Operaţiunea "Iohannis senator". Purtător de cuvânt PNL: Ridică nivelul de competenţă în Parlament, care a scăzut mult din cauza USR-AUR

Klaus Iohannis (Epoch Times România)
Ana Ion
21.09.2024

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, nu vede nicio problemă că preşedintele Klaus Iohannis ar putea deveni senator, după ce PSD şi PNL vor schimba legea ca să îi permită să facă acest lucru fără să-şi dea demisia de la Cotroceni. Într-o intervenţie la Digi24, Stroe a explicat că nu e nimic ciudat în toată această poveste.

Jurnalistă: Acum, preşedintele Klaus Iohannis n-ar trebui să se implice în luptele politice. Asta îi transmite fostul preşedinte PNL Theodor Stolojan, invitat la emisiunea "În faţa ta":

Aş zice că preşedintele României, după ce îşi termină mandatele, n-ar trebui să se mai amestece în luptele astea politice care sunt în România. Statul îţi asigură resursele financiare necesare, pe de o parte să ai un trai decent după ce ai fost preşedinte, pe de altă parte să ai securitatea personală asigurată, pentru că are la dispoziţie serviciul de protecţie, nu? Pe de altă parte, are şi mijloacele pentru a îmbrăţişa, cum spuneam eu, o cauză nobilă pe care să o susţină, să devină un port-drapel al acelei cauze."

Domnule Stroe, pare că nu toată lumea e de acord cu această implicare a preşedintelui Klaus Iohannis, dar a spus şi domnul Stolojan, în situaţia în care se ia o decizie veţi merge până la capăt. A părut că nu e cu plăcere, pentru că, întâi de toate, a venit o comunicare din partea preşedintelui că nu îşi va încheia mandatul mai devreme, şi abia apoi aţi ieşit public cu această lege.

Ionuţ Stroe (PNL): Eu văd oarecum firesc să existe continuitate în activitatea şi politică, şi instituţională a unui om, cu experienţa şi cu expertiza unui mandat în fruntea ţării... Deocamdată, preşedintele Iohannis nu şi-a dat nici măcar în public acordul, sau nu şi-a făcut publică intenţia de a candida, deci nu există această decizie. Eu nu văd, pentru un preşedinte de ţară, niciun fel de problemă să poată să-şi continue activitatea şi în politică. Nu văd.

Şi credeţi-mă, pentru un om cu expertiza şi experienţă, un om care găseşte un mandat, cum v-am spus, cât se poate de normal şi sincer, nu văd niciun fel de dificultate şi nu văd de ce incomodează USR-ul sau AUR-ul chestiunea asta, ca un om să poată să meargă în Parlament, mai ales că nivelul de competenţă în Parlamentul României cu USR şi AUR a scăzut foarte, foarte mult. Aşa că, din punctul nostru de vedere, un om care a reprezentat ţara asta 10 ani...

Dumitru Borţun (mişcarea România Renaşte care îl susţine pe Mircea Geoană): Expertiza domnului Iohannis e ipotetică. Domnul Stroe vorbeşte de nişte ipoteze. Presupune că o are pentru că ne-a reprezentat la cel mai înalt nivel.

Ionuţ Stroe: Un singur om din istoria postdecembristă, Emil Constantinescu, a preferat să facă pasul în spate, să nu candideze. Ceilalţi au mers în Parlament, în Senatul României. Ba, unul dintre ei a fost chiar la Parlamentul European. Aşa că nu văd ce ciudăţenie, ce deranjează, de ce incomodează lucrul ăsta.

Dumitru Borţun: Domnul Stolojan a făcut o analiză şi a dat care ar fi motivele rezonabile pentru care un om vrea să continue. Unul ar fi resursele pentru un trai decent. Le are... Ai şi securitatea asigurată, sau simţi nevoia să te dedici unei cauze?

Păi poţi să te dedici, cum a făcut Al Gore. A ieşit din cursa pentru preşedinţia Statelor Unite, a devenit un mare campion în lupta împotriva încălzirii globale şi a luat şi premiul Nobel pentru asta. Deci găseşti, dacă eşti o fire nobilă şi te poţi dedica unei idei, găseşti ce să faci. Nu trebuie să stai acasă şi să nu-ţi aplici expertiza că nu te lasă ăştia să intri în Parlament.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor