Politolog: Extrema dreaptă e foarte puternică în România. Dacă îi luăm pe Şoşoacă, Simion şi Terheş avem 27%

Diana Sosoaca (Aktual24.ro)
Andrei Pricopie
21.09.2024

Cel mai nou sondaj INSCOP - la fel ca altele înaintea lui - arată că prezidenţiabilul PNL Nicolae Ciucă nu are şansă să prindă turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. Cum se vede această situaţie prin ochii analistului politic Cristian Pîrvulescu?

Mai exact, în ultimul sondaj INSCOP, Nicolae Ciucă este clasat sub Diana Şoşoacă şi sub George Simion.

"Sondajul INSCOP nu este comandat de niciun partid politic, este comandat de Institutul pentru Libertate şi Democraţie. În general, INSCOP a dat sondaje care sunt suficient de fiabile, deci cred că putem să-l luăm ca fiind o bună bază de discuţie, o fotografie de moment, nu putem face predicţii despre ceea ce se va întâmpla pe 24 noiembrie, dar, în acest moment, îi vedem umăr la umăr pe Mircea Geoană şi Marcel Ciolacu.

Diferenţa este, dacă ne uităm la cei care declară că merg sigur la vot, foarte mică între ei, de sub un punct. E 20,8% la 20,5%, deci de 0,3%, în marja de eroare, oricând poate să se schimbe raportul de forţă între cei doi. În schimb, în cazul domnului Ciucă, pentru că vorbeaţi de acesta, scade de la 7,1% la 5,6% când vorbim despre cei care merg sigur la vot", a comentat Cristian Pîrvulescu într-o emisiune Digi24.

Politologul a explicat că acest lucru se întâmplă din diferite motive. Pe de-o parte, din cauza campaniilor negative, cea privind panotajul şi cartea, şi cea privind rolul său în Nasiriyah. Pe de altă parte, pentru că încă nu a intrat într-un spirit de campanie.

"Partidul e puternic, poate să îi depăşească pe cei trei din faţa domniei sale, dar numai în condiţii cu totul si cu totul speciale, şi cred că domnul Iohannis participă la această cursă, dacă va participa, pentru a salva candidatul, pentru că de prestaţia candidatului va depinde scorul partidului în turul 2, în speranţa că va reuşi să transfere ceva din puţina simpatie de care se mai bucură spre domnul Ciucă şi, în felul acesta, să îi îmbunătăţească în mod clar performanţa.

Altfel, uitaţi-vă, extrema dreaptă e foarte puternică în România. Dacă îi luăm pe cei trei candidaţi, Şoşoacă, Simion şi Terheş, avem 27%. Este deja un scor care ar trebui să îngrijoreze, iar doamna Lasconi se poziţionează destul de bine în plutonul fruntaş. Problema este dacă va avea un partid suficient de puternic pentru a o sprijini în momentul campaniei efective", a precizat Cristian Pîrvulescu.

Cum arată cel mai nou sondaj INSCOP vedeţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor