În China, producţia jucăriilor toxice se dezvoltă cu paşi rapizi

Magazin de jucării în Beijing
Magazin de jucării în Beijing (TEH ENG KOON / AFP / Getty Images)

După un an de la scandalul asociat cu producţia masivă şi necontrolată a jucăriilor de proastă calitate în oraşul Shantou, provincia Guangdong, situaţia din sectorul respectiv nu s-a schimbat deloc şi, potrivit jurnaliştilor, continuă se se deterioreze în mod progresiv.

Anul trecut, cu ocazia Zilei Internaţionale a Drepturilor Consumatorilor pe 15 martie, mass-media chineză a difuzat un raport prin care a expus producţia masivă a jucăriilor de proastă calitate din oraşul Shantou, care este unul dintre cele mai mari centre de producere a jucăriilor din China. La începutul lunii martie a acestui an, jurnaliştii chinezi s-au deplasat din nou la faţa locului, pentru a vedea dacă s-au produs schimbări şi spre surprinderea tuturor, fabricile ilicite implicate în producerea jucăriilor necalitative continuă să activeze în regim normal şi chiar au devenit mai numeroase, ajungând la peste 100 de unităţi.

Reporterii au descoperit că fabricile produc jucării din deşeuri din plastic, după o simplă prelucrare a acestora. Unele unităţi procesează deşeurile din mase plastice şi le furnizează altor întreprinderi, în calitate de materie primă ieftină pentru producerea jucăriilor.

În cadrul procesului de producţie nu sunt respectate regulile elementare de igienă, iar la prelucrarea plasticului sunt adăugate diverse substanţe toxice.

Reţeaua de comercializare a jucăriilor este răspândită în întreaga ţară. Jucăriile nu dispun de nici un fel de documente care le-ar proba inofensivitatea, precum şi informaţii privind numele şi adresa producătorului. Raportul jurnaliştilor menţionează cantitatea jucăriilor toxice produse ce a devenit extrem de mare, şi a atins proporţii îngrijorătoare în comparaţie cu anul trecut. În acelaşi timp, autorităţile de control sunt complet inactive.

Un comerciant local de jucării a declarat reporterilor: "Dacă direcţia de comerţ şi industrie ar începe să ne verifice activitatea, ar trebui să ne închidă pe toţi. În multe cazuri, înşişi colaboratorii inspecţiei ne sugerează să ne închidem afacerea pentru perioada în care sosesc superiorii instituţiei pentru a efectua controale. Totuşi, câteva zile mai târziu, ne reluăm activitatea obişnuită."

Un alt comerciant a declarat că autorităţile de supraveghere verifică în principal falsificările brandurilor bine-cunoscute, iar produsele nemarcate sunt pur si simplu ignorate.

La rândul lor, angajaţii direcţiei abilitate susţin că efectuează controale regulate, doar că, potrivit situaţiei reale, nu întreprind nici o măsură în privinţa încălcărilor grave constatate. Potrivit inspectorilor, în cazul produselor fără etichetare, consumatorii ar trebui singuri să clarifice situaţia cu vânzătorii.

Comentatorul renumit, Sun Tszyuchen, a scris pe blog-ul său: "Jucăriile toxice sunt produse din deşeuri. Producţia se face în mod ilegal, fără licenţe sau certificate. Un mecanism bine organizat de desfacere a jucăriilor a împânzit ţara. Asemenea activităţi ilegale de proporţii au loc în mod deschis în China de azi”.

Potrivit comentatorului, cauza principală a acestor nereguli rezidă în faptul că oficialii colaborează intens cu oamenii de afaceri şi ambele părţi beneficiază din asemenea ”înţelegeri mutuale”.

În prezent, chinezii de rând devin tot mai convinşi de lipsa de voinţă şi incapacitatea autorităţilor de a remedia multiplele probleme existente în ţară. Mulţi bloggeri chinezi acuză autorităţile că acestea doar discută şi nu întreprind nimic pentru a elimina deficienţele semnalate.

Am raportat anterior că o parte enormă a bunurilor de larg consum din China, inclusiv jucăriile, sunt produse folosind forţa de muncă a prizonierilor de conştiinţă (practicanţii Falun Gong - n.red.) din lagărele de muncă.