SUA sprijină forţele filipineze din Marea Chinei de Sud cu o forţă operativă
Armata Statelor Unite sprijină operaţiunile filipineze din Marea Chinei de Sud prin intermediul unui grup operativ special, a declarat joi un oficial al Ambasadei SUA, potrivit Reuters.
Sursa citată scrie că aceasta ar fi o iniţiativă despre care Manila afirmă că implică informaţii, supraveghere şi recunoaştere.
Task Force-Ayungin, numită după denumirea filipineză a bancului contestat Second Thomas Shoal, a fost menţionată pentru prima dată în această săptămână de secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, în timpul unei vizite în Filipine.
„Task Force-Ayungin îmbunătăţeşte coordonarea şi interoperabilitatea alianţei SUA-Filipine, permiţând forţelor americane să sprijine activităţile Forţelor Armate ale Filipinelor în Marea Chinei de Sud”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ambasadei SUA, Kanishka Gangopadhyay.
„Această iniţiativă se aliniază multiplelor linii de cooperare dintre forţele americane şi filipineze”, a menţionat el, fără a detalia ce fel de sprijin oferă grupul operativ.
Legăturile de apărare dintre Filipine şi Statele Unite s-au consolidat rapid în ultimii ani, frustrând Beijingul, care are o prezenţă uriaşă şi pretenţii vaste în Marea Chinei de Sud şi vede Washingtonul ca pe o putere care intervine.
Statele Unite afirmă că au interese legitime în asigurarea păcii şi a libertăţii de navigaţie în cele mai disputate ape din Asia, prin care trec în fiecare an schimburi comerciale de peste 3 trilioane de dolari.
Comandamentul Indo-Pacific al SUA şi Ambasada Chinei la Manila nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii privind grupul operativ.
Consilierul pentru securitate naţională, Eduardo Ano, a declarat că activităţile filipineze din sudul Chinei, inclusiv misiunile sale de realimentare a trupelor de la Second Thomas Shoal, rămân o „operaţiune pur filipineză”.
„Ei ne oferă sprijin, de exemplu, ISR (informaţii, supraveghere, recunoaştere), cunoaşterea domeniului maritim, dar în ceea ce priveşte participarea directă efectivă, este o operaţiune pur filipineză”, a declarat Ano reporterilor, referindu-se la grupul operativ american.
Ambasadorul filipinez în Statele Unite a declarat anterior că Filipine nu a cerut sprijin din partea Washingtonului pentru a reaproviziona trupele sale, iar SUA oferă doar „imagini” pentru a ajuta.
Confruntările dintre Beijing şi Manila au fost frecvente în ultima perioadă, China fiind deranjată de misiunile de reaprovizionare ale Filipinelor pentru soldaţii aflaţi pe Sierra Madre, o navă de război ruginită care a fost intenţionat eşuată pe bancul de nisip acum 25 de ani pentru a consolida o revendicare teritorială.
Tensiunile de acolo au izbucnit de mai multe ori, paza de coastă a Chinei fiind acuzată că a lovit navele şi a folosit tunuri cu apă, rănind personalul filipinez.
China susţine că Filipine îi invadează teritoriul şi revendică suveranitatea incontestabilă asupra recifului, situat la 1.300 km de continent şi la aproximativ 200 km de coasta filipineză.
De atunci, cele două ţări au ajuns la un "acord provizoriu” pentru misiunile de realimentare, nefiind raportate altercaţii până în prezent.