China abundă de tot felul de alimente periculoase

Fermierii chinezi folosesc pe scară largă substanţe chimice foarte toxice, care sunt interzise.
Fermierii chinezi folosesc pe scară largă substanţe chimice foarte toxice, care sunt interzise. (Greenpeace)

În ultimul timp, societatea chineză este zguduită de numeroase scandaluri de proporţii legate de calitatea proastă a produselor alimentare fabricate în ţară.

În mass-media apar cu regularitate informaţii cu privire la nivelul şi gradul de contaminare a solurilor cu deşeuri industriale, precum utilizarea pe scară largă de către agricultori a substanţelor chimice extrem de toxice interzise.

Anterior, fermierii chinezi nu consumau ceea ce cultivau în scopuri comerciale. Dar acum, în unele regiuni ale ţării, fără chimicale puternice nu mai creşte nimic şi să cultivi pentru necesităţi personale este, pur si simplu, imposibil.

Fără chimicale puternice recolta produselor agricole se reduce la jumătate

Judeţul Cangshan din provincia Shandong este unul dintre cei mai mari producători de legume din China. Recent, un reporter al ediţiei chineze "Sinkuaybao" a discutat cu un fermier localnic, pe nume Zhang Chunsinem, care activează în sectorul creşterii legumelor de aproape 40 de ani. Acesta arendează 0,35 hectare de teren destinate cultivării pepenilor, cepei şi usturoiului.

În cadrul interviului, agricultorul a declarat în mod deschis că pesticidele cele mai eficiente pe care le foloseşte frecvent sunt foratul şi "Pilula Shennun". Ambele preparate, din cauza toxicităţii excesive, sunt interzise în China, dar, potrivit lui Zhang, pot fi uşor cumpărate din farmacii "pe sub tejghea".

Fermierul a mai specificat că preparatele ajută la combaterea dăunătorilor şi dacă nu faci uz de ele, recolta se reduce imediat, de cel puţin două ori.

"Aici la noi toţi folosesc chimicalele respective, în special pentru a combate nematodele de rădăcină (viermi microscopici). De exemplu, dacă utilizezi "Pilula Shennun", de pe un mu de teren (1 mu = 667 м2) vei putea colecta 5 tone de culturi, dar în cazul în care nu-l foloseşti, cu greu vei reuşi să obţii o tonă şi jumătate. Spuneţi-mi, cine ar îndrăzni să n-o folosească şi să suporte asemenea pierderi?"- susţine fermierul.

Producătorii locali sunt perfect conştienţi de gradul de toxicitate a substanţelor chimice folosite, dar nu îşi fac prea multe griji în acest sens.

"De obicei, cea mai mare parte a recoltei o vindem, şi consumăm doar o mică parte din ea. Nu am auzit de cineva care să aibă probleme serioase după mâncarea acestor legume. Uneori, după ceapă poate să survină o mică indigestie, dar nu-i nimic grav. Acum că peste tot, absolut toţi folosesc chimicale, ce să facem, să murim de foame din cauza asta?” – se întreabă agricultorul.

Totuşi, fiul lui Zhang, care este medic la spitalul judeţean, nu împărtăşeşte acest punct de vedere. El nu îndrăzneşte să mănânce legumele cultivate de tatăl său.

"Am văzut cu proprii mei ochi acele sticle mari şi mici cu substanţe chimice extrem de puternice, pe care le foloseşte tatăl meu. Cum poţi să mănânci aceste legume? De obicei, îmi cumpăr legumele de la magazinul din preajmă. Chiar dacă nu sunt sigur că sunt mai calitative, cel puţin nu cunosc modul în care au fost cultivate şi deja mă simt mult mai bine"- susţine Zhang Fan.

În plus, fermierul a mărturisit că îşi vinde legumele în supermarketuri şi angrosiştilor de pe piaţă şi că niciodată nimeni nu verifică prezenţa substanţelor chimice reziduale.

Magazinele comercializează chimicale în mod liber

Jurnaliştii s-au întâlnit, de asemenea, cu proprietarul unui magazin agricol, Sun Hua, care face afaceri de peste 10 ani. Prăvălia sa se află la intersecţia drumurilor dintre patru sate din apropiere şi comercializează un asortiment larg de îngrăşăminte şi produse chimice, inclusiv cele interzise. Sun a relatat că în acest an a reuşit să vândă aproximativ 50 de cutii de forat lichid, fiecare cutie conţinând 20 de sticle de un litru şi jumătate. Timp de 10 ani, magazinul său nu a fost vizitat de nici o autoritate de control.

Din cauza mirosului insuportabil, Sun a decis la un moment dat să nu mai vândă preparatele neautorizate şi a cumpărat în schimb substanţe chimice mai puţin toxice. Dar, potrivit lui, afacerea a intrat imediat în impas.

"Agricultorii solicită anume aceste substanţe chimice extrem de toxice şi cred că dacă eu nu le vând, sunt incompetent în domeniu. Cu îngrăşămintele mai puţin otrăvitoare nu am putut câştiga prea mult, pe motiv că nu sunt solicitate suficient, aşa că a trebuit să re-încep vânzarea produselor interzise", – menţionează Sun.

Magazinul de produse alimentare - un adevărat teren minat

În ultimul timp chinezii de rând devin tot mai preocupaţi de problema calităţii produselor alimentare, care se agravează pe an ce trece.

Tan Inhun, un locuitor al Beijing-ului, în vârstă de 37 de ani şi mamă a unui băiat de 7 ani, a declarat pentru un corespondent al canalului NBC News, că cumpărarea produselor alimentare din magazinele din China este "o activitate foarte dificilă".

”De fiecare dată când mergi la magazin să cumperi legume, carne sau lapte, este ca şi cum te-ai plimba pe un teren minat, alegând cu atenţie calea spre supravieţuire. Şi asta pentru că piaţa este inundată de carne falsificată de vită, de carne de porc preluată de la animalele moarte, de ghimbir otrăvitor, lapte toxic, apă îmbuteliată suspectă şi aşa mai departe", povesteşte Tan.

Văzând că situaţia nu se va schimba spre bine în viitorul apropiat, femeia a decis împreună cu câteva alte familii să arendeze o mică parcelă agricolă pe care cultivă ceapă, castraveţi şi alte legume, în speranţa că cel puţin parţial, vor fi în stare să se protejeze de produsele periculoase.

Potrivit unui sondaj realizat recent de Universitatea Tsinghua, circa 70% dintre consumatorii chinezi nu au încredere în calitatea produselor autohtone.

Autorităţile s-au asigurat împotriva produselor alimentare periculoase şi nu sunt dispuse să rezolve problema

În 2008, atunci când din cauza produselor lactate de proastă calitate pentru sugari au avut de suferit peste 300.000 de copii chinezi, autorităţile nu au întreprins nici o măsură în acest sens. Mai mult, produsele lactate ce conţin melamină – o substanţă periculoasă pentru organismul uman, continuă să apară periodic pe pieţele interne.

Cu câţiva ani în urmă, în China au început să fie foarte populare legumele organice, care, de regulă, sunt mult mai scumpe decât cele obişnuite. Totuşi, mai târziu, pe Internet au apărut imagini conţinând terenuri pe care sunt crescute asemenea culturi, precum şi diferite ambalaje de chimicale uzate, aruncate prin preajmă.

Autorităţile au adoptat o lege prin care i-au obligat pe agricultori să lipească etichete pe produsele lor organice, pentru care ţăranii să plătească taxe. Aceste acţiuni au subminat şi mai mult încrederea consumatorilor, precum şi convingerea cetăţenilor chinezi că autorităţile sunt în stare să asigure conformitatea etichetelor cu produsele respective. Corupţia masivă a cuprins întreaga China şi în mod special organele de control.

Mai mult, Internet-ul chinez abundă în dovezi clare în favoarea faptului că agenţiile guvernamentale posedă ferme personale, unde într-un regim ascuns cresc legume şi animale fără substanţe dăunătoare şi graţie cărora oficialii chinezi sunt asiguraţi cu alimente de calitate. Recent, pentru a nu trezi insatisfacţii şi revolte din partea populaţiei, autorităţile comuniste le-au interzis agenţiilor guvernamentale să folosească pe ambalajele produselor etichete cu menţiunea ”livrări speciale”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe