Rusia declară că va lua măsuri împotriva presei americane ca răspuns la acuzaţiile împotriva RT făcute de SUA

(Jaap Arriens/NurPhoto/Getty Images)
Redacţia
06.09.2024

Rusia a declarat joi că va lua măsuri de retorsiune faţă de presa americană ca răspuns la acuzaţiile Statelor Unite împotriva directorilor media ruşi şi a radiodifuzorului de stat RT, pe care Washingtonul i-a acuzat că au încercat să influenţeze alegerile prezidenţiale din 2024, potrivit Reuters.

Statele Unite au depus miercuri acuzaţii de spălare de bani împotriva a doi angajaţi ai RT pentru ceea ce oficialii au declarat că ar fi o schemă de angajare a unei companii americane pentru a produce conţinut online pentru a influenţa alegerile din 2024.

Departamentele Trezoreriei şi de Stat ale SUA au anunţat, de asemenea, acţiuni care vizează RT, inclusiv editorul principal al reţelei, Margarita Simonian. Oficialii americani au declarat că scopul Rusiei a fost de a exacerba diviziunile politice din SUA şi de a slăbi sprijinul public pentru ajutorul american acordat Ucrainei în războiul acesteia cu Rusia.

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că demersurile SUA fac parte dintr-un plan de epurare a oricăror voci disidente din peisajul mediatic global şi de alimentare a temerilor în rândul alegătorilor americani cu privire la Rusia ca inamic extern mitic.

„Atunci când autorităţile recurg la astfel de modalităţi primitive de a-şi influenţa alegătorii, asistăm la declinul 'democraţiilor liberale'”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, într-o declaraţie privind acţiunea SUA.

„Va exista un răspuns”, a spus Zaharova.

„Avertizăm că tentativele de expulzare a jurnaliştilor ruşi de pe teritoriul Statelor Unite, de creare a unor condiţii inacceptabile pentru munca lor sau orice alte forme de obstrucţionare a activităţilor lor, inclusiv prin utilizarea instrumentelor de acordare a vizelor, vor deveni baza pentru luarea de măsuri de retorsiune simetrice şi/sau asimetrice împotriva mass-media americană.”

Organizaţia Reporteri fără Frontiere, cu sediul în Franţa, plasează Rusia pe locul 162 din 180 de ţări în monitorizarea libertăţii presei şi plasează Statele Unite pe locul 55. Norvegia este pe primul loc, iar Eritreea pe ultimul.

De la invazia Ucrainei din 2022, Rusia a înăsprit controlul asupra informaţiilor şi mass-media, forţând închiderea ultimelor instituţii de presă independente semnificative şi desemnând mulţi jurnalişti şi activişti drept „agenţi străini”.

Multe organizaţii de presă occidentale au părăsit Moscova, iar arestarea corespondentului Wall Street Journal, Evan Gerşkovici, în 2023, a determinat mulţi alţi jurnalişti să plece. În prezent, aproape că nu mai există reporteri americani în Rusia.

Amestec în alegeri

Oficialii ruşi spun că grupurile media occidentale oferă o acoperire indulgentă a Ucrainei, o acoperire părtinitoare a războiului şi o acoperire excesiv de negativă a Rusiei. Grupurile media occidentale spun că încearcă să ofere o acoperire echilibrată.

RT a răspuns ridiculizând acuzaţiile SUA.

„Trei lucruri sunt sigure în viaţă: moartea, taxele şi interferenţa RT în alegerile din SUA”, a declarat postul media pentru Reuters. RT şi-a încetat activitatea în Statele Unite după ce marii distribuitori de televiziune au renunţat la ea ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina.

Simonian a replicat că acuzaţiile sunt o încercare de a îngropa concurenţa din partea RT.

În iunie, Kremlinul a respins ca absurde afirmaţiile serviciilor de informaţii americane potrivit cărora Rusia a încercat să se amestece în alegerile prezidenţiale şi a declarat că spionii americani au intenţionat să prezinte Rusia drept un inamic.

Evaluările anterioare ale serviciilor de informaţii americane au constatat că Moscova a încercat să se amestece în alegerile din 2016 şi 2020. Oficialii ruşi au sugerat că Statele Unite s-au amestecat şi în afacerile lor interne.

Deputata rusă Maria Butina, care a petrecut 15 luni în închisoare în SUA pentru că a acţionat ca agent rus neînregistrat şi care acum reprezintă partidul de guvernământ Rusia Unită, a declarat că afirmaţiile SUA sunt absurde.

„Rusia crede că nu contează cine câştigă alegerile din SUA - singurul câştigător este complexul militar-industrial privat al SUA. Asta este ceea ce contează - şi nimic altceva”, a declarat Butina pentru Reuters.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor