R. Moldova, invitată de Gazprom la negocieri. Ministrul Energiei: Vizita în Federaţia Rusă, stat agresor, este dificilă, dar astea sunt opţiunile
Pentru a se asigura „că vor fi livrări de gaze naturale pe malul stâng al Nistrului, astfel încât să fie asiguraţi cu gaze cetăţenii de acolo, dar şi pentru producerea energiei pe malul drept”, ministrul Energiei, Victor Parlicov, directorul interimar Moldovagaz, Vadim Ceban, precum şi noul director desemnat al Moldovagaz, Dorin Junchietu, merg săptămâna viitoare la Sankt Petersburg pentru a se întâlni cu reprezentanţii Gazprom, a anunţat prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, asigurând cetăţenii că sunt gaze naturale şi energie electrică pentru această iarnă.
„R. Moldova are deja constituite stocurile până la sfârşitul lunii decembrie, iar până la sfârşitul lunii noiembrie vor fi procurate volumele necesare pentru luna ianuarie”, a declarat prim-ministrul de la Chişinău în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.
Cât despre invitaţia făcută de Gazprom către ministrul Energiei, Victor Parlicov, de a merge la Sankt-Petersburg pentru „a vorbi despre un subiect delicat”, premierul a menţionat că este vorba de tranzitul de gaze către regiunea transnistreană.
„Nu ştiu dacă este un subiect delicat, dar este un subiect foarte serios. Este legat de tranzitul gazelor pentru regiunea transnistreană prin Ucraina, pentru că dincolo de orice, acolo trăiesc cetăţenii R. Moldova.
Noi, indirect, avem responsabilitatea pentru condiţiile de trai de acolo, mai mult decât atât, malul drept are tarifele la energie electrică la nivelul pe care-l avem, în virtutea faptului că există acest tranzit de gaze naturale între regiunea transnistreană şi, corespunzător, acolo trebuie să discutăm acest lucru”, a remarcat premierul Recean.
În context, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a confirmat că va merge săptămâna viitoare în Federaţia Rusă la invitaţia Gazprom pentru a discuta asigurarea cu gaze naturale a regiunii transnistrene după 1 ianuarie 2025, întrucât, a punctat acesta, este cunoscut faptul că regiunea transnistreană este dependentă total de gazele ruseşti.
„Unul din motivele principale este anume păstrarea securităţii regionale, asigurându-ne că regiunea transnistreană va avea gaze după 1 ianuarie. Toată lumea cunoaşte că regiunea transnistreană este dependentă total de aceste gaze. Dacă nu există furnizare de gaze în regiunea transnistreană, ea nu este funcţională. Acum, eu repet, noi avem un context. Acolo sunt cetăţenii noştri, iar prăbuşirea social-economică a regiunii, în situaţia în care acolo este şi armament, şi armată rusească şi muniţii, creează nişte riscuri de securitate cu mult mai mari la nivel regional.
Noi suntem interesaţi în menţinerea furnizării de gaze în regiunea transnistreană, cel puţin în această perioadă, ca să ţinem spiritele calme. Şi asta nu este doar poziţia mea, vă asigur că exact de acelaşi lucru se conduc şi cei de la Bruxelles şi cei din Washington. Nimeni nu vrea, acum, destabilizarea regiunii transnistrene. Acum, nouă poate să ne placă asta, poate să nu ne placă, dar furnizarea de gaze în regiunea transnistreană vine din partea Gazprom şi de cum se vor comporta ei depinde dacă va fi sau nu va fi tranzit”, a declarat Victor Parlicov în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.
Deşi are un contract, se cunoaşte că Rusia ar putea să nu-l onoreze. Moldova s-a confruntat cu asta în 2022, după invazia rusă în Ucraina. În prezent marea problema este, potrivit ministrului Energiei, dacă Rusia îşi va onora contractul în orice condiţii, indiferent dacă va exista sau nu tranzit prin Ucraina.
„Dacă vor executa, atunci e o istorie, dacă nu îl execută, atunci e cu totul o altă istorie. Şi, pentru mine, este important ca noi să obţinem o claritate la această întrebare, suficient de devreme, pentru a ne pregăti de scenariu în care nu există continuare furnizării.
Noi vom fi capabili să gestionăm inclusiv scenariul în care nu va fi tranzit şi nu va fi livrarea de gaze în regiunea transnistreană. Doar că ăsta nu este scenariul preferat. Toată lumea este conştientă care vor fi consecinţele acestui scenariu. El va fi un scenariu foarte dificil, mai ales pentru regiunea transnistreană. Pentru noi tot la fel va fi dificil, la capitolul energie electrică”, a menţionat ministrul Energiei de la Chişinău.
Făcând referire la loviturile cu rachete ruseşti asupra Ucraina din ultimele zile, ministrul Parlicov a punctat că acestea au dus la decuplarea Moldovei din blocul Ucraina-Republica Moldova. Liniile pe perimetrul dintre Republica Moldova şi Ucraina sunt scoase din funcţiune şi staţiile de transformare la fel.
„Acesta nu este un scenariu mai uşor în caz că noi va trebui să ne asigurăm cu energie electrică din altă parte. Loviturile cu rachete ale Federaţiei Ruse asupra Ucrainei au afectat inclusiv regiunea transnistriană.
Noi avem o invitaţie de la Gazprom. Eu cred că noi trebuie să demonstrăm cetăţenilor noştri, că am făcut tot posibilul ca să evităm scenariul cel mai greu. Eu nu spun că este imposibil. Partenerii externi cunosc că există riscul iminent ca de la 1 ianuarie să intrăm într-o situaţie dificilă.
Eu înţeleg că este sensibilă cumva însăşi vizita la Sankt Petersburg şi însăşi vizita în Federaţia Rusă care este stat agresor în cazul Ucrainei. Dar, astea sunt opţiunile. Adică dacă nu discuţi, cumva în opinia mea ratezi o posibilitate de a avea un dialog şi de a rezolva problema”, a mai specificat Victor Parlicov.
Ministrul Energiei de la Chişinău a ţinut să explice de ce Moldova nu a stocat rezerve de gaz în Ucraina, aşa cum făcea până acum, punctând bombardamentele şi războiul din Ucraina. Potrivit lui Parlicov, aproape toţi traderii europeni şi-au scos stocurile de gaze din Ucraina, pentru că privesc această depozitare acolo ca pe un factor de risc.
Republica Moldova a stocat totuşi un volum mic de gaze în România, însă, aceste stocuri sunt limitate, a menţionat Parlicov.
„De asta s-a mers pe contract de furnizare forward, adică procurăm în luna august gazele care să fie livrate în luna noiembrie sau decembrie. Noi căutăm furnizori alternativ, căutăm de unde putem aduce gaze din altă parte, şi din SUA, şi din regiune. Toată lumea trebuie să înţeleagă că noi facem tot posibilul şi încercăm să găsim cele mai bune preţuri la gaze. Dar există limitele şi panica pe piaţă, care ne afectează”, a explicat ministrul Energiei.