Rusia susţine că este pregătită pentru orice plan "realist" de pace în Ucraina

Soldaţi în Ucraina (Aris Messinis/AFP/Getty Images)
Redacţia
22.11.2024

După ce rachetele balistice intercontinentale (ICBM) ruseşti au fost lansate joi pentru prima dată de la începutul războiului, vizând oraşul central ucrainean Dnipro, Kremlinul subliniază că este încă deschis pentru pace – în contextul unui nou val de politici extrem de escalatorii emise săptămâna aceasta de SUA şi Marea Britanie (mai exact, aprobarea atacurilor pe distanţe lungi asupra teritoriului rus cu rachete furnizate de Occident).

Un oficial militar ucrainean de rang înalt a declarat anterior pentru Financial Times că Rusia a lansat o rachetă ICBM numită „RS-26 Rubezh”, care are o rază de acţiune de circa 5.950 kilometri şi poate lovi orice capitală europeană. În urma acestui fapt, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că Rusia este în continuare pregătită să ia în considerare orice iniţiativă de pace „realistă” privind conflictul din Ucraina.

Ea susţine că un plan realist ia în considerare propriile interese ale Rusiei şi situaţia de pe teren.

„Suntem deschişi negocierilor, suntem gata să luăm în considerare orice iniţiativă realistă, nepolitizată - desigur”, a afirmat Zaharova, citată de Zero Hedge.

„Aş dori să subliniez încă o dată: cuvântul-cheie este luarea în considerare a intereselor ţării noastre, a situaţiei actuale de pe teren şi a garanţiilor de respectare a acordurilor relevante”, a reiterat ea.

Preşedintele Putin a indicat anterior că o soluţie realistă ar depinde de renunţarea Ucrainei la toate aspiraţiile de a adera la NATO, precum şi de cedarea celor patru teritorii din est şi sud, şi anume regiunile Doneţk, Luhansk, Herson şi Zaporojie.

Pe tot parcursul războiului, oficialii ucraineni au afirmat că cedarea teritoriilor din est nu reprezintă o soluţie. Cu toate acestea, Zelenski consideră că planul lui Trump de a demara negocierile de pace este autentic.

„Cred că preşedintele Trump doreşte cu adevărat o decizie rapidă” pentru a pune capăt războiului, a declarat Zelenski la un summit european la începutul acestei luni, dar a adăugat: „Aceasta nu înseamnă că se va întâmpla în acest fel”.

„El [Trump] vrea ca acest război să se încheie”, a continuat Zelenski, dar a menţionat că o rezoluţie pripită "va fi o pierdere pentru Ucraina".

În prezent, există multe speculaţii cu privire la motivul pentru care administraţia Biden pare hotărâtă să grăbească al treilea război mondial când mai are doar două luni la Casa Albă. Este vorba despre crearea unei pârghii rapide pentru Kiev înainte de intrarea lui Trump? Încearcă Casa Albă să zădărnicească planurile lui Trump pentru pace?

Putin ar putea alege calea reţinerii şi a răbdării până când Trump va intra din nou în Biroul Oval, păstrând opţiunile disponibile deschise – deşi este clar că lucrurile escaladează rapid. Conflictul devine tot mai imprevizibil pe zi ce trece, având în vedere introducerea sistemelor occidentale de rachete cu rază lungă de acţiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor