Medicamentele unei renumite companii chineze s-au dovedit a fi toxice

(LOIC VENANCE / AFP / Getty Images)
Ilya Ivanov
01.06.2013

Recent, una dintre cele mai experimentate companii chineze în domeniul producerii şi comercializării preparatelor de medicină tradiţională chineză "Tunzhentan" a devenit centrul unui nou scandal de proporţii. Produsele acesteia conţineau cantităţi sporite de mercur şi cinabru. Produsele contaminate au fost scoase din vânzare în Hong Kong, dar în China ele continue să fie comercializate.

După cum a raportat ziarul "Cotidianul Nanfang" din oraşul Guangzhou, firma "Tunzhentan" se confrunta în ultimul timp cu un şir de dificultăţi serioase. Întreprinderea activează în China de peste 300 de ani şi, la timpul său, furniza preparatele medicamentoase curţii imperiale.

Recent, Direcţia de Sănătate a Hong Kong-ului a stabilit în urma unui control că preparatul companiei "Tunzhentan", numit "Cinci pastile tonifiante pentru sănătate", conţine o cantitate de mercur ce depăşeşte de cinci ori norma admisă. Organul abilitat a dispus scoaterea urgentă din vânzare a medicamentului periculos şi returnarea lotului vizat companiei iresponsabile.

Imediat după acest incident, în alte două produse ale companiei vizate au fost depistate cu conţinuturi sporite de cinabru (sulfură de mercur, unul dintre cele mai toxice minerale), ce depăşesc norma cu 17,3% şi respectiv 0, 72%.

Potrivit raportului, nu doar produsele companiei "Tunzhentan" sunt contaminate cu metale grele. Conform relatărilor unui specialist în domeniu, probleme de calitate apar la toate companiile chineze notorii angajate în producerea preparatelor medicinei tradiţionale chineze. Potrivit expertului, cea mai des întâlnită problemă în cazul remediilor aflate pe piaţă este conţinutul ridicat de metale grele.

Li Yingjie, un activist în domeniul sănătăţii publice din Beijing, a declarat că mărfurile suspecte ale companiei "Tunzhentan" au fost retrase din vânzare în Hong Kong, dar continuă să fie comercializate în China, iar însăşi compania nu a dat nicio explicaţie cu privire la cele întâmplate.

"În SUA sau Hong Kong, absolut toate medicamentele, înainte de fi a puse în vânzare, sunt supuse unor studii clinice şi testate pentru toxicitate. În China, însă, nu există asemenea cerinţe stricte. Prin urmare, odată ce părăsesc teritoriul Chinei şi intră în Hong Kong, în aceste medicamente sunt depistate metale grele în proporţii ridicate, motiv pentru care sunt scoase instantaneu din reţeaua de distribuţie” - comentează Li.

Doctorul Jin Fusheng cu sediul la Washington afirma că de cele mai multe ori chiar şi cele mai populare preparate ale medicinei tradiţionale chineze conţin cantităţi crescute de cinabru.

Potrivit medicului, producătorul de medicamente "Tunzhentan" este perfect conştient de acest fapt, doar că ”în China nu există un sistem riguros de control”. "Problema respectivă apare imediat ce medicamentele ajung în Hong Kong. În China continentală, însă, controlul şi verificarea la capitolul metale grele nu se efectuează într-un mod strict"- a declarat Jin într-un interviu acordat postului de radio "Free Asia".

În ultimul timp, China abundă de tot felul de produse ce se caracterizează prin prezenţa metalelor grele într-un procent mare. Recent, s-a descoperit că aproape jumătate din orezul comercializat în cea mai mare metropolă chineză, Guangzhou, conţine cantităţi periculoase de metale grele şi puternicul agent cancerigen - cadmiu.

Potrivit experţilor chinezi, una din cauzele principale ale situaţiei create constă în poluarea masivă a solurilor din ţară cu deşeuri industriale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor