetăţean. Îşi poate demonstra pe forţe proprii popularitatea, îşi poate face campanie fără să se folosească de funcţia şi resursele de preşedinte. Dar asta ar însemna să concureze fără garanţia de a câştiga, o încălcare gravă a drepturilor preşedintelui de a fi mai presus de ceilalţi cetăţeni de rând."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor