Curtea Penală Internaţională reclamă Mongolia la organismul său de supraveghere pentru că nu l-a arestat pe Putin

Vladimir Putin, împreună cu omologul său mongol,  Ukhnaagiin Khurelsukh, 3 septembrie 2024 (BYAMBASUREN BYAMBA-OCHIR/AFP/Getty Images)
Redacţia
25.10.2024

Un grup de judecători de la Curtea Penală Internaţională a raportat, joi, Mongolia către organizaţia de supraveghere a instanţei pentru că nu l-a arestat pe preşedintele rus Vladimir Putin atunci când acesta a vizitat ţara asiatică luna trecută, relatează AP News.

Vizita lui Putin în Mogolia a fost prima sa vizită într-un stat membru al Curţii de când aceasta a emis un mandat de arestare pe numele său anul trecut pentru crime de război, acuzându-l de responsabilitate personală pentru răpirile de copii din Ucraina. Rusia nu este membră a Curţii, iar Kremlinul a respins acuzaţiile.

„Statele părţi şi cele care acceptă jurisdicţia Curţii sunt obligate să aresteze şi să predea persoanele care fac obiectul mandatelor CPI, indiferent de poziţia oficială sau de naţionalitate”, a afirmat Curtea într-o declaraţie.

Putin este căutat de Curte pentru presupusa sa responsabilitate personală pentru crima de război de deportare ilegală a copiilor şi transferul ilegal al copiilor din zonele ocupate ale Ucrainei în Federaţia Rusă.

În loc să-l aresteze pe Putin, autorităţile mongole i-au întins covorul roşu. Liderul rus a fost întâmpinat în piaţa principală a capitalei, Ulaanbaatar, de o gardă de onoare îmbrăcată în uniforme roşii şi albastre vii, inspirate din cele ale gărzii personale a domnitorului Genghis Khan, fondatorul Imperiului Mongol, din secolul al XIII-lea.

Înaintea vizitei, Ucraina a îndemnat Mongolia să îl predea pe Putin tribunalului de la Haga, iar Uniunea Europeană şi-a exprimat îngrijorarea că Mongolia ar putea să nu execute mandatul.

„Având în vedere gravitatea lipsei de cooperare a Mongoliei cu Curtea, Camera a considerat necesar să sesizeze Adunarea statelor părţi”, a declarat Curtea, referindu-se la organismul său de supraveghere care se reuneşte în decembrie la Haga.

Ce va face acum Adunarea rămâne neclar. În timp ce Putin se afla în Mongolia, o instanţă a declarat că organizaţia care este formată din toate cele 124 de state membre ale Curţii poate „lua orice măsură pe care o consideră adecvată”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor