Scandal pe "Legea Iohannis". "E o mizerie. Ei iau ficusul de la Cotroceni şi-l mută mai la vale, la Casa Poporului"

Emisiune Digi24
Andrei Pricopie
21.09.2024

Dezbatere cu scântei la TV: În timp ce social-democraţii "o scaldă" atunci sunt întrebaţi dacă vor susţine la vot legea care îi dă preşedintelui Klaus Iohannis funcţia de senator pe tavă, fără a fi nevoie să-şi dea demisia de la Cotroceni, cei din USR fac scandal şi spun că "este o mizerie" să dai o astfel de lege, pentru un singur om, cu două luni înainte de alegeri.

În discuţie a intrat şi reprezentantul mişcării "România Renaşte", care îl susţine pe Mircea Geoană în cursa pentru Cotroceni.

Redăm mai jos schimbul de replici din emisiunea "Studio politic":

Jurnalistă: E acum această situaţie: Klaus Iohannis vrea să candideze la Parlament. Nu poate să facă asta fără voturile PSD. Ce vă veţi aminti acum? Că v-a făcut ciuma roşie sau că v-a adus la guvernare Klaus Iohannis?

Lucian Romaşcanu (PSD): Ne vom aminti, nu ştiu, decizia politică se va lua luni dimineaţă într-o şedinţă a Biroului Permanent Naţional. Cu votul şi cu poziţionarea partidului.

Jurnalistă: Adică nu va fi un simulacru să nu credem că a fost o discuţie în...

Lucian Romaşcanu: Nu va fi un simulacru pentru că noi avem o chestiune... Noi avem un precedent cu Ion Iliescu, care a beneficiat de o lege care permitea acest lucru. După care s-a schimbat iar legislaţia. Acum, colegii de la PNL sunt într-o situaţie pe care vor trebui să o explice, pentru că la momentul respectiv, cu argumente foarte solide, au contestat la Curtea Constituţională decizia de a-l lăsa pe Ion Iliescu să candideze.

Jurnalistă: Şi acum spun că o decizie a Curţii Constituţionale care îi obligă, de fapt, să pună modificarea în practică.

Lucian Romaşcanu: Există două componente. Aici este componenta juridică. Şi aia, da. Curtea a spus că e ok. E dreptul de a alege, de a fi ales. Trebuie găsită o formulă. Partea cealaltă e cu moralitatea. Domne, dar candidezi, cum îţi mai asiguri independenţa? Rolul de mediator în societate? Toate acelea. Eu, personal, vă spun sincer, înclin să merg spre un vot pentru că, până la urmă, toată lumea are dreptul să candideze într-o formulă rezonabilă. O să vedem ce se decide şi luni, dacă există nevoie de amendamente la propunerea de lege, dacă se...

Jurnalistă: Şi asta nu înseamnă că Klaus Iohannis ajunge parlamentar cu voturile PSD?

Lucian Romaşcanu: Nu ştiu, o să vedem decizia politică. Din punctul meu de vedere, singurul lucru pe care trebuie să-l avem în minte este că pe 21 expiră mandatul dânsului, pe 21 e noul Parlament. O să fie complicat. Şi nu văd de ce, adică de la NATO, la Senat, nu ca în Senatul României... e minunat şi sunt mândru să fac parte de acolo, dar e o chestiune pe care poate colegii noştri vor trebui să fie mai vocali pentru a explica în spaţiul public decizia de a-l vota pe domnul Iohannis, pentru că până acum a fost aşa.

Jurnalistă: Dar, până una alta, nu pare că vă opuneţi foarte mult acestui plan.

Lucian Romaşcanu: Nici nu ne opunem... nici nu ne opunem.

Ionuţ Moşteanu (USR): Evident că au discutat PNL cu PSD, că nu puneau PNL-iştii de capul lor proiectul ăla la Parlament. Au făcut un proiect pentru un singur om, pentru Iohannis. Legea Iohannis. Au scris, în expunerea de motive, că pot restrânge nişte drepturi ale unor oameni când acolo proiectul este doar despre preşedinte. Un singur om. La asta se referă. Ca preşedintele să poată candida pe lista de partid. E unul singur odată. Nu sunt "unor oameni". Nu sunt cinci preşedinţi. Avem unul singur la un moment dat.

Asta pentru ca să vedeţi câtă ipocrizie. Şi Iohannis putea să candideze. Putea să-şi dea demisia, să zică: gata, nene, vreau să fiu parlamentar. Îşi dădea demisia de la Cotroceni, intra în cursă ca independent sau îşi dădea demisia de la Cotroceni şi intra în PNL sau în PSD, care e mai prieten cu dânsul. Şi intra şi candida pe listele lor. Şi-l lăsa şi pe Ciucă, săracul, să aibă şi el butoanele să joace de la Cotroceni, că el, preşedinte de la Senat, poate să devină automat şi preşedintele României.

Jurnalistă: Cum va vota USR? Ce va face USR?

Ionuţ Moşteanu: Cred că glumiţi. Evident, votăm împotrivă. O să atacăm la CCR. Este o mizerie, cu două luni înainte de alegeri să faci acest lucru. O lege pentru un singur om. Ei iau ficusul de la Cotroceni şi-l mută mai la vale, la Casa Poporului. Nu se poate aşa ceva. Este inacceptabil. O bătaie de joc şi a zis de mediere în Constituţie. Eu îl întreb pe Iohannis, dacă se uită la televizor. Ce face el între 17 octombrie, când se depun listele, şi 21 decembrie, când îi vin proiectele de la Parlament să promulge nişte legi ale PNL-ului? Atunci este mediator sau este penelist în această perioadă?

Lucian Romaşcanu: Penelist a fost o foarte mare perioadă. Acum doar formalizăm preşedinţia partidului. A lui Iohannis.

Jurnalistă: Sunteţi de acord cu Crin Antonescu în cazul ăsta? Şi anume că orice vot pentru Nicolae Ciucă este de fapt un vot pentru al treilea mandat de preşedinte al lui Klaus Iohannis.

Lucian Romaşcanu: Destul de pe alocuri. Foarte de acord. Nu sunt de acord cu limbajul. Dar pe fond are dreptate.

Dumitru Bortan (şeful mişcării care îl susţine pe Mircea Geoană): Şi domnul Moşteanu are dreptate. Toată lumea are dreptate. Dar dânsul are şi un limbaj acceptabil. Legea asta este efectul culturii politice de care vorbeam şi în emisiuni trecute. Partidul stat. Această osmoză între partid şi stat, moştenire primită de la regimul ceauşist, şi care văd că va continua nu ştiu câtă vreme, pentru că domnul Moşteanu a sesizat foarte bine, n-are ce căuta. Să schimbi regulile jocului, să schimbi legi înainte de vot.

Dar ştiţi ce se întâmplă? Oamenii ăştia nu-şi mai dau seama. Ei sunt în interiorul partidelor, au intrat într-un tip de cultură politică şi de gândire colectivă care nu le mai permite să se vadă din afară. Ei nu-şi dau seama ce fac, cum se joacă cu statul român, cu Constituţia, cu legile, pentru că li se pare firesc, s-au învăţat aşa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor