Raport ONU: Până în 2017 vom fi acoperiţi de 11 piramide de deşeuri electronice

(MARTIN BUREAU / AFP / Getty Images)

Deşeurile hi-tech produse sunt în creştere în mod constant: de la 49 de milioane de tone în 2012 se vor ridica la 65 de milioane de tone în 2017. Pentru mulţi acestea sunt o greutate de care trebuie să se elibereze, semănând otrăvuri de la nord la sud, aşa cum relevă un raport al ONU.

Dacă aceste deşeuri ar fi încărcate în camioane la 40 de tone, formează un şir lung cât trei sferturi din ecuator. Este fotografia din 2017: calculatoare, celulare, televizoare, frigidere şi maşini de spălat care se aruncă în cursul unui an. Definiţia tehnică a acestor materiale este "DEEE", "deşeuri de echipamente electrice şi electronice", cele mai substanţiale şi mai dificil de procesat. Pentru mulţi reprezintă o povară de care trebuie să scape în mod ilegal, de multe ori prin rute care călătoresc de la nord la sud, semănând otravă. Pentru alţii sunt o resursă valoroasă deoarece recuperarea metalelor preţioase conţinute în produsele aruncate poate fi o afacere bună.

Cu siguranţă, această nouă categorie de deşeuri constituie o prezenţă din ce în ce mai apăsătoare. Cifrele cuprinse în raportul Solving the E-Waste Problem Iniţiative, o iniţiativă promovată de Organizaţia Naţiunilor Unite, arată o tendinţă foarte clară. Deja astăzi, fiecare din cele 7 miliarde de fiinţe umane care populează planeta aruncă 7 kilograme de deşeuri de echipamente electrice şi electronice pe an, pentru un total de aproape 49 de milioane de tone. În următorii cinci ani va exista o creştere de 30%, aducând cifra la 6,4 de milioane de tone, echivalentul a 200 de zgârie-nori, cum ar fi Empire State Building sau 11 Piramide din Giza.

Industria legată de e-waste (deşeuri electronice) devine un termometru pentru a măsura creşterea şi maturitatea diferitelor economii. În 2012, China s-a aflat pe primul loc în clasifica mărfurilor care aparţin acestei categorii, cu 11,1 milioane de tone lansate pe piaţă, urmată de SUA cu 10 milioane de tone. Dar clasamentul este inversat atunci când se trece la cantitatea de produse electronice aruncate: Statele Unite ale Americii, care au început mai devreme, au volume mai mari de deşeuri: 9,4 milioane de tone faţă de 7,3 din China. Şi chiar la nivel de e-waste pe cap de locuitor distanţa este considerabilă: 29,8 de kilograme pe fiecare locuitor din SUA, comparativ cu 5,4 kilograme pentru fiecare chinez.

Dar unde ajung aceste fluxuri care continuă să crească? "Scopul studiului este acela de a înţelege mai bine rutele ilegale şi a sistema puzzle exporturilor de deşeuri electrice şi electronice", a răspuns Jason Linnell, Director al Centrului Naţional pentru reciclarea echipamentelor electronice (NCER) . "Având în vedere creşterea atât de mare a deşeurilor hi-tech, trebuie obţinută o imagine cât mai precisă a traficului pentru a avea răspunsul potrivit şi a lua măsurile necesare".

Aceasta, deoarece în momentul de faţă cota comerţului ilegal rămâne foarte ridicată. Cercetările arată că aparatele mai mari, în special TV şi monitoare, din Statele Unite ale Americii vin exportate către destinaţii cum ar fi Mexic, Venezuela, Paraguay şi China, în timp ce calculatoarele utilizate, mai ales laptop-urile, au mai multe şanse să ajungă în ţările din Asia şi Africa. În satele din ţările cele mai sărace acest aflux duce la o creştere dramatică a bolilor legate de eliminarea acestor produse aparent inofensive, eliminare făcută fără standardele de siguranţă cele mai de bază.